inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 16., hétfő

Szerkeszd te is a Google Maps-et!

Jó adatbázis hiányában számos országban okoz gondot a térképek fejlesztése. A hiányos térképek pontosításában a felhasználók segítségét kéri a Google.

A Map Makert már eddig is több országban alkalmazták a térképek hibáinak kiküszöbölésére. Például Romániában a kifejezetten jó internetellátás ellenére a térképek igencsak hézagosnak számítanak. Miután a Google Map Maker szolgáltatása elérhetővé vált, egy éven belül elkészült egy részletes és jól használható román térkép. Hasonló eredményt értek el Indiában is. A sikereken felbuzdulva most az USA-ban is bevezetik a Map Makert.

A "lélegző térkép"

Az Egyesült Államokban egészen más a fejlesztés iránya, mivel az ország már így is kitűnő térképekkel rendelkezik. Az USA adottságait tekintve rengeteg parkkal, kisebb útvonallal büszkélkedik, ezek többnyire nem találhatók meg egyik térképen sem. A nagyobb épületek nevei, komplexumok belső egységei sincsenek megfelelően feltüntetve a Google Maps-en. Ezen hiányosságok megszüntetése tehát a cél.

Google Map Maker
Jelenleg összesen 150 ország használja ki a Map Maker szolgáltatásait. A felhasználók többek között elhelyezhetnek a térképen sportpályákat, éttermeket, kávézókat, de a hagyományos földrajzi elemek – vasutak, folyók, utak – rögzítésére is lehetőségük nyílik. A Map Maker webes alkalmazásban a szerkesztés művelete is elég egyszerű, hiszen a felhasználó egyszerre látja a képernyőn mind a rögzítő felületet, mind a Street View képeket –  így érthetően jóval pontosabb eredményt lehet produkálni. A felhasználó dönthet úgy is, hogy kilistázza az adott elemeket  – például a területen elhelyezkedő postahivatalokat, vagy éppen kávézókat – így észrevehetőbbek a hiányosságok.

A cél

A Google szerint a cél, hogy a helyi információk is a lehető legrészletesebben jelenjenek meg a Google Maps-en. Viszont a gyorsan változó területekkel a szolgáltató már  nem tud lépést tartani. A legrészletesebb, legpontosabb földrajzi adatok felvitele tehát a felhasználókra vár, akik láthatóan örömmel vetik bele magukat a feladatba.

  Google Map Maker Pulse  
A felhasználók által felvitt adatok nem automatikusan jelennek meg, először egy algoritmus vizsgálja felül azokat. Egy felhasználó minél több helyes változtatást eszközöl, annál magasabb lesz a prioritása, sőt, a legjobbak – ha úgy ítélik meg – mások változtatásait is törölhetik. Ezáltal – hasonlóképpen a Wikipédiához –  egyfajta moderátori szerepet is betölthetnek.

Aki jobban szereti a fényképet a rajzolt felületnél, az is megtalálja a számítását a Map Maker Pulse által. A Map Maker Pulse vegyíti a térképet egy Google Earth felülettel, így egy valós képen helyezhetjük el az elemeket.

További tervek

Magyarországon jelenleg a Map Maker még nem elérhető, az amerikai bevezetés viszont valószínűsíti, hogy az eszköz rövidesen hozzáférhető lesz a már megfelelő térképpel rendelkező országokban is.

Google Maps, Google Earth – mik ezek?

A Google Maps egy a Google által fejlesztett, az egész Földet lefedő térkép, amely bárki számára ingyenesen hozzáférhető. 2006. április 25. óta érhetők el rajta Európai  – köztük magyar  – utcanévadatok, melyek 2007 május óta kereshetők. A Google Maps-en a képek szabadon mozgathatók és nagyíthatók, a részletek a nagyításnak megfelelően folyamatosan változnak.

A Google Earth egy szintén ingyenes "virtuális földgömb". A műholdképek, légi felvételek és térinformatikai adatok segítségével lényegében a Föld bármely részletét megnézhetjük vele.

Fő forrás:
Dojcsák Dániel, HWSW.hu: A nép fejezi be a Google Maps-et

Egyéb felhasznált anyag:
Magyar Wikipédia: Google Föld
Magyar Wikipédia: Google Maps 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése