inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 17., kedd

Az internetszolgáltató lesz az új cenzor Európában is?


Sok kritika érte eddig Spanyolországot amiatt, hogy az online szerzői jogsértésekkel - különösen a fájlcserélőkkel - szemben nem folytat (hatékony) küzdelmet. Úgy tűnik azonban, hogy megváltozhat ez a helyzet. Elfogadásra került ugyanis a "Törvény a Fenntartható Gazdaságról" (Ley de Economía Sostenible).
És most, az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy az internetszolgáltatókat rábírja arra, hogy kiszűrjék a saját hálózatukban az illegális letöltéseket."
A bizottsághoz közeli források állítása szerint az EU végrehajtó szerve le akarja másolni azt a spanyol szabályozást, amely a korábbi gyakorlathoz képest komoly szigorításokat tartalmaz.
Ezen kívül egy ideje konkrét lépéseket igyekszik tenni az Egyesült Államok kormánya annak érdekében, hogy visszaszorítsa, illetve még szigorúbban szankcionálja az online szerzői jogsértések elkövetőit. Tavaly már a Szenátusig jutott a COICA, mely végül nem került elfogadása, bár ez elsősorban az USA jogalkotási rendjének köszönhető.
Eszerint nem vonható felelősségre semmilyen „pénzügyi tranzakciós szolgáltató” (pl. a PayPal, vagy bármely hitelkártyacég), illetve „internetes reklámszolgáltató” az általa okozott károkért, ha e károk a „jogsértő cselekmények elkövetésére szolgáló” oldalaknak nyújtott szolgáltatásaik önkéntes beszüntetéséből erednek, feltéve, hogy a szolgáltató jóhiszeműen, és hiteles bizonyíték alapján lépi meg önkéntes döntését. És ez mit jelent? Egyszerűen azt, hogy a jogalkotó arra biztatja a fent nevezett szolgáltatókat, hogy ne utalják át egyes weboldalak üzemeltetőinek a pénzét, ha úgy gondolják, hogy az oldal jogsértések elkövetésére szolgál.
A források szerint a bekeményítés egyik fő kezdeményezője Michel Barnier, a belső piacért és szolgáltatásokért felelős európai biztos, aki számára a korábban torrentparadicsomnak számító Spanyolország új, február közepén bevezetett, igen szigorú rendelkezései a mintaadóak:
„Az úgynevezett »Sinde-törvény« egy kormánybizottságot hozott létre, amely a bíróságot látja el információkkal az olyan website-okról, ahol szerzői jogok által védett anyagok, zenék, filmek, videójátékok, vagy szoftverek találhatóak, a bíróság pedig akár el is rendelheti a szerzői jogokat megsértő oldalak bezárását.”




Ennek ellenére, a Pirate Bay nem adja fel: új szervereket állítanak üzembe, és úgy tűnik, támogatójuk akad bőven, hiszen a torrentoldal története legnagyobb fejlesztését hajtja végre.










Források:
itcafé1
itcafé2
itcafé3
itcafé4
itcafé5
itcafé6
euractiv
euractiv2
eszerint
torrentfreak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése