inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 14., szombat

A RIM felvásárlására készül a Microsoft?

Nemrég Steve Ballmer, a Microsoft vezetője bejelentette, hogy az új RIM Blackberry telefonokon a Bing lesz a keresőszoftver. A bejelentés sokakat meglepett, s elkezdődött a találgatás, hogy megtörténik-e a RIM felvásárlása.

Új gazdára lelt a Skype

Az utóbbi hetekben több pletyka keringett arról, hogy a Skype-ot felvásárolhatja valamelyik multimilliárdos cég. A jelentkezők között a Google-t és a Facebook-ot emlegették. A végén azonban egy nevető harmadik vásárolta fel a Skype-ot: a Microsoft...
Az üzlet 8.5 milliárd dollárba került a Microsoftnak, amely rekordnak számít, hiszen ez a cég történetének legnagyobb felvásárlása.

Irodai munka... távolból

Utolsó bejegyzésem fő témáját a következő cikk adja. Ez a cikk arról ad beszámolót, milyen megoldással sikerült kiküszöbölnie folyamatos számítógépes problémáit a magyarországi GIA vállalatnak. De mit tudhatunk erről a vállalatról és a megoldásról, amelyet bevezettek?


A GIA Hungária Kereskedelmi és Szerelő Kft


Google dolgozó akarok lenni!

A felmérések azt mutatják, hogy napjainkban a fiatalok körében a magas fizetés mellett a munkahely presztízse is döntő fontosságú. Ki ne álmodna arról, hogy egy nemzetközi, az élet minden területén jelen lévő vállalat munkatársa legyen? Valljuk be, nem lenne rossz, a hol dolgozol kérdésre valahogy így válaszolni: "... hát, tudod Google-nél vagyok...” A Közösségi Háló című filmben hangzik el a következő mondat: „Az előző programozónk elment dolgozni a Google-hoz.”

Cloud platform-rivalizáció

A bejegyzés alapját képező cikkben talán sokakat megdöbbentő hírről kaphatunk bővebb információkat.

Egértörténelem


Úgy döntöttem, a hosszú kényszerkihagyás után, ami miatt nem tudtam tisztességgel kidolgozni korábbi témáimat, ezért törlöm őket és három mostanában aktuális témával foglalkozom a továbbiakban.

Első választásom a számítógépes egér történetének bemutatására esett, amelyhez az alapot az alábbi cikk szolgáltatja.

Digitális zenetárolás: Google Music, Amazon

Nagy óvatosságok közepette elindult a Google Music Beta, a szolgáltatás egyelőre csak tesztüzemben működik: nincs se zenebolt mögötte, se az elvárható funkciókat nem kínálja. Az óvatosság, pedig a törvények, szerzői jogok miatt van.

2011. május 13., péntek

„Samsung legelébb, aztán Apple-ék, végül a Nokia és a maradék…”


NOKIA vs. Samsung

Ugye jól ismerjük a Nokiát és a Samsungot? Hát persze. Azt már nem biztos, hogy mindenki tudta, hogy 2010-ben még kettejük közül az előbbi vezette toronymagasan a mobiltelefon-eladási listákat. De úgy tűnik, nem is kell megjegyezni, mert jelentősen fordult a helyzet…

A Nokia a tavalyi évbenugyanis még 32,7 %-os piaci részesedéssel számolhatott, ezzel került a legelső helyre, másodikként volt jelen akkor még a dél-koreai Samsung cég 29,1%-kal.


SAMSUNG vs. Nokia

A nyugat-európai térségben azonban mostanra úgy felküzdötte magát a Samsung, hogy a korábbi második helyről az elsőre lépjen. (Igaz, csak kicsivel több, mint 1%-kal lehagyva vetélytársát.) Ebben jócskán közrejátszott, hogy megfelelően tudott dönteni az olcsóbb készülékek dizájnját illetően, valamint hogy a felső kategóriás termékek esetében bevezetett Androidos operációs rendszer rendkívül jó fogadtatásban részesült (ahogy azt az értékesítési mutatók jelzik).


Apple?

Na de van itt még valaki, aki veszélyt jelenthet a két gyártóra. A következő főszereplő nem más, mint az elegáns harmadik helyezést elért Apple. Merthogy ránk köszöntött az okostelefonok korszaka. Ezen a téren bizony az Apple volt az, aki vereséget mért a Nokiára. Csak az iPhone maga 20,8 %-os részesedésre tett szert, a Nokia okostelefonjai pedig csúfos 19,6 %-kal illeszkedtek be ötödikként a sorba. Holott tavaly még hihetetlen fölénnyel (40,6%-os részesedéssel) rendelkeztek.


A Samsung azért itt is igyekszik odarakni magát, egyelőre 12,1%-on áll, és az előző évhez képest nőttek eladásai.
A Nokia most a Windows Phone 7 operációs rendszer bevezetésébe veti reményét az okostelefonok piacát illetően. De lassan attól is el kell kezdenie félni, hogy nemcsak Nyugat-Európába, hanem Indiába és Kínába is – ami eddig húzóerejét jelentette – betör az Android rendszer, és könyörtelenül teret hódít magának.

És mintha még így se lennének elég borzoltak a kedélyek, a három cég – persze nem ez az első eset, és bizonyára nem is az utolsó – felváltva pereli egymást az egyes termékek kapcsán a szabadalom bitorlásával és a technológia másolásával, ötletlopással.


Kapcsolódó cikkek:

http://index.hu/tech/2011/04/19/beperelte_a_samsungot_az_apple/

http://index.hu/tech/2011/04/22/a_samsung_visszavag/


Forrás:

http://index.hu/tech/cellanaplo/2011/05/06/a_samsung_megelozte_a_nokiat/?token=bb57ea6a7d57c4d7901af2f9fc6f2a9d

2011. május 11., szerda

Van-e élet Facebook után?

Ez a cikk azt feszegeti, hogy mi jöhet még a Facebook után. Mert jelenleg mindenki rajta van, de legalábbis lesz, és lassan a legtöbbünk úgy tekinti, ha nincs facebook oldalad, kvázi nem is létezel. Vajon leáldozhat-e valaha is a Facebook egyre ragyogóbb csillaga, vagy a rendszer csak az emberiséggel pusztulhat el? Hol vannak a Face határai, vannak-e neki egyáltalán? Hiszen a népszerűsége nem csak abban merül ki, hogy mindannyian fent vagyunk (néhányan 0-24-ben) hanem abban is, hogy az IT cikkek többsége róla szól, és még mi is szinte csak erről blogolunk, hurrá :)

2011. május 10., kedd

Hazai online zeneáruházak


 Nem is olyan régen jelent meg a hír, hogy bezár a legnagyobb magyar online zeneáruház, a Songo Zenebolt, de már itt az utánpótlás. Májusban nyitja meg kapuit a Hungaroton és a Fotexnet közös fejlesztésű zeneáruháza a Hungaroton Music Store.

A Google online filmkölcsönzőt nyitott

A Netflix és az Amazon után a Google is elindította online filmkölcsönzőjét a YouTube-on.
Jelenleg csak az Egyesült Államokban – háromezer tételt tettek elérhetővé, amelyeket kölcsönzési díj fejében lehet megtekinteni.

Céljuk, hogy a kínálat és a minőség bővítésével a nézőket elhódítsák a tévécsatornáktól, hogy a jelenleg napi kétmilliárd videómegtekintést számláló YouTube-hoz csábítsák őket.

Eleinte csak a hivatalos filmes csatornák jelent meg, majd egyre több előzetes került fel a YouTube-ra, és egy ideje régi filmeket ingyenesen is meg lehet nézni a mozioldalon.
Ez a projekt minőségi ugrás lesz, mivel a legfrissebb filmek kínálatával belépnek az „igazi”, a nagy pénzt termelő filmes piacra.
A kikölcsönzött filmek megtekintésének elindítására 30 napja lesz az előfizetőknek, a megkezdett filmet pedig 24 órán át nézhetik meg.
A kölcsönzési díjat mindenki maga döntse el, hogy megéri-e : az új filmeké 3,99 dollár, a régebbieké 2,99 dollár lesz.

A vonzóbbá tétel érdekében a filmes oldal sok extrát (kiegészítő információk, paródiák, interjúk stb.) is tartalmazni fog.
A mozi oldalak filmkritikákat is tartalmazni fognak, úgyhogy nem lesz nehéz eldönteni, melyik filmet szeretnénk megnézni. Ezenkívül, kérésre külön felraknak nekünk filmeket - akárcsak a torrent, vagy a többi netmozis oldalon.


Ha egy kedvenc YouTube sztárunkat szeretnénk megnézni, vagy egy hollywoodi filmet, egy új klippet, egy nemzetközi sport eseményt, egy élő koncertet, vagy a legújabb híreket Japánból - ma már minden elérhető a YouTube-on!

Simple to rent, easy to view;

Watch anytime, anywhere;

a Google blogoldalán a filmnézés jövőjeként emlegetik a projektet.



Források

Itcafé
Googleblog
YouTube blog
YouTube movies

2011. május 9., hétfő

Hello Africa, tell me „What’s on your mind?”


Helló Afrika, mondd, mi jár a fejedben? – Kérdezhetné ezt is Doktor Alban, híres számának újabb feldolgozásában, ha megfigyeljük milyen információs technológiai változások mennek végbe napjainkban Afrikában. „Egy olyan kontinensen, ahol csak elvétve van számítógép és elektromosság is alig, egy okostelefon nem pusztán telefon, hanem valódi forradalom” Állítja az Economist egyik kiadványa az Intelligent life egy 2011 tavaszi cikkben.

Munkát? Csak Facebook jelszóval!

Biztonsági ellenőrzés?

Igen, ismét a közösségi oldalakról.
Eddig is tudtuk, hogy nem csak az ismerőseink, de tanáraink/tanítványaink, lehetséges munkaadóink is böngészik adatlapjainkat, fotóinkat, meg ami még elérhető rólunk itt-ott.
Jó dolog(?), ha tagja vagy valamelyik ismerőskereső szájtnak, de hogy már kötelező is legyen?

Társkeresés Facebook-módra

Kezdjük a régi viccel:
"Újsághirdetés: Eladó az internet teljes tartalma 10.000 db CD-lemezen, pornó nélkül 100 db lemezen."
De mizu, mizu, mizu, ha nem csak ennyi érdekelne belőle? Ha valaki IGAZI társra vágyik?

Facebook-os spammelés gyorsan és hatékonyan!

Feledékeny fejlesztők

Idén márciusban egy "apró" biztonsági rést találtak a Facebook mobil változatában. A fejlesztők egész egyszerűen elfelejtettek egy szűrőt betenni az alkalmazásba. Ennek hiányából az következett, hogy egy pár soros beépülő kóddal a gyanútlan felhasználó nevében bárki bármit kiposztolhatott az üzenőfalára.