inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 2., szombat

+1

Következő témám a Google új, +1 névre hallgató szolgáltatása, az index.hu cikkéből kiindulva.

Gutenberg nem guglizik

Akármilyen sokat is foglalkozott a könyvekkel, egy bírósági rendelet miatt a Google nem foglalkozhat elektronikus könyvek forgalmazásával. Ennek oka a tiszta verseny. Ha a bíróság engedélyezné a Google-nek ezen lépését, akkor versenytársai nagy hátrányban lennének vele szemben.

2011. március 29., kedd

A számítógép legyőzte az embert, DE...

Az IBM gépe Watson nyert a Jeopardy! vetélkedő történetének egyik legjobb játékosa ellen. A számítógép legyőzte az embert,de állíthatjuk-e, hogy okosabb nálunk?

Kína okozza a Gmail hibáit?

Következő témám a Google és Kína "hadakozásáról" szól.

A szemantikus web fejlődése - HTML5

_A témámhoz szervesen hozzátartozó cikk itt található.

Hangvezérlés: Chrome 11 béta

A Chrome márciusban előrukkolt új béta verziójával, melyben több újdonságot is bevezettek. A 11-es verziószámú böngésző dizájnja egyszerűbb lett a könnyebb böngészés érdekében, hardveresen támogatja a 3D CSS-eket és megjelenik a HTML5 leírónyelv hangfelismerő moduljának programozási interfésze is.

Watson: egy gép, ami legyőzte az embert

Szenzációként számol be a világsajtó egy olyan számítógépről, mely első ízben kerekedett tudásával, mesterséges intelligenciájával az ember fölé. Az IBM szuperszámítógépe a mesterséges intelligencia jelenlegi csúcsát képviseli. Erejét a legismertebb amerikai Jeopardy! - Mindent vagy semmit kvízjátékban mérte össze két játékostársával, győzelmet aratva.

2011. március 28., hétfő

Yahoo: Direct Search, avagy linkek helyett válaszok

A Yahoo cég sajtóközleményben és blogbejegyzésben jelentette be böngészőjük új Direct Search funkcióját, ami egyelőre az Egyesült Államokban érhető el, de később más régiókban is elérhetővé válik. Lényege, hogy, a keresés eredményeként nem linkeket kapunk, hanem konkrét válaszokat. A Yahoo ezzel a lépéssel akarja felvenni a harcot a Google-lel és a Bing-el szemben. Az SG cikkírója szerint a Direct Search a Google Instant Search riválisa lehet.

YouTube mint kábeltévé?


YouTube, mint az új kábeltévé? Csak azért tévéként használni valamit mert rengeteg videó van rajta.....?Kusza felvetés…..mindjárt ki is fejtem, hogy miért gondolom így….legalábbis én! A továbbiakban inkább a saját véleményemet írom le a cikk témájával kapcsolatban, semmint, hogy elemezzem az írás tartalmát!


New York Times: Megcsináltuk, amit a Wikileaks nem tudott

Szinte mindenki hallott már a WikiLeaks-botrányról, mely egyre határozottabban gyűrűzik be a köztudatba és egyre több megválaszolatlan kérdést hagy maga után. Julian Assange ex-hacker, a WikiLeaks alapítója olyannyira komolyan veszi a szabad sajtó fogalmát, hogy számos ország titkosított dokumentumait megszerezte és az interneten közzé tette. A társadalom egyik fele ezért bitófán szeretné látni, arra hivatkoznak(főleg az egyes országok vezetői), hogy ezzel sok mindent tönkretehet. Mások Assange oldalán állnak és már elegük van a titkolózásból.

Egyre többen használnak okostelefont Magyarországon


A Xallis Consulting 1000 fős, reprezentatív felmérése alapján kiderül: a 14 év felettiek 20%-a használ már okostelefont Magyarországon. Győri Dávid, a Xallis Consulting, ügyvezető igazgatója szerint, jövőre ez az arány már 60%-os, vagy akár e fölötti is lehet.