inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 16., hétfő

Kés, villa, telefon... gyerek kezébe nem való

Forrás:
http://index.hu/tech/2011/05/16/az_eu_betiltana_az_iskolakban_a_mobilokat_es_a_wifit/
http://itcafe.hu/hir/eu_et_mobil_wifi_iskola_tiltas.html
http://www.lugositoetelek.com/a_mobiltelefon_karos_hatasai
http://www.csaladinet.hu/hirek/csaladi_temak/gyerekneveles/11273/adjunk_mobiltelefont
http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/zoldovezet/897/mobiltelefon
http://www.eski.hu/hol/cikkh.cgi?id=895





Sokan már-már betegesnek mondhatóan, érzelmileg kötődnek mobiltelefonjaikhoz, függnek tőle, erre építik személyes kapcsolataikat. Mára már szinte mindenkinek van mobilja, - elképzelhetetlen lenne nélküle az életünk.
"A mobiltelefon egy mikrohullámú adóvevő, másodpercenként a milliótól a milliárdokig terjedő rezgésszámban bocsát ki mikrohullámú energiát. Rákot okozhat. Olasz tudósok kimutatták, hogy a mobiltelefonból érkező sugárzás agresszív rákos sejtnövekedést idéz elő."
Az embert érő mikrohullámok és a rák közötti kapcsolatra egyre több bizonyíték van. Íme egy kis érdekesség: " A hidegháború idején a szovjetek sugározták a moszkvai Amerikai Nagykövetséget, kettősnyalábú, alacsony sugárral. Két egymást követő nagykövet is leukémiát kapott. A személyzet más tagjai rákot kaptak, vagy DNS károsodást mutattak ki a vérükben, ami közvetlenül a rák kialakulása előtt következik be."
A Washingtoni Egyetem professzora, Dr. Henry Lai kutatásai azt mutatják, hogy hosszú távon még a pici rádiófrekvenciás sugárzások is összeadódnak, és hatásuk káros lehet.. Arra figyelmeztet, hogy a mobiltelefonokból érkező sugárzást a minimumra kéne csökkenteni.

"A Motorola azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy ne irányítsák a mobil antennáját a test védtelen részei felé. Azonban független tesztek kimutatták, hogy nagy mennyiségű sugárzás érkezik a billentyűzetről, illetve a mobil szájrészéről is. Ez a sugárzás mélyen behatol az agy, fül és szem szöveteibe, ezek különösen ki vannak téve a mikrohullámok kárósító hatásainak. Amikor a kezünket szabaddá tevő headsettel telefonálunk, miközben mobilunk az övre csatolható mobiltartónkban lapul, a máj vagy a vese területét éri a sugárzás."
A legújabb kutatások szerint a mobiltelefonok és a vezeték nélküli telefonok a következőképpen hatnak egészségünkre:
-A fejbőr idegei károsodnak.
-A vérsejtekből hemoglobin szivárog ki.
-Emlékezetvesztés, szellemi zavar.
-Fejfájás, kóros fáradékonyság.
-Összetett fájdalom, izomgörcsök, remegés.
-Égető érzés, a bőr kipörsenése.
-Alvás során az agyi elektromos aktivitás megváltozása.
-Fülcsengés előidézése, szaglás romlása.
-Zöldhályog, retinakárosodás, szemrák.
-A vér-agy gát már nem nyújt védelmet a vírusok és toxinok ellen.
-A fehérvérsejtek száma és hatékonysága csökken.
-Asztma, a hízósejtekben lévő hisztamin termelésével.
-Emésztési problémák, a koleszterin szint megemelkedése.
-A belső elválasztású rendszer károsodása, főleg a hasnyálmirigy, pajzsmirigy és petefészkek károsodása.

Figyelem! A mobiltelefonok ma ugyanolyan veszélyt jelentenek, mint pl. a dohány 40 évvel ezelőtt.

A játékgyártók kifejlesztették a gyerekeknek való mobiltelefont. Most már a fiatalabb korosztály tagjai sem maradnak mobilkészülék nélkül.
Továbbra is felmerül a kérdés: "Adjunk mobilt a gyerek kezébe, vagy ne?"

Ma hazánkban több makrotelefon van forgalomban, mint az ország lélekszáma!!

Körültekintés Európában:

- Németországban szinte minden első osztályos gyereknek van már mobiltelefonja.
- Belgiumban, 2007 márciusában több mint harminc gyermekorvos írt alá egy nyílt levelet, amely a mobiltelefon betiltását kezdeményezi a tizenhat év alatti fiatalok körében.

"Hazánkban Varga professzor kutatta elsőként a mobiltelefonok káros hatását, és védekezésre nem fülhallgatókat ajánlott, hanem magas antioxidás tartalmú erdei gyümölcsök leveinek - fekete berkenye - fogyasztását, valamint az úgynevezett EMF harmonizálók használatát. Ez a harmonizáló 95 %-al képes csökkenteni a mobilok, és egyéb drótnélküli telefonok ártó hatásait."

"Szociális hatások

A fenti - egészségügyi - hatások mellett viszonylag ritkán esik szó a gyerekek mobilhasználatának pszichoszociális és pszicholingvisztikai hatásairól.
- Mennyire tud - vagy kénytelen - önállósulni a gyerek, ha minden pillanatban, a legkisebb problémával, vagy jelentéktelen aprósággal is felhívhatja a "nagy és erős" apukáját?
- Mennyire tanulnak meg - és ez ránk, felnőttekre is ugyanúgy érvényes - elraktározni élményeket, fontosnak tartott eseményeket egy-egy várva várt beszélgetésre, ha minden történés után rögtön tudathatják azt az éteren át, akivel csak akarják?
- Megtanulnak-e különbséget tenni számukra lényeges és lényegtelen információ között?
- Mennyire torzul - vagy "gazdaságosodik" - a nyelvhasználat, ha a gyerekek még tanórák alatt is sms-ben társalognak egymással?
- Tudnak-e vigyázni a drága készülékekre?
- Tisztában lehetnek-e a hívások, sms-ek anyagi vonzataival? A kérdések sora pedig végtelen..."
És sajnos manapság még ki is cikizik a gyerkőcöt az osztálytársai, ha nincsen mobilja, vagy nem hiperszuper telóval mászkál, hanem csak egy "bunkofonnal"...


Mi a szülők véleménye a mobiltelefon használatáról?

"- Két gyerekük van. Amióta elkezdték az általános iskolát van telefonjuk. Bár a szülők korainak tartják, mégis szükségesnek érzik, hogy mobilt adjanak gyerekeiknek, hisz annyifelé járnak különórára, meg elég sokat is vannak egyedül.
- A szülők sokáig dolgoznak, így nyugodtabbak.
- Egy anyuka eszerint válaszol: Fia harmadikos, van telefonja, mert más településre jár iskolába, ha a buszt lekési, rögtön utána tud menni. Órán kikapcsolja a készüléket a gyerek.
- Egy másik anyuka kizárólag akkor ad telefont, ha táborba, vagy messze utaznak gyerekei.
- Egy kislány: Középiskolás korában kapott mobilt szüleitől.
- Tizenöt éves kortól vett telefont gyermekének, sok szülőnek így hangzik a válasza.
- Csak alapgépet kap a gyerek, kizárólag felügyelet céljából.
- Tanárok nem helyeslik, csak szünetben engedélyezik legtöbb iskolában, mert az iskolába könyvet, tollat, ceruzát kell vinni, és nem mobilt.
- Mi is felnőttünk mobil nélkül!
- Csak ne legyen túl drága, mert elvehetik tőle...
- A mai világban mi az egészséges? Még a levegő sem az. Miért ne venném meg, ha nekem így egyszerűbb.
- Nyaggat a gyerek..."
Összegezve tehát, bizonyított tény hogy a mobiltelefon káros a gyerekekre, felnőttekre. A gyermekek bármelyik fejlődési szakaszban is vannak a felnőtté váláshoz vezető út során, még fokozottabban vannak veszélyeztetve ezen fejlődési szakaszban bekövetkező zavarok miatt. .
HÍR!!! Az Európa Tanács betiltaná az iskolákban a mobilokat és a wifit

Az Európa Tanács egyik bizottsága több, az emberi egészségre esetlegesen veszélyes technológiákról szóló tudományos vizsgálat, eredményeit értékelve arra az elhatározásra jutott, hogy a felhozott bizonyítékok meggyőzőek, és a „lehetséges károk” miatt azonnal fel kell lépni a gyermekek védelme érdekében.
A tagok szerint különösen kockázatosnak számít a vezeték nélküli telefonok használata.
A megelőzés érdekében a tagállamoknak:
  • "küszöbértékekkel kell szabályozni a mobiltelefonok mikrohullámú sugárzásnak maximumát;
  • be kell vezetniük egy egyértelmű címkézési rendszert, mely a termék által kibocsátott elektromágneses mezőre, illetve az ehhez kapcsolódó egészségügyi kockázatra hívja fel a figyelmet;
  • meg kell tiltani a mobiltelefonok és a vezeték nélküli hálózatok használatát az osztálytermekben és az iskolákban;
  • indítsanak felvilágosító kampányokat, melyek az egészségügyi kockázatokat ismertetik meg a gyerekekkel és a fiatal felnőttekkel;
  • indítsanak kutatási projekteket az egészségre kevésbé veszélyes antennák és mobiltelefonok kifejlesztése céljából."
Az egyhangúlag elfogadott bizottsági döntés azért különösen érdekes, mivel a „Káros-e a mobiltelefon?” kérdést már évtizedek óta vizsgálják, s bár egymásnak ellentmondó eredmények születtek. 
"Az utóbbi idők kutatásai többségükben vagy azt állítják, hogy jelenleg nem tudnak az ilyen készülékek okozta káros egészségügyi hatásokat kimutatni, vagy pedig – melyet például az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is hivatalos álláspontként képvisel – határozottan kimondják, hogy az elektromágneses mezők egyáltalán nem, vagy pedig igen kis mértékben károsítják az emberi szervezetet."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése