inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 18., szerda

Barátom, a mosógép

Az elmúlt évek trendje az volt, hogy a cégek a termékeikkel megpróbáltak megjelenni az internetes piacon, de mostanra eljutottunk odáig, hogy az internetes cégek akarják termékeiket áthelyezni a fizikai valóságba. Ha a mosógép nem is a mosóportól lesz intelligensebb, de lehet, hogy on-line meg tudja rendelni, ha elfogy, és ismerősnek jelöl Facebookon, közvetlenül a hűtő után.
Már a kilencvenes évek elején megjelent a bevásárló listát író, sőt mindent meg is rendelő hűtő ötlete, de a technikai fejletlenség miatt nem tudott magának teret hódítani, de még az ötlet sem a legjobb, ha a hűtőnk nem tudja mit kívántunk meg.
A mérnököknek viszont támadtak jobb ötleteik is: Dhiraj Kumar beszámolt a Szilícium-völgyben rendezett Ericsson Business Forum konferencián. hogy hamarosan az emberek mellet az őket körülvevő gépek is helyet kapnak a világhálón. Már vannak is hasonló kezdeményezések fényképezőgépek formájában, melyek rögtön a Facebookra töltik fel a képeket.

Hogy vagy, mostál már?



Wayne Ward, a Sprint Nextel alelnöke (mobilszolgáltatónál az új technológiákért felel) szerint öt éven belül nem lesz olyan kamera, amelyik nem képes mobilnetezésre. A Sprint Nextelnek több gép-gép kapcsolatot támogató eszköze van, mint például egy műanyag kütyü, ami az autó computerére kötve figyeli az autó teljesítményét és a vezető szokásait.
Az is elképzelhető, hogy az agráriparban is hasznosítható ez az új technológia: a Farmville-hez hasonlóan etethetjük :)
Wayne Ward szerint azért is érdemes elektronikus dolgainkat a világhálóra bízni, mert a benne lévő szenzorok folyamatosan figyelik a működését, és így a szerviznek értesítést küld, aki pedig felveszi a kapcsolatot a tulajdonosokkal a probléma megoldása érdekében. Erre azért van szükség, mert a háztartási eszközeinket nem cseréljük le 2-3 évente mint a mobiljainkat, és egy ilyen mobilnet eszköz beszerelése alig 20 dollár (négyezer forint).
Ez Ericsson elképzelése szerint 2020-ra több mint 50 millió mobilnet hozzáférés lesz, mejnet többsége gép, így ha jelenleg elenyésző is a bevétel, azért megéri.

"Deus ex machina"

Néhány apróbb probléma társul az új kis barátainkhoz, például hogy sok ember nem ismeri a privacy, azaz a személyes szféra védelmének a fogalmát. Ezt azért érdemes előre letisztázni mielőtt eszközeink bármit kifecsegnek rólunk. A Budapesten megtartott Internet of Things konferenciának egyik kérdése is az volt, hogy mit árulhatnak el rólunk gépeink és kinek. Ha például rendel is helyettünk a gép, akkor az tudatnia kell velünk és jóváhagyatnia a számlát velünk és a kereskedővel is, hiszen az adathalászat miatt fokozott a veszély a pénzügyi tranzakciók esetén. A felhasználóktól az sem várható el, hogy maguk frissítgessék minden gépük szoftverét, de az Ericsson ígéri, hogy a gépek programozási interfészét szabványosítják (html5 alapon) és egy egyszerű böngészővel elérhetőek lesznek. Így versenyhelyzetet teremtenek a szoftverfejlesztők között is, akiknek ezúttal bizonyítékuk is lesz, arra, hogy a gépük kevesebb öblítővel is kimossa a zoknijainkat.



A salzburgi Futura kiállításon be is mutatták az új intelligens háztartási gépeket. Többek között LCD tévés hűtőszekrényt is.

Forrás: Index,
SG.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése