inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 16., hétfő

Magyar érdektelenség és a mobilbankolás

Az Magyarországi internetezők közében egyre népszerűbb a bankolás, az elmúlt 5 évben évi 26 százalékkal nőtt az online banki szolgáltatásokat igénybevevők aránya. A mobilbankolás mégis teljesen hidegen hagyja a magyart derül ki többek között az Accenture felméréséből.

Habár Amerikában már teljesen hétköznapinak számít, ha valaki okostelefonján keresztül intézi banki ügyleteit, itthon még arról se tud szinte senki, hogy majd' minden bank mobiltelefonra optimalizált honlappal várja ügyfeleit.

Befutott mobilszolgáltatások

A mobilbankolással ellenben a parkolójegyek és mozijegyek vásárlásának elég nagy százaléka okostelefonon keresztül történik. Mi lehet az oka, hogy a mobilbankolás nem akaródzik elterjedni? Az Accenture szerint emberek kizárólag akkor szoknak át új technológiákra, ha a régi már elavult és kényelmetlen. Az interneten népszerű bankolásra mindez nem érvényes.

Az okostelefonok elterjedésével új felhasználói igények jelentek meg, a szolgáltatóknak ehhez kell igazodniuk. Így jelent meg a mobilfizetés, és -bankolás, ahol valós idejű interaktív kommunikáció jön létre az ügyfél és a szolgáltató bank között. Itthon a külön alkalmazások nem gyakoriak mobilbankoláshoz, egyelőre általában mobilra optimalizált honlap segítségével bankolhatunk okostelefonunkról.

Mobilbankolás itthon

Magyarországon a CIB Bank  az elsők között teremtette meg a mobilbankolás lehetőségét 2008 végén egy mobilra optimalizált oldal által. Ez az oldal az összes népszerűbb operációs rendszeren működik, segítségével a legfontosabb banki műveletet el tudjuk végezni telefonról. A biztonságos használatot különféle kódszavakkal, egyszer használatos jelszavak alkalmazásával biztosították. A CIB később alkalmazást is készített felhasználói számára, ez a program viszont kizárólag iOS-re lett kifejlesztve.

Mobilbankolás
Az MKB Bank egy a CIB-éhez hasonló oldallal rukkolt elő, ez Android, iOS és Symbian operációs rendszereken érhető el. Az OTP Bank az OTPdirekt Aktív mobilBank java alapú letölthető alkalmazást tette elérhetővé ügyfeleinek 2006-ban. Az iOS és Android operációs rendszerek esetében csak általános banki információkat érhetünk el, banki műveleteket nem végezhetünk. Az ERSTE Bank a lakossági ügyfeleket kizárva csak vállalati ügyfeleinek biztosítja a mobilbankolás lehetőségét.

A Budapest Bank és az UniCredit Bank saját állításuk szerint hamarosan elérhetővé teszik saját alkalmazásukat. A K&H nyilatkozata kimerült annyiban, hogy nincs ilyen alkalmazásuk, a többi bank nem is válaszolt az index.hu megkeresésére.

Jól látható, hogy a bankok többsége nem igazán foglalkozik a mobilbankolás fejlesztésével. Így nem csoda, ha ügyfeleik sem igazán hallottak még erről a lehetőségről...

Forrás:

Egyéb felhasznált anyag:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése