inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 20., péntek

A nők vagy a férfiak használnak több alkalmazást, illetve ki ismeri jobban az okostelefonját?

A cikkben a T-Mobile márciusi felméréséről lehet olvasni, hogy az okostelefont használó emberek menyire ismerik és tudják kezelni a saját telefonjukat. A felmérésben egymással szembe állítják a nők és a férfiak alkalmazás letöltését, frissítését és használatát.

Milyen gyakran használjuk az alkalmazásokat?

A T-Mobile szerint a megkérdezettek 96%-a naponta használ valamilyen alkalmazást. A férfiak naponta többször használnak alkalmazásokat és nagyobb %-ban is töltenek le és frissítenek. Szerintem nem feltétlenül függ az ember nemétől, hanem sokkal sokkal inkább attól, hogy mennyire új a telefon vagy hogy mennyire érzi otthon magát az ember ebben a témában.
A legtöbb embernek, akinek okostelegonja van, nem mindig tudja már a legelejétől, hogy mi mire való vagy éppen mit hogy kell használni. Mindenki, aki új telefont vesz magának, az egy tanulási folyamaton esik át, ami alatt megtanulja kezelni és használni is a telefonját. Hiszen a kettő nem ugyanazt jelenti. Amikor megtanuljuk kezelni, akkor különböző gombokat és funkciójukat, valamint a menü rendszert ismerjük meg. De amikor már használni is megtanuljuk, akkor már majdnem 100%-osan ismerjük a telefonunkat, hiszen tudjuk használni az összes rejtett tulajdonságát a telefonnak, amiket elsőre észre se vettünk.

Számít az operációs rendszer is?

Természetesen igen, hiszen minden operációs rendszer máshogy működik. A Symbion rendszerrel töltenek le a legkevesebb alkalmazást. Az Android, Bada és Windows Mobile rendszerrel valamivel több alkalmazást töltenek le, mint a Symbion-nal, de a legtöbb alkalmazást mégis csak az IPhone-nal töltenek le, illetve használnak. Véleményem szerint ez azért van így, mert ugyan mindegyik operációs rendszernek van alkalmazás boltja, de az IPhone-hoz tartozó IStore sokkal régebbi, így sokkal kifinomultabb és tapasztaltabb, mint az újonnan alakult alkalmazásboltok.

Milyen típusú alkalmazásokat töltenek le a legtöbben?

A legtöbben fontosnak tartják, hogy az alkalmazással könnyen jussanak információhoz. A második legfontosabb, hogy könnyen tudják az alkalmazás segítségével tartani a kapcsolatot a barátokkal, ismerősökkel, valamint, hogy ki lehessen vele kapcsolódni, kicsit szórakozni is lehessen vele. A férfiaknak sokat számít a praktikusság, míg a nők inkább kommunikálni szeretnek a barátaikkal. Mégis a legnépszerűbb alkalmazások a közösségi oldalak, levelező programok, navigációs rendszerek és a mobil böngészők. Szerintem ez teljesen így van, hiszen egy számítógépen is mindig frissítjük a böngészőnket vagy új térképet töltünk fel a GPS-re, hogy napra készek legyünk, ha nyaralni indulunk.

A nők vagy a férfiak frissítenek többször alkalmazást?

A felmérésben volt számomra egy igen érdekes és meglepő információ, miszerint az okostelefont használók harmada nem szokott új alkalmazást letölteni. Ez azért érdekes, mert például az IPhone-nál be lehet állítani, hogy küldjön az új játékokról reklámot vagy akármelyik más kategóriájú alkalmazásokról. Ráadásul be lehet azt is állítani, hogy figyelmeztessen minket a telefon, hogy ha új frissítés érhető el.

A kor befolyásolja azt, hogy milyen alkalmazást töltünk le?

A felmérés szerint igen, ugyanis a 21 év alattiaknál nagyban befolyásolja a letöltéseket az, hogy a barátaik milyen alkalmazásokat használnak. Míg az idősebbek inkább a szakmai célokra használják az alkalmazásokat. Szerintem ez nem így van, mert az ember szeret kísérletezni, ezért ha megtetszik egy alkalmazás leírása vagy a képek, akkor letölti és kipróbálja, de ha nem tetszik, akkor le is tudja törölni.

Így azt gondolom, hogy ember függő az, hogy milyen alkalmazásokat töltünk le, és hogy milyen gyakran frissítjük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése