inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. december 3., péntek

Hologram és a foci

A napokban derül ki, hogy hol rendezik meg a 2018-as és 2022-es focivébét. Japán, Dél-Korea, az USA, Katar és Ausztrália a lehetséges helyszínek. Japán óriási ötlettel próbálja meggyőzni a bizottságot: Hologramokkal közvetítenék a focivébét.

A japánok azt ígérik, ha országukban lesz a vb, a világ négyszáz stadionjában valós időben közvetítenék a meccseket.


Hogyan működne a hologram-közvetítés?

A japán mérnökök azt ígérik, átültetik a fociba azt a Forma 1-es közvetítésekből ismert megoldást is, amikor a pilóta (illetve az egyes játékosok) szemszögéből látja a néző a pályát.

Így a nézők ugyanazt a meccset láthatják, mint a helyszíni nézők, csak a hús-vér játékosok mozdulatait életnagyságú hologramok adják majd elő.

A futballpálya szélén elhelyezett mintegy kétszáz hd felbontású 3D-s kamera biztosítaná a közvetítés képeit. A hangot mikrofonok segítségével továbbítanák, melyeket a pálya alatt helyeznének el.

A japánok arra is figyelnek, hogy energiatakarékos megoldást válasszanak. Napelemet szerelnének a stadionok tetejére, a nézők pedig a szurkolásukkal és dobogásukkal generálnák az eseményhez szükséges áramot.

Folynak a találgatások, hogy vajon készen áll a mai tudomány erre a hatalmas lépésre.

Forrás: index, 3dportal

2010. december 1., szerda

Látványos eszköz az oktatásban: terjed GeoGebra program

Érdekes és látványos bemutatókkal próbálja a GeoGebra program közérthetővé tenni a matematika és fizika tananyagait.

A GeoGebra név a geometria és az algebra szavak összevonásával jött létre: egy olyan dinamikus matematikai programot jelöl, mely témájában kapcsolódik a geometriához, algebrához és számítási feladatokhoz, de fizika és kémia oktatására is alkalmas. A nyílt forráskódú szoftver szabadon letölthető nem kereskedelmi használat céljára.


Látványos bemutató

A GeoGebra kifejlesztése Markus Hohenwarter nevéhez fűződik. 2001-ben Phd. hallgatóként fogalmazódott meg benne az ötlet egy új, dinamikus matematikai szoftver kifejlesztéséről. 2002. január 28-án jelent meg a GeoGebra 1.0 angol és német nyelven. Azóta folyamatos fejlesztés alatt áll a program, jelenleg a 3.2-es verzió tölthető le és 54 nyelven érhető el. Működéséhez egy korszerű operációs rendszerre és egy feltelepített Java programra van szükség.

Nemzetközi sikerek

A GeoGebra napjainkban egyre népszerűbbé válik a matematika tanítás és a tanulás területén szerte a világon. Jelenleg 190 országban használják, körülbelül 300.000 felhasználó tölti le a szoftvert havonta, és már 44 GeoGebra Intézet létesült a világ számos pontján. A helyi intézeteket koordináló támogatási központ a tervek szerint Budapesten lesz, főállású munkatársakkal. A szoftver sikerességét mutatja, hogy 2002 óta összesen 13 európai és amerikai díjban részesült.

A szoftver fejlesztői egy olyan oldal megalkotásán gondolkoznak, ahol az elkészített szemléltető feladatokat bárki feltölthei és "lájkolhatja". A honlapon jelenleg is rengeteg anyag elérhető, de a nyelvi és kulturális különbségek egyelőre gátat szabnak a felhasználásnak. A GeoGebrának saját YouTube csatornája is van, ahol tutorial videók nyújtanak segítséget a program használatához és ötleteket adnak különböző témájú oktatási anyagok elkészítéséhez.


Alakul a magyar GeoGebra közösség

Lassan kiépül a magyar GeoGebra felhasználói közösség is. A magyar honlapon magyar nyelvű segédanyagokat lehet letölteni, elsősorban matematikai problémák szemléltetésére (a függvényektől a statisztikáig), de találhatók fizikai témájú segédanyagok is. Emellett a szoftverről írt szakdolgozatok, beadandók anyagai is letölthetők, prezentációkkal és workshopok anyagaival együtt.

Új típusú szemléltető eszközökre van szükség

Az elmúlt évtizedekben megváltozott a világ és átalakulóban van a tanárok szerepe is. Ma már a tanárok feladata, hogy az elérhető nagyszámú információforrásból és eszközből a hasznosítható forrásokat mutassa meg a diákoknak. Emellett egyre nagyobb szerep jut(hat) a látványos, interaktív, dinamikus eszközökre, amelyek a régi, jól bevált módszerek mellett hatékonyabbá, érdekesebbé tehetik a diákok nagy része által nem kedvelt reáltantárgyak tanítását.


Forrás: az Index cikke a GeoGebráról

2010. november 30., kedd

Börtönbe mennek a Pirate Bay alapítói

Másodfokú ítélet született a világ legnagyobb fájlcserélő oldalának alapítói ellen. A svéd The Pirate Bay (TPB) a világ legnagyobb torrentoldala. A tavaly áprilisi 1 év börtönbüntetést mérsékelték. Peter Sunde, Fredrik Neij, és Carl Lundström 8, 10, illetve 4 hónapra vonul börtönbe. A 30 millió svéd korona pénzbüntetés viszont megnőtt: 46 millió svéd korona, vagyis 1,4 milliárd forint kártérítés jár a skandináv és nemzetközi médiacégeknek. Az ítélet ellenére az oldal azonban tovább működik, ugyanis az oldal a Seychelle-szigeteken bejegyzett Reservella nevű cég tulajdonában van.

Az első P2P - a Napster - 1999 júniusában indult el. A fájlcserélő alkotója, Shawn Fanning 1999-ben elsőéves volt a chicagói Northwestern Universityn, és semmi mást nem akart, csupán létrehozni egy szoftvert, amelynek segítségével a barátai könnyebben találhatnak zenét az interneten. Az ellene indított perek összesen hét évig húzódtak. A zenekiadók már 2000-ben pert indítottak ellene. Az amerikai hanglemezkiadók szövetségének tagjai valósággal sokkot kaptak a fájlcserélőtől, amikor azt látták, hogy nem tudnak olyan zeneszámot mondani, ami ne lett volna megtalálható a rendszerben. A Metallica együttes azért fordult a Napster ellen, mert egyik daluk, az I Disappear demófelvétele még a megjelenés előtt kiszivárgott a rendszerben. A bíróság bűnösnek találta az üzemeltetőket a szerzői jogsértést segítő tevékenysége miatt, és arra szólította fel, hogy szűrjék ki a jogsértő tartalmakat. Mivel ezt nem tudták megvalósítani, az üzemeltetők inkább leállították a szájtot. 2001 szeptemberében egy részleges, peren kívüli egyezséggel zárult a pereskedés első köre, amelyben Fanningék vállalták, hogy összesen 36 millió dolláros kártérítést fizetnek meg a kiadóknak az elmaradt jogdíjakért cserébe. Hogy a hatalmas összeget valamiből ki tudják fizetni, 2002 tavaszán fizetős változatban indították újra a Napstert, ami azonban már nem volt olyan népszerű a felhasználók számára.

Nem kellett sokat várni az utánpótlásra sem: a KaZaa, az eMule, a LimeWire, a Morpheus, a DC++, majd a BitTorrent lettek a Napster örökösei, amelyek ellen mind a mai napig hadakoznak a jogtulajdonosok. A jogtiszta letöltéseket kínáló online zeneáruházak sem várattak sokat magukra, amelyek közül a 2003 elején elindított Apple iTunes lett a legsikeresebb. Az azonban a legális megoldások térnyerésével sem változott, hogy a zenekiadók és -terjesztők továbbra is ódzkodnak az online terjesztéstől, és ennek köszönhetően a legtöbbjük rendre különféle másolásvédelmi megoldásokkal nehezíti meg.

A mostani ítélet talán visszaveti az ipari méretekben történő illegális terjesztést, és talán megvilágítja a jogalkotók számára, hogy a téma szabályozása nem várathat magára.

Az eredeti cikkért kattints ide.

Magyarul is olvashatunk az Olvasó Európa Programban

"Reading Europe: European culture through the book", avagy európai kultúra a könyveken keresztül - szól az Olvasó Európa Program jelmondata.


Forrás: youtube

Az Olvasó Európa Program az Európai Könyvtár kezdeményezésére indult meg, és az europeana.eu vezette be.

Európai Könyvtár

Az Európai Könyvtár egy, a világhálón elérhető szolgáltatás, mely 47 ország nemzeti könyvtárának állományához ad hozzáférési lehetőséget. A források között különböző típusú hagyományos és digitális tartalmakhoz juthatunk hozzá. Ez a szolgáltatás adta a 2008 novemberében meginduló Európai Digitális Könyvtár infrastrukturális alapját, mely az Europeaná-ba tagozódott be.

Olvasó Európa Program
Az Európai Könyvtár kezdeményezésére indult meg az Olvasó Európa Program, melyben 23 ország nemzeti könyvtára vesz részt, 1000 kötetnyi irodalmi alkotással, összesen 32 nyelven az arabtól a jiddisig.
A hangsúly a nemzeti jellegen van, melynek célja az, hogy az országhatáron belüli ismertséget és népszerűséget az országhatáron túli köztudatba is átültessék. E mellett fontos kiemelni, hogy egy-egy alkotás esetében nem csupán az irodalmi érték, hanem az azt emelő megjelenítés, illusztráció megismertetése is cél volt, például E. A. Poe A holló című versének E. Manet illusztrációja így megtekinthető.
A program védnöke az osztrák, Nobel-díjas írónő, Elfriede Jelinek.
Ami a gyűjtemény gazdagságát illeti, jelenleg a 18. századi angol sikerkönyvektől kezdve, a középkori szakácskönyvekig igen széles skálán mozoghatunk.

Magyarország
Mivel ez nem egy digitalizálási terv volt, ezért a részt vevő országoknak olyan anyagokat kellett benyújtani, melyek már digitalizált formában is rendelkezésre álltak. A programban a Magyar Nemzeti Könyvtár is részt vett, és a felajánlott magyar könyvek legtöbbje a MEK-ben is olvasható.
Az OSZK számára a nehézséget az okozta, és nyújtotta meg egyben a munkát is, hogy olyan műveket válasszanak ki, melyek jól jellemzik hazánk irodalmát és kultúráját, ami azért nem volt könnyű feladat, mert a másfél milliós állomány csak töredéke lett eddig digitalizálva, és egyelőre nincs tervben nagyobb mérvű digitalizálási program.
A művek kiválasztása után angol és magyar nyelvű ismertetőkkel is el kellett látni, ami ugyan csak megnövelte a ráfordított munkaidőt.
Jelenleg 78 magyar tétel található meg a felületen, ami azt jelenti, hogy a 4. legtöbb irodalmi alkotást feltöltő ország vagyunk, és Németország áll az első helyen 158 tétellel.

A felület használata
A honlap igen egyszerűen kiismerhető és kezelhető. Legkönnyebben az Európai Könyvtár nyitóoldaláról érhető el. Az ingyenes szolgáltatás 2010 októberétől már élesben is működik.
Lehetőségünk adódik böngészésre az ország, a témakör, a nyelv, vagy az időszak megadásával. Egyszerű jobbra-balra nyíllal kell léptetni az oldalakat az egyes lehetőségek között. Ha valami megnyerte tetszésünket, akkor rákattintunk és megjelenik egy rövid leírás az adott könyv nyelvén, illetve egy rövid ismertető az adott nyelven és angolul, melyből háttér információkat tudhatunk meg.
Amennyiben megtaláltuk a keresett művet, vagy felkeltette a leírás az érdeklődésünket, akkor a Read the book kék színű feliratra kattintunk, és megjelenik a mű, pdf formátumban, nyomtatható változatban.

A gyűjtemény folyamatosan bővül.


Forrás: prim.hu

További hasznos oldalak: Reading Europe ; MEK Egyesület ; Könyves blog

Mától itthon is kapható az iPad

A mai naptól a hivatalos Apple-márkaboltokban* is megvásárolható Magyarországon az iPad táblagép. A készülék hazai árazása viszonylag hűen követi az európait, a legolcsóbb modell bruttó 148 ezer, a legdrágább – 64 GB memóriával és 3G-vezérlővel szerelt változat – 238 ezer forintba kerül. Európában az ártartomány 499 eurótól 799 euróig terjed.


Több hónapos késés után végre a hazai boltok polcain sorakoznak

A késlekedés valódi okai
Az Apple az Egyesült Államokban idén áprilisban dobta piacra az iPadet, és azóta világszerte számos országban kezdte meg a termék forgalmazását. Nem hivatalos csatornákon a készülék eddig is megvásárolható volt itthon, a nyugati áraknál nem ritkán jóval drágábban. Amint az egyik Apple-márkabolt vezetője írja blogjában: a hivatalos forgalmazás megkezdése egyrészt azért késett, mert a gépből nem tudtak eleget gyártani, másrészt meg kellett várni a teljes magyar lokalizációt, amely a 4.2-es iOS-frissítéssel érkezett meg nemrég. Az iPadhez persze nemcsak magyar nyelvű operációs rendszer, de magyar szótár és használati utasítás is jár.

A T-Mobile az élen az iPad hazai népszerűsítésében
A T-Mobile az ITCafé hírének publikálását követően feltette weboldalára ipades mobilinternetes tarifacsomagjainak és szolgáltatásainak ajánlatait. A cég két konstrukciót kínál a készülékhez: az ikon Net 2GB pakk 2980 forintért 30 napig használható, a Domino NapiNet 1 GB pedig 990 forintért egy napig. Mindkét csomag hűségidő vállalása nélkül vásárolható meg úgy, hogy az ügyfélnek be kell mutatnia egy 3G-vezérlővel rendelkező iPad vásárlását igazoló számlát. A névben szereplő adatmennyiség az időszakra vonatkozó adatforgalmi korlátot jelzi, melynek elérése után a szolgáltató a sávszélességet 128 kbps-ra korlátozza, de túlforgalmazási díjat nem számol fel.

A készülék kijelzője 9,7 hüvelykes, 1024x768 pixeles felbontású. Vastagsága 1,25 cm, súlya 780 gramm. Az iPhone-hoz hasonlóan csak egy gomb van rajta, amely telefonálásra nem, wifis és 3G-s (HSDPA) adatkapcsolatra viszont alkalmas.

Az iPad lehetséges jövője
Az iPad elektronikuskönyv- és újságolvasó eszközként is használható, van, aki egyenesen ebben látja a digitális lapkiadás jövőjét. Azt, hogy hazánkban milyen írott és multimédiás tartalmak lesznek elérhetők a készülékre, egyelőre nem tudni pontosan. Egy PC-s digitálismagazin-olvasó szoftver, a Dimag ipades változata már megjelent, ez azonban alig használja ki a táblagép adottságait, alapvetően a nyomtatott lapok oldalait képes megjeleníti, esetenként némi extrát – videókat vagy további fotókat – kínálva.
Új fejlemény, hogy a Libri könyváruház valószínűleg belefog az e-book-forgalmazásba. A cég a múlt héten egy promóciós előzetest tett ki a weboldalára, mely szerint december 5-től árulni fogja az iPadet, melyekhez 10 ezer forint értékben „Libri letöltéseket” is kínál. Az oldalon látható illusztrációk azt mutatják, hogy e letöltések e-könyveket, azok vásárlására jogosító utalványt takarnak. Sajátos, hogy a Libri az iPadet a hivatalos hazai áraknál jóval drágábban, 169 ás 279 ezer forintos áron tervezi árulni.

Forrás: IT Café Előzmény: Magyarországra is megérkezett az iPad
*Az iPad 3G az Apple hazai hivatalos partnereinél: iStyle (Budapest: WestEnd bevásárlóközpont, Andrássy út 36., Debrecen: Fórum bevásárlóközpont) Starking (Budapest: Aréna Pláza bevásárlóközpont, MOM Park bevásárlóközpont, Rózsakert bevásárlóközpont) XMS (Budapest, Duna Plaza bevásárlóközpont) vásárolható meg.

Uniós vizsgálat a Google ellen


Az EU vizsgálatot indított a Google ellen, néhány cég külön kérésének eleget téve. A panasz szerint, a Google azon partnerek és cégek weboldalait, akik valamilyen módon fizetnek neki előkelőbb helyen dobálja ki a találati listában. A vizsgálat célja az Európai Bizottság szerint az
, hogy kiderüljön, visszaélt-e a Google hatalmi pozíciójával és szándékosan hátrébb sorolta-e a keresési listákon azokat a cégeket, amelyek nem fizettek neki.



A vizsgálatot kérelmezők álláspontja


A Reuters hírügynökség bejelentés szerint a Microsoft tulajdonában lévő Ciao.de a Google felhasználási feltételeivel kapcsolatban nyújtott be panaszt. A szerintük káros kereskedelmi gyakorlat miatt a Fondem, a brit ár-összehasonlító portál, illetve a törvénykeresőt működtető ejustice.fr is kifogást emelt. A Foundem állítása szerint a Google valódi, hivatalos oldalakat távolított el, vagy rangsorolt hátra a keresőalgoritmusaival attól függetlenül, hogy mennyire lenne releváns találat a konkurens oldal, vagyis saját üzleti érdekeik miatt törvénytelenül manipulálják a találatokat. Az Európai Bizottság azt is meg fogja vizsgálni, hogy a hirdetési szerződéseket milyen feltételekhez köti a Google.




Előzmények


Idén nyáron Texasban is hasonló nyomozást indítottak több cég panasza alapján, ezek között már hasonló nyomozást indítottak számos cég panasza alapján, ezek közt szintén megtalálható volt a Foundem. Szintén azért indították meg az eljárást Európában és az Egyesült Államokban is, mert arra gyanakodtak, hogy a Google saját érdekei szerint manipulálja a keresési eredményeket. Elgondolkodtató azonban az a tény, hogy a Foundem nevű portál, ami a Microsoft tulajdonában van, mindannyiszor részt vett a Google elleni kampányban. Valószínűleg ez nem véletlen egybeesés, hiszen köztudott, hogy a Microsoft nem először próbálja meg megtorpedózni a Google bázisát.



A rangsorolás technikai háttere


A Google mozgatórugója az úgynevezett PageRank algoritmus, melyet Larry Page és Sergey Brin fejlesztett ki. A PageRank egy osztályozási rendszer, mely aszerint rangsorolja az oldalakat, hogy arra mennyi, és milyen rangú hivatkozás érkezik. Az algoritmus új korszakot nyitott a webes keresésben: a felhasználók számára logikus sorrendbe rendezte a találatokat.
A Google találati oldala két típusú tartalmat jelenít meg, ezek egyike a fizetett hirdetés, amelyről a cég külön jelzi, hogy promóciós ajánlatokról van szó. A másik maga a találati lista, amit a keresőalgoritmus állít össze.


A Google reakciója a vádakra


A cég - mint az előző esetekben is - tagadja a vádakat. "A Google indulása óta azon fáradozunk, hogy felhasználóink és az iparág szempontjából egyaránt helyesen járjunk el. A hirdetéseket minden esetben egyértelműen megjelöljük, megkönnyítjük a felhasználók számára, hogy adataikat magukkal vigyék, amikor szolgáltatást váltanak, és nagy összegeket fektetünk a nyílt forráskódú projektekbe. Ennek ellenére mindig van fejleszteni való, és együtt fogunk működni a Bizottsággal, hogy minden felmerülő aggályt eloszlassunk" - reagált a vállalat a Bizottság bejelentésére az angol PC World hasábjain.
A cég továbbá rávilágított arra is, hogy a kereső algoritmus segítségével kapott találatok között mindig lesznek olyan oldalak, amelyek elégedetlenek a keresésben elfoglalt pozíciójukkal.
Elmondásuk alapján ebben az esetben is nyomós oka volt annak, hogy az említett oldalak rossz helyezést értek el a keresési eredmények között. A Foundem esetében az oldalak tartalmának 79%-a más oldalak ismétlése. A Google pedig még a panasz benyújtása előtt tájékoztatást adott ki arra vonatkozóan, hogy az algoritmusaik a duplikált oldalakat kedvezőtlenebbül rangsorolja.






2010. november 29., hétfő

Elektronikus olvasókészülékek papírból

A jövőben az e-olvasók kijelzőin megjelenő anyagok teljesen olyan tapintásúak lesznek, mintha a felhasználó hagyományos papírt fogna a kezében. Azonban erre még több évet kell várnunk.

Olcsó, gyors, színes, energiatakarékos és újrahasznosítható - ezek az ismérvei a Cincinnati Egyetem kutatói által fejlesztett új, az elektromos nedvesíthetőség-szabályozás (elektrowetting) elvére épülő e-papírjának.

A technológia lényege

Andrew Steckl elektromérnök-professzor elmondása szerint "a papír megfelelő eljárás és gyártási tehnika alkalmazásával, olyan jellemzőket produkálhat, mintha üveget használnánk." A technika lényege abban áll, hogy színezett víz- és olajcseppek méretét és eloszlását szabályozzák apró elektromos impulzusokkal egy kis felületen, pillanatok alatt; ezek töltik be a pixelek szerepét, és ezekből áll össze a megjelenítendő kép. A technológiának köszönhetően akár színes mozgóképek is megjeleníthetők. "Az elektronikus papír egyik fő célja, hogy tényleg úgy nézzen ki és olyan érzést keltsen amikor kézbe vesszük, mintha egy valódi tintát tartalmazó papírt látnánk és fognánk meg"-hangsúlyozták Steckl és a Cincinnati Egyetem kutatói az ACS Journal Applied Materials & Interfaces nevű szakmai folyóiratban megjelentetett összefoglaló cikkükben.

Távlati célok
A hosszú távú cél olyan összegöngyölíthető, felhajtható színes képernyők kifejlesztése, amelyeket megérintve az az érzése támad az embernek, mintha papírt fogna a kezében. A kijelző, ami minden fizikai tekintetben papírszerű, de mégis számítógépes kijelzőként tud adatokat megjeleníteni, a jövőben lehet akár egyszer használatos, majd pedig újra hasznosítható.

A forgalomba kerülés várható ideje

A kutató szerint a technológia 3-5 éven belül jelenhet meg a piacon, ehhez azonban az kell, hogy megfelelő partnereket találjanak a program támogatására. Amennyiben ez sikerül, úgy az Electrowetting technológiájú kijelzők komoly konkurenseivé válhatnak a jelenleg az Amazon Kindle és más e-olvasókban használt E-Ink képernyőknek.

Forrás: sg.hu

El Clásico az orrunk előtt

Szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik a UPC előfizetői táborát erősítik, hiszen együttműködésben a Sport1 televízióval a szolgáltató 3D-ben sugározza az El Clásicot, azaz a Real Madrid és a Barcelona párharcát.


A Sport 1 televízió, amelyet a Chello Central Europe működtet, november 29-én egy fővárosi moziban 3D-ben sugározza a spanyolok és talán az egész világ egyik kedvenc „futball-harcát”, az El Clásicot, amelynek keretein belül a királyi gárda a katalánokat próbálja legyűrni. A küzdelem a barcelonai Camp Nouban kerül megrendezésre, tehát a meccs 3D-jele innen, műholdas kapcsolaton keresztül érkezik a magyar szurkolókhoz, és e megmozdulás különlegessége az, hogy nem csak a mozilátogatók részesülhetnek ebben az érdekes és izgalmas élményben, hanem a tévénézők is. Ugyanis a térhatású közvetítés a bemutatóval egyidejűleg a UPC Magyarország teljes kábelhálózatán, a Sport 1 nézőinek, külön kérés nélkül, teljesen ingyen elérhetővé teszik ezt a páratlan hangulatú mérkőzést.



3D-s tévé és médiabox azért szükségeltetik

A nagyközönség első ízben tapasztalhatja meg milyen egy ilyen 3D-s élő adás, de ahhoz, hogy mindebben valóban részt vehessünk, és hogy Sergio Ramos és Messi az orrunk előtt rúghassa a bőrt, ahhoz feltétlenül szükséges egy médiabox, amelyet a szolgáltató biztosít, de csak azoknak, akik a UPC HD csomagjára fizettek elő. A tévénézőknek a 3D-képes televíziókészülékükön a 40-es csatornára kell kapcsolniuk és máris indulhat a varázslat.


Ez lehet az első nagy mérföldkő a 3D-s televíziózásban

A szolgáltató már májusban bizonyította, hogy számára adottak a feltételek a 3D adások sugárzására, hiszen akkor a sajtó képviselői előtt, a UPC a kábelhálózatával és a forgalomba hozott HDTV- médiaboxával hozott létre még kísérleti stádiumban lévő 3D-televíziós műsortovábbítást. A probléma egyelőre az, hogy mindehhez még nincs megfelelő és minőségi tartalom.

A sport tévé szerint ez a közvetítés lehet a magyarországi 3D-s tévéközvetítések első nagy momentuma. A Chello Centrall Europe vezérigazgatója Málnay B. Levente reményeit fejezte ki, miszerint olyan más jeles sportesemények is láthatóak lesznek ily módon, mint a magyar és a spanyol bajnokság, vagy éppen a Superbowl.


3D tévé testközelből

A 3D-s televíziózást váltott képmegjelenítésű technológiával és folyadékkristályos szemüveggel teremtették meg a gyártók. De milyen különbségek fedezhetők fel egy hagyományos és egy 3D-s tévé között? Első blikkre szinte semmiben sem különböznek. Talán az egyedüli differencia az, hogy a 3D tévéhez egy szemüveg is társul. De az nem elég, hogy a technológia adott, kellene tartalom is. Külföldön már több kísérleti adás is figyelemmel kísérhető volt, hazánkban viszont a spanyol focimeccs közvetítése az első ilyen adás.

Külön érdekesség, hogy a Samsung 3D készülékei rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a normál tévéadást 3D-re alakítsák, de ez nem ugyanazt az élményt nyújtja, mint az eredeti 3D adás. Mindent összevetve a 3D-s tartalmakkal kapcsolatban egyelőre nem számíthatunk valóságos áradatra, nem valószínű, hogy a boltok polcai csak úgy roskadozni fognak a 3D-s blu-ray filmektől, főként nem itthon. De a jövő most már biztos, hogy ez; a tévé valósággal életre kel.


Forrás: IT Cafe;

Digiport

Csökken a memóriakártyák ára




Tovább esnek a DRAM árak!


2011 első felében a negatív tendenciát a PC-eladások visszaesése és a gyártók túltermelése okozza.

DRAM-chipek a számítógépek általános gyorsaságáért felelős egyik legdrágább alkatrészeként tarjuk számon. A magas ára az elmúlt hónapokban a csökkenő vásárlói érdeklődés miatt jelentősen csökkent. A DRAM-gyártók túltermelése is ártott a piacnak. A gyártó cégek ráadásul jelentős beruházásokat eszközöltek kapacitásuk további növelése érdekében.

DRAM Xchange adatai szerint a 2 GB-os DDR3 DRAM modulok eladási ára november első felében 25 dollárra esett: ez 46 százalékkal alacsonyabb, mint az idei csúcsnak tekinthető 46,5 dolláros ár. Az előrejelzések szerint a chip ára az év végéig akár húsz dollárra is visszaeshet.

Az elemzők szerint a piaci ár csökkenést a részesedését növelni kívánó Samsung Electronic okozta. A negatív tendenciát csak tovább rontotta a vetélytársak visszalépése. A Samsung csak idén 8 milliárd dollárt fektetett a DRAW gyártás fejlesztésébe.


Olcsóbbak lesznek így a PC-k?


Gianfranco Lanci acer vezérigazgatója egy befektetői konferencián elmondta, hogy valószínű nem a számítógépek ára csökken ezáltal, hanem a spekulációk áranya nő.



Hivatkozva: Index 2010/11/25