inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 1., szerda

Internetezők és a megosztott információ

Symantec Corporation legújabb, Európai internethasználók körében végzett és mostanában  nyilvánosságra hozott felméréséből kiderült, hogy az internethasználók többsége nincs tudatában annak, hogy milyen információk találhatóak (és használhatóak fel mások által) róluk az interneten.

Vanhazid.hu


http://vanhazid.hu/ egy olyan internetes oldal, ami segítséget nyújthat az iskolásoknak. Az oldal lényege, hogy ha a diák nem érti, akkor elmagyarázzák neki a házi feladatot vagy ha esetleg nincs ideje, túl fáradt, meg is írják helyette. Természetesen pénzért. Fizetni sms-ben, bankkártyával vagy rózsaszín csekkel lehet. Egy tízperces alkalom 752 forint + áfába kerül, két alkalom 1500. Az öt alkalomra szóló bérlet 2500, ez alkalmanként 500-ra jön ki, de a 15 alkalmas 6000 Ft, amivel 400-ra jön ki egy lecke megíratása. Azonban az oldalnak "nyitva tartása" van, hétfőtől csütörtökig, délután 3 és este 10 óra között segítenek. Összesen tíz tárgyból lehet segítséget kérni – matek, fizika, kémia, magyar, történelem, angol, német, francia, olasz, spanyol –, és mindegyik tárgyra jut egy tanár, akik az emelt szintű érettségiig tudnak segíteni.

Az e-book győzelme Amerikában

Mi is az elektronikus könyv?

Az e-könyv az elektronikus formában létrehozott és terjesztett könyv. Az elektronikus könyvet az internet megjelenésével hívta életre. Korábban is készítettek olyan dokumentumokat, amelyek könyvszerű tartalmat hordoztak, de e-könyvnek igazán azóta nevezik ezeket, amióta letölthetővé váltak az internetről. Az e-könyvek elterjedésének másik feltétele a nagy teljesítményű, kis méretű - hordozható - megjelenítő eszközök elterjedése volt.

2011. május 31., kedd

2 éves a Wolfram Alpha

2009 májusában – nagy várakozások közepette indult útjára a Wolfram Alpha, a Stephen Wolfram által megálmodott projekt alapvető célja az interneten hozzáférhető tudás megreformálása volt. A Wolfram Alpha az átlagos keresőmotorokkal szemben nem szavakra keres, hanem megpróbálja „megérteni” a feltett kérdést, és a mögötte álló hatalmas adatbázis és a hozzá kapcsolódó matematikai modell segítségével a helyes válasz megadásához szükséges számításokat végez.

2011. május 30., hétfő

YouTube Live, avagy az új Tv

A Google célba vette a a tévé piacot az új szolgáltatásával a YouTube Live-val, az internetes tévével.

Az új tévé elindult
Április 8-án elindult a videomegosztón az élő műsorokkal, jelenleg még csak pár adó érhető el, de a Google 20 tematikus csatornát tervez elindítani a sport, a divat, a művészet, egészség, számítástechnika ... stb.körében. A szolgáltatás külön weboldalon érhető el, és ott lehet bekapcsolódni az adásba. El lehet majd érni számítógépről, mobilról és tévéről is.

Számos csatorna lesz elérhető
A cél, hogy tévézés helyett inkább nézzük a YouTube csatornáit. Az adókon hétről-hétre új, szórakoztató, sport-, kulturális műsorok jelennének meg. Természetesen cél, hogy saját gyártású műsorok is bekerüljenek a csatornák repertoárjába. A Google emiatt tárgyalásokat folytat produkciós cégekkel,hollywoodi ügynökségekkel, hogy számos népszerű színészt megnyerjenek az egyes tematikus csatornák arcainak.

A hirdetőket szeretné megfogni a Google
Szívesebben fordítana pénzt a már befutott sorozatok, filmek beszerzése mellett saját tartalmak előállítására. A cég komolyságát az jelzi, hogy a szükséges tartalmak beszerzésére 100 millió dollárt fordít. A költségeket reményeik szerint a reklámbevételből finanszíroznák, hiszen ha az emberek naponta több mint 15 percet néznék a YouTube Live-ot, akkor a hirdetőket rá lehetne venni, hogy a YouTube-nál is hirdessenek. Szeretne a Google egy kis szeletet a tévés hirdetési piacból.

Komoly erőfeszítések a cél érdekében
A célok elérésének érdekében a Google szerződtette a Paramount Pictures filmstúdió két egykori menedzserét és felvásárolta a videók minőségének javításával foglalkozó Green Parot Pictures nevű társaságot, valamint megvásárolt egy online videotékát, amelynek megkezdődtek az első tesztjei.

Egyértelműen látszik, hogy a Google-nak nagy tervei vannak a YouTube-val, és szeretne teret hódítani a tévé piacon.


Egy új világ, de hol vannak a vezetők?


A Gutenberg-galaxis után most már az inernet galaxisáról beszélhetünk, de ki fogja ezt a világot vezetni, milyen törvények fognak benne uralkodni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkoztak a közelmúltban a G8-ak vezetői.