inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 17., kedd

Le a kalózokkal - szigorítanak az amcsik

Forrás:
http://index.hu/tech/kulonosen_szigoru
http://itcafe.hu/hir/usa_kaloz_protect_ip_dmca.html
http://www.hamisitasellen.hu/hu/hirek/2011/kalozkodas-elleni-torveny-benyujtasat-tervezik-amerikai
http://www.sg.hu/cikkek/79438/ujra_nekifut_az_amerikai_torvenyhozas_a_kalozkodas_elleni_tervezetnek
http://www.szabadkultura.hu/wiki/index.php/KAL%C3%93ZKO
http://www.mahasz.hu/?menu=kalozkodas&menu2=a_kalozkodasrol


Szigorú kalózellenes törvény készül az Egyesült Államokban

Mi számít kalózkodásnak??

"Minden olyan tevékenység kalózkodásnak minősül, ami sérti a szerzőik, az előadóik, illetve a kiadóik többszörözési jogát, legyen szó hanghordozók jogosulatlan előállításáról, másolásáról vagy azok forgalmazásáról, illegális másolat nyilvános bemutatásáról (zenegép, diszkó), vagy arról, hogy valaki zenei fájlokat tesz engedély nélkül bárki számára hozzáférhetővé az Interneten."

Nemzetközileg három fő kalózkiadványok-típust különböztetünk meg: "egyszerű", "counterfeit" és "bootleg'.
  • "Egyszerű" minden olyan illegális termék, mely kivitelében nem törekszik utánozni az eredetit, illetve sajátos elképzelés alapján állítják össze (például Best of vagy Greatest Hits albumok). A borítók gyakorta csak kézzel írt számlistát tartalmaznak.
  • A "counterfeit" kiadványok tulajdonképpen a valódi hamisítványok, a nagyközönséghez leginkább eljutó, azt leginkább becsapó kalóztermékek. Minden elem - a borító (feliratok, kiadói márkajelzések), a hanghordozó szitanyomata stb. - általában a megtévesztésig hasonlít az eredetire.
  • Az úgynevezett "bootleg"-lemezek az illető előadó és/vagy annak kiadója tudta nélkül rögzített és különböző hanghordozón kereskedelmi forgalomba került koncertalbumokat jelentik. "
HÍR!!!
Amerikában hónapok óta folyik a kampány a tartalmakat illegálisan megosztó oldalak ellen. Úgy látszik, ezúttal "bekeményítenek": a kemény kéz politikája dominál. A legfontosabb, hogy a hatóságok széles jogköröket kapnának arra, hogy eljárást indítsanak az olyan weboldalak üzemeltetői ellen, akiknél jogsértést tapasztalnak, és az oldalakat – ha az USA-ban vannak bejegyezve – bezárassák. Emellett bírósági végzés kötelezné az olyan közvetítőket is, mint a Google, hogy találataik közül szűrjék ki az ilyen oldalak linkjeit.

Az indok: sem a jogtulajdonosoknak, sem a hatóságoknak nincs elég eszköz a kezükben, hogy hatékonyan szorítsák vissza a kalózkodást.
A törvény hatálya alá tartozik a hamisítás, a kalózkodás, - nem csak a filmek, zenék, szoftverek, hanem minden, nem digitális termékek is.
A javaslatban szerepelt még, hogy a kormányzati szervek betilthassák .com, .org és a .net doméneket.
Az Igazságügyi Minisztérium ugyancsak bírói végzés birtokában az amerikai szolgáltatókat kötelezné az adott címek blokkolására, ha a cím külföldi bejegyzésű.

"A törvény ellen tiltakozók főként azért lépnek fel, mert kétséges annak megállapítása, hogy pontosan melyik oldal milyen módon sért meg egy szerzői jogi törvényt, mennyire segít illegális tevékenységet, és attól tartanak, hogy a feketelisták kialakítása során számtalan visszaélés vagy megalapozatlan letiltás fog történni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése