inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 20., szombat

Már több mint 14 millió dokumentum található az európai digitális könyvtárban

Az Europeana tartalma dinamikusan növekszik és különböző projektek indulnak a feltöltött anyagok hasznosítására olvashatjuk az itcafe.hu cikkében.

2010. november 18-án kiadott egy előzetes közleményt az Europeana állapotát, a projekt megvalósításának menetét vizsgáló vitacsoport („Bölcsek bizottsága”). E szerint a 2008-ban kétmillió könyvtári tétellel induló Europeana adatbázisa mára meghaladta az eredetileg 2010-re célul kitűzött 10 millió tételt, immár több mint 14 millió digitalizált könyv, térkép, fénykép, festmény, film és zenei klip érhető el az interneten. A „Bölcsek bizottsága”' által készített jelentést 2011 elején teszik közzé.

Az Europeana gyűjteményének 64%-át teszik ki a digitalizált fényképek, térképek, festmények, múzeumi tárgyak és más képek. A gyűjtemény 34%-a digitalizált szöveg, a portálon több mint 1,2 millió teljes könyv tekinthető meg online illetve tölthető le. A szövegek között számos ritka kézirat és 1500 előtti ősnyomtatvány (incunabulum) található. A gyűjtemény kevesebb mint 2%-ban tartalmaz videó- és hanganyagokat. Az Europeana gyűjteményében elérhető anyagok nagy része főként a jogvédelem alatt álló vagy ismeretlen jogtulajdonossal rendelkező, gazdátlan anyagok digitalizálásához és hozzáférhetővé tételéhez kapcsolódó nehézségek miatt régebbi, azaz szerzői jogvédelem alatt már nem álló mű (még abban az esetben is nehézségek merülnek fel, ha ezek az anyagok már nem szerezhetők be kereskedelmi forgalomban).

Az Europeana feltöltéséhez – különböző mértékben – minden uniós tagállam hozzájárult. Magyarország a tartalom 0,07 százalékát biztosítja. Az egyes országok hozzájárulása az Europeana portálhoz az összes könyvtári tétel százalékában megtalálható az előzetes közleményben.

Forrás: itcafe.hu , Europa-Press Releases

2010. november 19., péntek

Instant találatok a Google magyar oldalán

A Google elindította Instant nevű szolgáltatását.



A szolgáltatás úgy működik, hogy amint a felhasználó hozzáfog egy keresőszó begépeléséhez, az eredményeket azonnal, a keresési javaslatokra támaszkodva automatikusan megjeleníti, és az újabb betűk bevitelével egy időben módosítja. A cég becslései szerint ezzel egy tipikus keresés során 2-5 másodperc spórolható meg. a lehetőség napokon belül megjelenik a google.hu felületén is a Google-fiókjukba bejelentkezett felhasználóknál. A kvázi valós idejű keresés, várhatóan komolyan meg fogja terhelni a Google infrastruktúráját.

A magyarázat az itcafe.hu szerint: "A vállalat statisztikái szerint egy átlagos keresőszó 20 karakterből áll, így ha minden egyes begépelt karakterre új keresést futtatnak, hússzor annyi lekérdezést kellene végezni, mint a régi rendszerben. Hogy erre ne legyen szükség, a cég optimalizálással – többek között a felhasználó keresési előzményeinek figyelembe vételével és a cache hatékonyabbá tételével – megpróbálta minimalizálni a dinamikus kereséssel járó extra terhelést."

Akik nem akarják a szolgáltatást igénybe venni azok a fiókbeállítások menüpontban azt kikapcsolhatják. A Google Instant várhatóan nagyobb hálózati forgalmat generál de a vállalat szerint a sávszélességigény nem nő jelentősen – mindenesetre a terv az, hogy lassabb kapcsolatokon a funkció automatikusan kikapcsol majd.

A szolgáltatás használatának feltétele, hogy a felhasználó be legyen jelentkezve a Google-fiókjába, és a Chrome, Firefox, Safari vagy Internet Explorer böngészők friss verzióit használja.

Forrás: itcafe.hu

Jön a Dell tablet-netbook hibridje!

December elején kerül a boltokba a Dell Inspiron Duo nevű tablet-netbook hibridje.

Elvileg már december első hetében kapható lesz a Dell "origamizós" táblagépe. Az Inspiron Duo egyszerre netbook és tablet, attól függően, hogyan hajtogatja össze tulajdonosa. A készülék egyszerre rejt magában egy vaskosabb táblagépet és egy teljes billentyűzettel rendelkező netbookot. Az ára 549 dollár lesz.

Felbontás

Az Inspiron Duo eredetiségét az adja, hogy a csak 10 hüvelykes és 1366x768 pixeles felbontású kijelzőt kell átfordítani a panelt körülvevő keretben és máris tabletként használhatjuk. Ez a felbontás szokatlan ebben a méretben, mert általában a 11.6 hüvelykes kijelzők esetében szokták alkalmazni.

Operációs rendszer

Bár mindkét üzemmódban ugyanaz a Windows 7 fut rajta, más-más felületet mutat a felhasználónak. Összehajtogatva a Stage nevű szoftvert indítja el a gép, ami videónézésre, könyvolvasásra, zenehallgatásra alkalmas, érintéssel vezérelt programokkal van tele. A tablethez kapható lesz egy, a JBL által készített dokkoló is, amivel érintőkijelzős médialejátszóvá alakítható a masina.

Rendszeradatok

A processzor szerepét ezúttal kétmagos Intel Atom processzor tölti be (N550, 1.5 GHz) Rendszermemóriából 2 GB-nyi áll rendelkezésre, az adatok tárolásáról pedig alap esetben egy 250 GB-os 2,5 hüvelykes formátumú merevlemez gondoskodik. A PineView sorozatú Intel Atom processzor tokozása egy Intel GMA 3150-es integrált videó vezérlőnek is helyet ad, amely HD videó lejátszás tekintetében nem túl ütőképes megoldás, így a gyártó egy Broadcom Crystal HD videó dekóder chippel is felvértezte az ujdonságot, hogy probléma nélkül le lehessen játszani akár az 1080p-s videókat is. A chip azért is jól jön, mert a Flash videók lejátszásakor is kínál hardveres gyorsítást.

Vaskosabb külső

A netbook résznek köszönhetően a Dell gépe vastagabb, mint a többi versenytársa. A készülék valószínűleg nem azokat fogja megszólítani, akik az iPad és a Galaxy Tab között vacilálnak. A hosszabb írásműveken is dolgozó, ám tabletre vágyó felhasználókat viszont könnyen elhódíthatja a könnyebb, ám billentyűzet nélküli kütyüktől.




Forrás: Youtube


Forrás: origo.hu , ipon.hu

Aggódik a Facebook miatt az Amerikai Légierő

Az Amerikai Légierő (United States Air Force) vezetői attól tartanak, hogy az internetes szolgáltatások, például a Facebook vagy a Foursquare megfigyelésével az ellenséges erők fontos információkhoz juthatnak. Hasonló veszélyt jelenthet a GPS telefonok használata is.

Az AP Hírügynökség jelentése szerint a légierő belsó hálózatán figyelmeztetést tett közzé, hogy a közösségi oldalak használata veszélyt jelenthet a használóira, egyben csökkentik a hadműveletek biztonságát, és egyéb biztonsági kockázatot is jelenthetnek.

Attól tatanak, ha nem tiltják le az oldalak használata közben a földrajzi elhelyezkedést kijelző funkciókat, könnyen célpontjai lehetnek ellenséges támadásnak. Ugyanakkor az ellenséget az Amerikai Légierőre nézve veszélyes információkhoz juttatják.
Jelenleg az amerikai hadsereg 95 ezer katonája van Afganisztánban, és 50 ezer Irakban.
A katonák szinte mindegyike használja az internetet, többek közt a fenti szolgáltatásokat is.



A hadsereg hivatalos figyelmeztetést küld szét katonáinak, figyelmeztetve őket bizonyos oodalak körültekintés nélküli használatának veszélyeire. Elsősorban a Facebook, a Foursqare és a GPS telefonok használatára kell komoly és ésszerű szabályokat, korlátozásokat bevezetni, a kint állomásozó katonák biztonsága érdekében.

Forrás: index.hu

2010. november 18., csütörtök

Ezer megabites internet Koreában 2012-re

Dél-Korea már egy ideje élen jár a technológiai fejlődésben és a szélessávú internet elérésben, de a kormány most még magasabbra tör: a cél az egy gigabites internet elérhetővé tétele 2 éven belül.

A napokban mutatta be a dél-koreai kormány új internetfejlesztési programját, melynek célja, hogy 2012-re általánosan elérhető legyen az egy gigabites sávszélességet biztosító internet. Az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítésére 34 ezer milliárd won (6100 milliárd forint) összeget szán a  koreai kormány - ez az összeg annyi, amennyit az ország egy év alatt az oktatásügyre költ.

Koreában ma az átlagos sávszélesség 12 megabit, a nagyvárosokban gyakorlatilag száz százalékos az internetelérés aránya a háztartásokban és akár a 100 megabites internetkapcsolat is elérhető már. A kisebb vidéki városok és a falvak viszont le vannak maradva, ide egyelőre még nem húztak ki drága üvegszálas optikai kábeleket, viszont nagyon sok új, kisebb sávszélességű kapcsolatot adtak át az elmúlt időszakban.

Dél-Korea évek óta listavezető

Az átlagos sávszélesség alapján felállított toplista élén már évek óta Dél-Korea áll. A listát az Akamai cég negyedévenként teszi közzé. Az Akamai az egyik legnagyobb content delivery network szolgáltató: azzal foglalkozik, hogy az óriási sávszélességgel és kapacitással rendelkező, a Föld minden táján szétszórt szerverparkjait bérbe adja más cégeknek, és segít nekik teríteni a tartalmaikat. E tevékenysége révén releváns képet tud adni az egyes országokra, városokra jellemző internethasználatról.


A leggyorsabbak


A diagramon láthatjuk, hogy a dobogót a Távol-kelet uralja (Hongkong és Japán a második és harmadik helyen), a 4-10. helyen viszont csak európai országok szerepelnek. Románia a legjobb a kontinensről 6,3 megabites átlaggal, utána Lettország és Svédország jön. A legjobb tíz közé még egy kelet-európai ország került be: Csehország a nyolcadik helyen, 5,4 megabites átlaggal.
A legjobb sávszélességű városok toplistáján az első ötvenbe csak három európai város jutott be (a svéd Umea, a norvég Lyse, és a holland Wageningen), a többi mind japán és koreai. A leggyorsabb internettel a koreai Masan városában van, itt 15,8 megabit az átlagos sávszélesség.
Magyarország az Akamai listáján nem szerepel, viszont a Net Index szintén 2010-es felmérésén a 21. helyet foglalja el a világranglistán, 13,29 megabites átlagsebességgel.

Mire lehet használni a gigabites internetet?

Az ezer megabites kapcsolat átlagos otthoni felhasználásra ma még kicsit nehezen kihasználhatónak -, elérése átlagfelhasználói szemmel pedig egyenesen lehetetlennek tűnik. Hogy mit is jelent ez a sebesség? Ezer megabites sávszélességgel egy 45 perces zenei album mp3-ban 0,05 másodperc alatt töltődik le, egy másfél órás film 12 másodperc alatt.

A gigabites sávszélességre a Koreában egyre jobban terjedő 3D videók és tévéadások, illetve a mostani HD felbontást felváltó, annál 16-szor több képpontból felépülő super-HD videók miatt van szükség. Egy percnyi super-HD videó letöltése még a gigabites kapcsolaton is több mint hat percig tart - ugyanez egy ma átlagosnak mondható 2 megabites internetkapcsolaton több mint nyolc nap alatt töltődne le.
A super-HD elterjedésének még  akadálya lehet  a készülékek technikai tudása is.  Egyelőre például nagyon drágák az olyan kijelzők, amelyek képesek megjeleníteni a super-HD videók képeit.

Forrás: Index

Még könnyebb a „guglizás” az előnézeti képpel

A Microsoft saját keresőjének (bing.hu) egyre nagyobb népszerűsége miatt a Google újabb hasznos funkcióval bővül.
A Google használók újabb segítséget kaptak a fejlesztőktől, Instant Previews-t.

Kereséskor egy nagyító jelenik meg a találati listában, melyre kattintva az adott oldal előnézeti képét kapjuk meg. Ennek az ikonnak köszönhetően könnyebb eldöntenünk, hogy melyik oldal felel meg leginkább a keresési feltételeinknek. Az előnézeti képek segítségével vizuálisan is megnézhetjük a találatokat, mielőtt valamelyikre rákattintanánk. A keresett kifejezések egy kiemelt szövegdobozban jelennek meg, így azonnal fel tudjuk mérni, hogy a számunkra megfelelő eredményt találtuk-e meg.

Használata:

Először kattintsunk rá a kiválasztott találat mellett látható nagyító ikonra. Ekkor a keresési eredmények mellett, jobb oldalon megjelenik az oldal előnézeti képe. Ha a kurzort egy másik találat fölé visszük, akkor ugyanitt annak az oldalnak a kicsinyített mását látjuk. (laptopon: jobb nyíl leütése)
Az előnézetek a legtöbb keresési feladatban segítséget jelentenek.
Például, ha már valamikor egy oldalon megnéztünk valamit, majd újra meg szeretnénk találni ezt az oldalt, ennek az új funkciónak köszönhetően azonnal felismerhetjük.

Az előnézeti képek segítségével a hivatalos honlapokat is könnyebb megtalálni az egyedi megjelenésük miatt.
Az illusztrációk is sokat segítenek, mert ezek segítségével eldönthetjük, hogy érdemes-e megnyitnunk az adott oldalt.

Forrás: techline

2010. november 17., szerda

Nem baj, ha kamu

Egy magyarországi felmérés szerint a 30 év alatti budapesti fiatalok a leginkább fogékonyak az illegális szoftverekre. Érdekes, ugyanakkor elszomorító adat, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy ezen a területen sem ártana egy kis felvilágosítás…


A TNS közzétette annak a Microsoft által készíttettet felmérésnek az eredményeit, amelynek keretein belül idén ősszel 38 ezer felhasználót faggattak ki arról, hogyan is vélekedik a hamisított szoftverekről és a velük kapcsolatos tapasztalatokról. A megkérdezettek fele úgy látja, hogy a hamisított szoftverek egyáltalán nem bizonyulnak biztonságosnak, megbízhatónak, és az emberek 82 százaléka inkább az eredeti verziót javasolná az ismerőseinek, barátainak. Minden negyedik felhasználó attól fél leginkább, hogy az adatai illetéktelen kezekbe kerülnek, 23 százalékuk úgy hiszi, hogy eltulajdoníthatják a személyes adataikat, 15 százalék pedig attól tart, hogy a bűnszövetkezetek a szoftverhamisításból befolyó összegekből más bűncselekményeket is végrehajtanak.


Hamis a baba, avagy a külcsín nem minden


Viszonylag magas, 72 százalék azoknak a tudatos vásárlóknak az aránya, akik a vásárláskor a csomagolást tüzetesen átvizsgálják, hiszen így akarják leellenőrizni a program eredét.

A probléma csupán annyi, hogy a hamisítók ezen a téren is rengeteget fejlődtek, így meglehetősen nehéz különbséget tenni az eredeti és hamisított szoftver között, avatatlan szemnek szinte biztos, hogy lehetetlen.Éppen ezért a Microsoft létrehozott egy külön oldalt, ahol ismerteti azokat a külső tulajdonságokat, amelyeknek segítségével könnyebben el lehet dönteni, hogy a kezünkben lévő szoftver eredeti, vagy hamisított.


A magyar fiataloknak majd hogy nem mindegy…

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára, Tóth Zita, egy magyar felmérést helyez az előtérbe.A TÁRKI vizsgálata szerint a magyar fiatalok 41 százaléka nyitott a másolt, illegális forrásból származó szoftverek használata iránt. Ebből az okból kifolyólag rendkívül lényeges lenne, hogy az ifjabb generációk tagjai is képesek legyenek felmérni a szellemi tulajdont, az alkotói munka értékét, ezeknek jelentőségét, és azzal is tisztában kell lenniük, hogy az illegális eredetű termékek mind a gyártóknak, mind pedig az államnak hatalmas károkat okoznak, a piaci viszonyokat is negatívan befolyásolják. Elengedhetetlen, hogy a fogyasztóvédelmi szempontok, és ezek kihangsúlyozása megvalósuljon, fontos, hogy a fiatalokból is tudatos vásárlók váljanak, hogy ne higgyenek az első látásra kedvező, és csábító ajánlatoknak.


Az ételre és a gyógyszerre nemet mondunk, a szoftver viszont mehet


A HENT megbízásából készíttettet TÁRKI- felmérés azt is kiemeli, hogy az emberek nem minden típusú hamisított termékkel olyan elnézőek, mint a szoftverekkel: hamisított ételt csak 8 százalékuk fogyasztana, míg hamisított gyógyszert mindösszesen 5 százalék venne igénybe. A hamis szoftverek ellen viszont nem csak a felhasználóknak, hanem másoknak is muszáj felvenni a kesztyűt: a felmérésben résztvevők 65 százaléka szerint a kormányzatoknak, 72 százalékuk meglátása szerint pedig a szoftveriparágnak kellene erőfeszítéseket tenni a tiszta szoftverek érdekében.


Forrás: IT Café

Késik a Google operációs rendszere

A Google által kifejlesztett nyílt forráskódú, böngészőalapú Chrome OS névre keresztelt operációs rendszer nem készül el a tervezett időpontban - jelentette be Eric Schmidt, a vállalat vezérigazgatója a Web 2.0 Summit konferencián.



Chrome OC felülete

Az ígéretek, melyek nem valósultak meg

Az operációs rendszer tavaly őszi bejelentése alkalmával a fejlesztők azt ígérték, hogy 2010 év végére mutatják be a teljes verziót. Idén nyáron a cég egyik vezetője szintén megerősítette ezt a hírt, ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a Chrome operációs rendszert használó első gépeket már idén ősszel a piacra dobják.
Alig egy hónappal ezelőtt a TechCrunch a Chrome OS fejlesztésével kapcsolatos bejegyzések között keresve azt a következtetést vonta le, hogy a fejlesztés már az utolsó stádiumban áll.
Erre a cikkre reagálva a cég így válaszolt: "Nagyon elégedettek vagyunk a Google Chrome OS fejlődésével, várakozásaink szerint még az idén megjelennek készülékek."
Ennek ellenére a nyilatkozaton még meg sem száradt a nyomdafesték, de máris kiderült, hogy az ígéreteket nem sikerült megvalósítani.

A nagyszabású tervek

A kizárólagosan a számítási felhőn alapuló operációs rendszer kezdeti célként, netbookokon fog futni, az Androidtól eltérően, amit főleg okostelefonokra fejlesztettek, és hagyományos alkalmazásokat is képes futtatni. A Chrome OS felhasználói felülete minimalista elven épül majd fel, hasonlóan a Chrome webböngészőhöz. A Chrome OS esetében minden alkalmazás távoli szerveren fut, nem magán az eszközön. Így a Chrome OS célcsoportját azok a felhasználók alkotják, akik a számítógép előtt töltött idejük nagy részében az internetet használják.




A jóslatok, melyek megvalósultak

Tavaly a Goolgle Chrome OS bejelentését követően a szakemberek már megjósolták a késedelmet és annak okait. Véleményük szerint a Linux-nak és a Microsoftnak 20 év is kevés idő volt, hiszen a fejlesztések még most sem tökéletesek. Ennek értelmében a Google szakemberei sem lehetnek annyira okosak, hogy egy szűk év alatt prezentáljanak egy hibátlanul működő, teljesen új operációs rendszert.
A Chrome OS elnevezése azonban téves, ugyanis a fejlesztők nem operációs rendszert terveztek, hanem a már meglévő Chrome webböngészőjüket módosították úgy, hogy az Windows, Linux és OS X nélkül is elinduljon a hardvereken. Valójában csak műszaki szempontból lényeges, hogy a háttérben egy linuxos rendszermag fut, a felhasználó ebből semmit nem vesz észre, hiszen minden tevékenységet a böngészőjén keresztül intézi.

A Google megtorpedózza a Microsoftot?

Az igazság az, hogy a Google akkor sem tudná elnyomni a Microsoftot, ha a Chrome OS a világ legjobb böngészőjévé válna. Valószínűleg ez nem is célja, hiszen teljesen más célcsoportot közelít meg, mint a riválisa. A Chrome OS azoknak az embereknek készül, akik az idejüket nem videóvágással, képszerkesztéssel és portálépítéssel töltik, hanem szövegszerkesztéssel, emailezéssel, csevegéssel, játékkal, információgyűjtéssel és online videózással.




Neked is lehet Titanod!

Az alapító-vezérigazgató Mark Zuckerberg (lásd képen) hétfőn jelentette be a Titanra keresztelt szolgáltatást, amellyel egyszerre, egy inboxban lehet küldeni és fogadni emailt, a csetüzeneteket és sms-t. „Ez nem email killer – mondta a Titan San Franciscó-i bemutatóján. – Ez egy olyan levelezőrendszer, amely magába foglalja az emailt is. Nem számítunk arra, hogy bárki is teljesen feladná a Yahoot vagy a Gmailt a Facebook miatt.”

@facebook.com
Következő generációs üzenetküldő rendszernek nevezi a Facebook a Titant, amely egyszerre képes kezelni a különböző üzeneteket. Az üzenetek szálakba rendezve, egyetlen inboxba érkeznek, és bár az email nem teljes értékű, a @facebook.com-os címmel rendelkező felhasználók ezentúl a közösségi szájton belülről is küldhetnek és kaphatnak emailt. Feliratkozni már fel lehet, de néhány hónap, mire mindenkihez eljut a szolgáltatás. Néhány ezer amerikai felhasználó máris használhatja a közösségi szájt hétfőn bejelentett szolgáltatását. A bevezetés fokozatosan történik, és a tervek szerint néhány hónap is eltelhet addig, mire mind az 560 millió felhasználó tud emailt küldeni és fogadni a világ legnépesebb közösségi szájtján. Az eddigi szerencsés nyertesek facebookos felhasználónevükből álló, @facebook.com végű emailcímeket kaptak.

Több mint e-mail
A Facebookon eddig csak belső üzeneteket lehetett küldeni, emailt nem. Az új rendszer ugyanakkor nem számít teljes értékű email-szolgáltatásnak: bár kezeli a csatolt fájlokat, a képeket és a videókat (ezek méretének a hírek szerint nincs elméleti határa), nem lehet egyszerre több címzettnek üzenetet küldeni. Ezen kívül a facebookos emaileknek nincs tárgysora, és „irodán kívül” (out of office) automatikus értesítőt sem lehet rajta beállítani. A Microsofttal való együttműködés jegyében ugyanakkor a platformot integrálták az Office Web Apps-szel, ami azt jelenti, hogy a csatolt Word-, Excel- és PowerPoint-fájlokat egy kattintással meg lehet nyitni a Facebookból.
Az egymással összefüggő üzeneteket a Facebook ugyanúgy szálakba rendezi, ahogyan a Gmail. De a közösségi szájt fontossági sorrendben jeleníti meg az üzeneteket, a fontosságot pedig annak alapján állapítja meg, hogy ki melyik ismerősével milyen szoros kapcsolatot ápol, illetve mennyire érdeklődik iránta – ahhoz hasonlóan, ahogy a status update-ekről megállapítja, melyikük tartozik a Top News kategóriába. A Titanban a felhasználó kiválaszthatja, hogy csak az ismerősök, esetleg az ismerősök ismerőseinek üzeneteire is kíváncsi-e, a kevésbé fontos levelek pedig az „Egyéb üzenetek” (other messages) nevű mappába érkeznek. Az új üzenetküldőre egyénileg is fel lehet iratkozni – ilyenkor a rendszer közli, hogy a felhasználó nemsokára kap egy meghívót a Titanba. Hogy milyen gyorsan érkezik meg a meghívó, egyelőre nem tudni.

Szöveg és képek forrása: Index - Tech, 2010.11.17. Előzmények: Itt a Facebook-email, és mégsincs itt ; A Facebook megcsinálta a jövő üzenetküldőjét

2010. november 16., kedd

A pokol felé lovagolnak az androidos mobilgyártók?

Az Android

Napjaink legsikeresebb okostelefonos platformja, és a legdinamikusabban terjedő operációs rendszere. A legfrissebb piackutatási számok alapján az elmúlt naptári negyedévben mintegy 20 millió androidos okostelefon fogyott, vagyis a világon eladott okostelefonok negyede Androidot futtatott.


A Symbian

Ugyan még mindig vezeti a piacot, de csak idő kérdése, mikor érik utol a többiek. A symbianos telefonokat teljesen más típusú vevők és teljesen más kivitelben veszik, mint akik a modern okostelefonokat: üzletemberek, vállalatok, megszokásból - és mert olcsók, és könnyű azokat beilleszteni a céges működésbe.



Az iPhone 2007-es megjelenésével az Apple újradefiniálta az okostelefonok fogalmát, és lényegében ki is sajátította azt. A Symbian és Windows Mobile, de a Blackberry is milliók szemében vált egycsapásra ódivatúvá, de szinte bármilyen más mobil is szinte érdektelennek tűnt az iPhone mellett. A Windows Mobile 6.x és a Symbian meg sem közelítette az iPhone OS képességeit.


Az Android sikerének háttere

A Google vezetésével fejlesztett operációs rendszer előnye a nyílt forrású operációs rendszer. Az Android volt az egyetlen olyan operációs rendszer volt, amely eredményesen vette fel a harcot az időközben iOS-szé átnevezett iPhone OS képességeivel.
Pár éve elkülönültek egymástól az egyes mobilos márkák. Meghatározó volt, hogy ki nokiás, ki siemenses vagy ericssonos. Ma a kérdés az: iPhone vagy Android?
A készülékek gyártói jelenleg átengedik a vezető szerepet szofver gyártóknak, történetesen a Google-nek és a Microsoftnak. A szoftver számít ma, nem a hardver!
Valójában a mobilcégek már elkövették korábban ezt a hibát a Symbian és Windows Mobile esetében, ezúttal a Google és a Microsoft törekvéseihez igazodnak, és az operációs rendszereikhez készítenek készülékeket, amiért cserébe ők is pénzhez jutnak. Most azonban már a cégek jövője áll vagy bukik a szereplésen, ahogyan az okostelefonok tömegessé válnak.
Az androidos-windowsos mezőny jelenleg abban a szerencsés helyzetben van, hogy viszonylag kevés fajsúlyos szereplő van piacon, és prémiumot tudnak aratni.
A házon belül fejlesztett mobil operációs rendszer ellen szól a a megfelelő szoftverfejlesztői és projektmenedzsment kompetencia hiánya, és az a tény, hogy ha egy vállalat nem képes finanszírozni egy házon belüli tevékenységet, akkor kényszerűen ki kell szerveznie.



Közelmúltban történt rajtjáig az Android volt az egyetlen olyan operációs rendszer volt, amely eredményesen vette fel a harcot az időközben iOS-szé átnevezett iPhone OS képességeivel. A közeljövő eladási statisztikái adják meg a választ, hogy a Microsoft újra színre lépésével valóban "pokol felé lovagolnak az androidos mobilgyártók"?


Az eredeti cikkért kattints ide.

2010. november 15., hétfő

Új, "hallhatatlan" DVD-ék az adattárolásban


Új eljárással készült, 160 év élettartalommal bíró DVD-lemezt fejlesztettek ki Csehországban. A Data Trescor Disc névre keresztelt DVD egy újabb színfolt a digitális tárolóeszközök palettáján.

Új gyártási technológia

Nanorétegeket tartalmazó, kerámia alapú, időtálló DVD-lemezt fejlesztettek ki Csehországban - írta a Hospodarske Noviny című cseh gazdasági napilap. "Az új technológia kifejlesztése mintegy három évig tartott, és mi vagyunk a világon az egyetlenek, akik ezt a módszert használják"- idézte a napilap a fejlesztőcég vezetőjét. Az új szabadalom nemzetközi elismertetése még folyamatban van, azonban az eddigi tesztek is meggyőző eredményt produkáltak. A találmány lényege az adattároló réteghez használt anyagokban rejlik. A hagyományos technológiában alkalmazott szerves anyagoktól eltérően az új lemeznél parányi részecskékből álló fém és kerámia alapú port polikarbonát rétegek közé illesztenek és ultraibolya fénnyel rögzítik.

Digitális tárolóeszközök és az adatbiztonság
A ma használatos DVD-lemezeken már 2-3 év után tapasztalhatunk adatvesztést. Az új technológiával ellátott DVD-ék 160 éves élettartalma jelentős előrelépést jelenthet. De egyre több új technológiával kifejlesztett digitális optikai tárolóeszköz-formátum jelenik meg, és kérdéses, hogy mi válik majd elterjedté. A DVD utódjának szánják pl. a Blu-ray Discet, amelynek legfőbb vonzereje a nagy tároló kapacitás. Egy jelenlegi, hagyományos DVD 4.7 GB adatot képes tárolni, ami elég egy normál felbontású filmnek. De egy nagy felbontású film (HDTV) aminek sokkal tisztább képe van, 5-ször több helyet követel, ezért szükséges olyan lemezek gyártása, amelyeken sokkal több adat fér el. Adatbiztonsági szempontból viszont a Blu-ray technológia nem annyira megbízható. A DVD szerkezete sokkal inkább kedvez a biztonságos adattárolásnak, mivel két műanyag korong fogja össze az adathordozó réteget, míg a Blu-ray esetén az adat a lemez felszínén van, egy 0,1 mm vastag karcálló réteg alatt, így az sokkal sérülékenyebb.

Szélessávú adatátvitel
A szélessávú adatátvitel elterjedése jelentős változást hoz a digitális információ szolgáltatásában, archiválásában. A szoftver és hardvertechnológia fejlődésével, a metaadat-rendszerek átjárhatóságával a digitális anyagok hozzáférhetővé válnak az információs hálózatokon.

Összehangolt digitalizálási rendszer létrehozása

A digitalizálási tevékenységet és a digitális objektumok archiválását országos szinten össze kell hangolni, és létrehozni szervezeti feltételeit. Ki kell alakítani a digitális tartalmak begyűjtésének, feldolgozásának és megőrzésének feltételeit. Ennek menetét, irányelveit az Országos Digitalizálási Terv szabályozza. A digitális objektumok hosszú távú megőrzése a könyvtárak legfontosabb feladatává vált, hiszen a digitális anyagok rendkívül nagy számúak, és speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, pl. sérülékenység, különböző formátumok. Világszerte folyank kutatások és kísérletek a megfelelő hordozók, technológiák és munkafolyamatok kialakítására.

Elavult digitális formátumok kezelése
Minden digitálisan tárolt adatnál fennáll a veszély, hogy az újabb formátumok bevezetésével az adott információ örökre elvész. Márpedig az újabb és egymással párhuzamosan használt fájlformátumok gombamód szaporodnak, majd ugyanilyen gyorsan ki is mennek a divatból. Így az a törekvés, hogy hosszútávon biztosítsák a tartalmakhoz való hozzáférést, elsőrendű fontossággal bír. Az Európai Unió 2009-ben indította el a "Keeping Emulation Environments Portable (KEEP) elnevezésű programját, amelynek lényege, hogy egy univerzális emulátort hoznak létre, amely elvileg minden, 1970 óta létrehozott digitális adathotdozót és fájlt kezelni tud.

A Data Trescor Disc tehát jó irányba mutató kísérletezés a megbízható adattárolás terén, de önmagában nem elég. Szükségesek egységes digitalizálási szabályok, és a formátumok megfelelő kezelése.

Forrás: sg.hu, ki.oszk.hu, itszotar.hu

A Facebook email: Ó a Függősség!


A Facebook új projektje a Titan.



A változásra szükség volt, mert a mostani levelező szolgáltatása nem tudja kezelni a hosszú leveleket, a régieket meg egy idő után törli. A facebook már többször próbálkozott hasonló fejlesztéssel, de eredményt ez idáig nem tudott felmutatni (nincs még mindig POP vagy IMAP támogatás!), bár kisebb sikerei azért voltak az üzenetek keresésében.

A közösségi portál nem a belső üzenetküldő rendszer továbbfejlesztését tervezi, hanem a felhasználók teljes webes email szolgáltatását. A Titannak teljes POP / IMAP támogatása lesz, vagyis a felhasználók képesek lesznek, hogy minden e-mail kliens, köztük a Microsoft Outlook, Entourage és az Apple Mail alkalmazásban beállíthassuk. Az e-mail fiók neve ugyanaz lesz, mint a Facebook URL-je.

A G-mail gyilkos?

A facebook eddig az új kapcsolatok kiépítését úgy könnyítette, hogy a meglévő levelezési rendszerek felhasználók fiókjaiból a cím listákat le töltötte és felajánlotta ismerősként.
Nem elég, hogy a Facebook százával viszi el a Google mérnökeit, de nem hivatalos források alapján nemcsak felfogja venni a versenyt a google-s gmailel, de padlóra is küldi.
A Google megérezve a veszélyt blokkolta a gmail cím listáinak automatikus lenyúlását, így megkezdődött a harc.

Watch live streaming video from facebookinnovations at livestream.com

A győzelemhez vezető úthoz a facebook előtt ki van kövezve, hísz ismeri barátainkat ismerőseinket, munka társainkat, így könnyebb dolga lesz prioritást kialakítania a levelek között.
Mindent összevetve a Facebook sokat arat majd a a társadalmi érintkezések széles skáláján, ezzel az új kiegészítővel, mely ön magát széles körben reklámozza,bár csendesen megjegyezném ez még mindig csak a szórakozásra lesz alkalmas, nem egy hivatalos ügyintézésre.

2010. november 14., vasárnap

Több mint egymillió könyv a GOOGLE-ben

Ne csak keressünk, olvassunk is a GOOGLE-ban!


A világon eddig írt és ezután írandó könyv egyetlen klikkeléssel elérhető, illetve elérhető lesz mindenki számára. Ez a szolgáltatás nem más mint a Google könyvkeresője, azaz a Google könyvtára.

Az itt található könyveket mintegy 100 országban, köztük hazánkban is digitalizálták.
Hogy meddig jut el a projekt, jelenleg lehetetlen megjósolni. Eddig mintegy húszezer könykiadó és több mint 28 nagy könyvtár, köztük az oxfordi, a Harvard, és a Stanford fogadta el az ajánlatot, a digitalizálásra, illetve a könyvek világhálóra való felrakására.
S hogy miért nagyszerű ez a digitáis könyvtár? Az emberíség mintegy 90 százalékának nincsen elérhető, hagyományos forrása. Ezzel a lehetőséggel azonban egyetlen képernyő és élő internet kapcsolat segítségével megszüntetehetőek a könyvek által nyújtott tudáshoz és információhoz való hozzáférésben megnyilvánuló egyenlőtlenségek.
Az egyes országokban elérhető hozzáfárések között csak az adott ország szellemi tulajdont védő törvényei okozhatnak különbséget. A copyright-ok esetében csak a kivonatok közlése lehetséges, valamint online vásárlási ajálatokra, és a felhasználóhoz közeli könyvtárak listájának ismertetésére van lehetőség. Ebben az esteben a szolgátatás értékét úgy kell tekintenünk, mintha a felhasználó átlapozná a könyvet a könyvesboltban.

A Google könyvtrára természetesen magyar nyelvű könyveket is tartalmaz. Megemlíthetjük itt Petőfi vegyes műveit , Arany toldi trilógiáját. A Google kezdeményezéséhez hasonló az Európai Digitális Könyvtár , ahol az európai nemzeti könytárak, köztük az OSZK állományába kutakodhat az érdeklődő, valamint régi internetes kezdeményezés a Gutenberg Projekt ahol egy barátságos keresőfelületen kutakodhatunk a csaekély számú magyar könyvet tartalmazó adatbázisban.

S hogy született ez a projekt? Bizton állíthatjuk hogy egyidős magával a Google-val. 1996-ban két frissen végzett informatikus, Sergey Brin és Larry Page, a Google alapítói, egy kutatómunkában vettek részt, melynek célja az volt hogy működő digitális könyvtárakat hozzanak létre. Úgy godolták hogy a közeljövőben amikor óriási mennyiségű könyvet fognak digitalizálni, az emberek egy "feltérképező robotot" fognak használni a könyvek indexelésére, és a könyvek közti kapcsolatok elemzésére. Ez a robot a BackRub nevet kapta.

2002-ben egy egyszerű kérdés foglalkoztatta a projekt ötletgazdáit. Meddig tartana a világ összes könyvét digitálisan beolvasni. S a válasz? Senki sem tudja:) Larry Page saját maga kisérletezte ki. Egy nap az irodájában egyik kolleganőjével, a ritmust metronóm segítségével tartva, módszeresen átlapoztak egy 300 oladal könyvet. Teljes 40 perc kellett a művelethez.

2003-ban kidolgoznak egy roncsolásmentes beolvasási technikát, mely a kor más technikájához képest sokkal kíméletesebben olvassa be a könyveket.
2005-ben a Google Print már nyolc országból fogadja a partnereket. Még ugyanebben az évben a nevüket megváltoztatják, a mai napig használt Google Könyvkeresőre.

2007 decemberére a keresőfelület már több mint 35 nyelven válik elérhetővé, és száznál is több országból, több mint 10.000 kiadó és szerző vesz részt a könyvkereső partnerprogramban, mely szám az évek során folyamatosan növekszik.