inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 16., hétfő

Ezúttal laptoppal rukkolt elő a Google!



Mi fán termett a Chromebook?

A legújabb képlet a következő: Google +Acer és Samsung = Chromebook. Az előbbi összetevő az ötletgazda, míg az utóbbi kettő a megvalósító, azaz egy újdonsült laptop, a Cromebook két modelljének gyártója. A Chromebook-ot alapvetően internetezésre tervezték, de nem nevezhető tipikus notebook-nak. Arra próbálnak vele ö

sztönözni, hogy mindent online tároljanak el a felhasználók, amik így bármikor elérhetővé válnak számukra – feltéve persze, hogy internetközelben vannak. Készül belőle több verzió is: az egyik csak wifi-s, a másik pedig 3G-s modell.


Ami belül van…

A Samsung-os prototípus a következő „hozzávalókkal” büszkélkedhet: kétmagos 1,6 GHz Intel Atom processzor, akkumulátora 8 és fél órát bír, egy hd webkamera van benne, valamint egy mikrofon, 2 usb-port, kártyaolvasó, és mini-VGA port. Súlya 1,45 kg.

Az Acer változat is hasonló kaliberű, azonban kisebb. Míg a Samsung kijelzője 12,1 inches, az Acer-é 11,6. Viszont súlya is kevesebb, ami szintén szempont lehet sokaknak, akik szinte egy pillanatra se tudnak elszakadni a technikai partnertől – és pláne az internettől. Akkumulátora azonban két órával kevesebb ideig húzza, mint rokonáé, így figyelni kell, hogy legyen a közelben valami áramforrás is.


Ha már Google, akkor Chrome…

A név árulkodó. Könnyen kitalálható, hogy a Chromebook magja a Chrome böngésző maga. Hogy ne szenvedjenek hiányt az emberek a legalapvetőbb, mindennap használt programokban és alkalmazásokban, a Chrome Web Store-ból lehetőség nyílik rá, hogy számtalan alkalmazást letölthessenek a laptopra úgy, mint fájlkezelők, médialejátszók, játékok. Valamint offline is lehet majd használni a levelezőprogramot, Naptárat, és a Google Docs-t is.

Még kétes a fogadtatás

Ki tudja, mennyire fognak ugrani a népek a Chromebook-ra. Hiszen ilyen lehetőségeket elérhetnek máshonnan is, sőt, többet, akkor miért választanák a kevesebbet tudót? Az ár is sok mindent meghatároz. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a „címke” nagy úr, a Google mégiscsak hangzatos és népszerű. Eddigi ötleteik is megtalálták a célközönséget, hátha ezúttal is sikerrel járnak a legújabb elképzelésükkel, ami egyébként június 15-től kap helyet a boltokban – persze akkor mi még csak képekről nézegethetjük, mert a debütálás helyszínei Németország, Nagy-Britannia, az USA, Franciaország, Hollandia, Spanyolország, és Olaszország.


Forrás: http://index.hu/tech/2011/05/12/a_desktop_nelkuli_laptop/

Kapcsolódó cikkek:

http://index.hu/tech/2011/05/11/havi_husz_dollar_lesz_a_chrome_laptop/

http://index.hu/tech/2010/12/08/bemutattak_a_chrome_operacios_rendszert/

1 megjegyzés:

  1. Hát ez tök jófej húzás volt... Május 15.én már lefoglaltam magamnak ezt a témát, már elkezdtem begépelni mert a meló miatt nem volt még időm befejzni, egy videót azért felraktam, és most amikor feltölteném itt van ez... Most komolyan ennyire nem lehet odafigyelni? Hogy legalább addig megnézze mindenki hogy más mit töltött fel vagy foglalt le, amikor a cikk megjelent? Még jó h elég sokat szarakodtam az egésszel, és az eredeti hivatalos oldalt is fordítgattam, és most én keressek másik témát? Tök jó, és kicsit sem vagyok ideges...

    VálaszTörlés