inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 13., szerda

Nem lesz könyvkiadó a Google


Nem lesz könyvkiadó a Google

A Google nem forgalmazhat elektronikus könyveket a terveivel ellentétben, így hat év munkája veszett oda az óriásvállalatnak.

A probléma forrása, hogy a szerződés ellen tiltakozók szerint a megállapodás nincs összhangban a szerzői jogokkal, és ezzel trösztellenes szabályokat is megsértene.

Egy 125 millió dolláros (24,6 milliárd forintos) egyezségről van szó - a digitális könyvkiadási jogokról több éve tárgyaló szerzők, kiadók és a Google között, de egy amerikai bíróság elutasította a Google pró

bálkozásait, arra hivatkozva, hogy ez túlságosan nagy versenyelőnyhöz juttatná a Google-t. .

A bíróság azt szeretné, ha a Google új szerződése csak azokat a könyveket tartalmazná, amelyekről a jogtulajdonosokkal is sikerült megegyeznie.

Kérdés lehet továbbá, hogy hogyan rendelkezzenek azokkal az úgynevezett árva művekkel, amelyeknek ismeretlenek a jogtulajdonosai, illetve megfelelően jelen vannak-e a külföldi szerzők is. A megállapodás a Google Egyesült Államokban elérhető szolgáltatására vonatkozik, amely számtalan külföldi szerző munkáját is elérhetővé teszi.

A Google-ről törekvéseiről jó pár cikket lehet találni a neten, akár az elmúlt 1 hónapra visszamenőleg:

· A Google a legújabb Gingerbread frissítésekkel agresszívan nekiment a Facebooknak. A Nexus One és Nexus S mobilokban ezentúl nem lehet szinkronizálni a kontaktokat a Facebookkal. A Google tehát megújította a régóta folyó háborút a két cég között.

· Nincs megelégedve saját keresőjének eredményeivel a Google, ezért februári nagytakarításba kezdett, hogy relevánsabb hiteket szolgáltasson, és kiszűrje a szemetet a találatok közül.

· Március 1-jén több ezren panaszkodtak a Twitteren és más fórumokon, hogy nem tudták elérni a Gmail-fiókjukat, és a több gigabájtnyi emailjük helyett csak egy üdvözlő üzenetet láttak, 40 000 fiókot kellett helyreállítania cégnek

· Hetek óta akadozva működik néhány kínai felhasználó Gmail-fiókja; néhányan egyáltalán nem férnek hozzá a leveleikhez, míg mások be tudnak lépni, de nem tudnak emaileket letölteni és küldeni. A Google szóvivője azt mondta a Financial Times üzleti napilapnak, hogy a kínai kormány blokkolja az eléréseket, és olyan módszert alkalmaznak, hogy a felhasználónak úgy tűnjön, mint ha a Gmailben lenne a hiba.

Kína is attól tart az afrikai államokhoz hasonlóan, hogy az a diktátorok uralmát megtörő forradalmi hangulat Ázsiában is terjedni kezd. Már megjelentek olyan névtelen online felhívások, amelyek a tunéziai jázminos forradalom kínai kiterjesztésére buzdítanak.

A szerzőkkel szemben valóban nem lenne igazságos, ha ingyen „árulnák” a könyveiket.

Nehéz lenne bármelyik oldalra állnom, hiszen kétségtelen, hogy mennyire megkönnyítette volna a Google a dolgunkat, hogy egy adott könyvért nem kell elmenni egy könyvtárban, hanem akár ahogy eszünkbe jut, előkapjuk a laptopot és rákeresünk például az aktuális dolgozatunkhoz szükséges forrásokra.

Forrás

http://index.hu/tech/2011/03/24/nem_lesz_konyvkiado_a_google/

http://index.hu/tech/2011/03/24/nem_lesz_konyvkiado_a_google/

http://index.hu/tech/2011/03/24/nem_lesz_konyvkiado_a_google/

2011. április 12., kedd

Téma: Az FSZB betiltaná a Gmailt és a Skype-ot

A következő cikk: Az FSZB betiltaná a Gmailt és a Skype-ot

Alakulóban a szemantikus web - HTML5 tagek


A szemantikus webről

Mivel a HTML5 bekerült a nagy böngészőkbe, sokan kíváncsiak rá, vajon elkezdik-e a szemantikus webet (más néven web3.0) is fejleszteni ezáltal.
A szemantikus web lényege, hogy a számítógépek (keresőmotorok) képesek legyenek olvasni, értelmezni és feldolgozni tartalmi információkat a weblapokról. Ennek jelenleg legismertebb előnye a keresőrendszerek fejlődése - új funkciók és pontosabb találatok várhatók.

Az élet cd nélkül

Hozzászokhattunk már a zeneipar agóniájáról szóló hírekhez, most épp a cd jövője miatt aggódhatunk, ugyanis a Strategy Analytics elemzése szerint 2012-ben a fizikai hordozók eladásai tovább zuhannak, míg a digitális letöltések piaca – igaz, lassabban a vártnál – növekszik, így előreláthatólag – most először – az utóbbiból származó bevétel lesz nagyobb.

2011. április 11., hétfő

Warez = RapidShare/MegaUpload?!

Egy elemzőcég statisztika mérése szerint az internetes adatforgalom nagyobb részét, nem a különféle torrentoldalak bonyolítják, hanem sokkal inkább a közvetlen tartalomelérést szolgáltató oldalak, mint a RapidShare vagy a MegaUpload. Emiatt Hollywood is folyamatosan szenved, s fel is emeli szavát, mégpedig a törvénnyel a háta mögött. S hogy erre mit lépnek a kormányok? Fájlcseretörvényt készítenek, vagy a Google-t hívják segítségül cenzúrázás végett.

A twitter felhasználók csak egy töredéke aktív

A Twitter ma ez egyik legsikeresebb ismeretségi hálózat és mikroblog-szolgáltatás, több mint 200 millió regisztrált felhasználóval. Egy friss kutatás szerint azonban a twitterezők csak egy elenyésző része számít aktívnak és a bejegyzések felét is ezek a felhasználók írják.
A témával kapcsolatban az Index.hu-n megjelent egy cikk.

Kína okozza a Gmail hibáit?

Az internet könnyűszerrel felbolygathatja a mai világ országainak berendezkedését, vagy legalábbis elég soknak. Egészen pontosan a diktatórikus berendezkedésű országokról van szó. Mostanság egyre jobban begyűrűzik a köztudatba a "jázminos forradalom" eszméje. Az internet korában az embereket nehezebb korlátozni, így a diktátorok és erősebb irányítottságú országok vezetői folyamatosan az internet ellen küzdenek, ezáltal próbálva az embereket továbbra is tudatlanságban tartani. Kína újabb akciót kísérelt meg a Google ellen.


Véget vet a YouTube a hagyományos TV-csatornák karrierjének?

Az Sg.hu cikke szerint a YouTube komoly konkurrenciát fog jelenteni a hagyományos TV-csatornáknak.
Bár a Google videomegosztó platformján eddig több millió videőt néztek meg az emberek,  eddig mégsem fenyegette a hagyományos tévéadók létét. Úgy tűnik, ez hamarosan változni fog.

Mit tesz ezért a YouTube?
A The Well Street Journal tudósítása szerint a korábban megjelent információk reálisak, ugyanis a YouTube új, tematikus csatornák indítását tervezi majd, amelyeken 5-10 órányi, profi minőségű videó lesz látható.
A bennfentesek azt is közölték, hogy jelenleg is folynak tárgyalások különféle hollyvoodi ügynökségekkel, hogy ismert színészeket nyerjenek meg a különboző csatornák arcainak.