inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 16., hétfő

Nem szeretjük frissíteni a Windowst

Az ESET megbízásából nemrégiben egy piackutatást végeztek, mely az oprendszer frissítést vizsgálta a magyar internetezők körében. Az eredmény szerint az internetet használók csaknem 27%-a (körülbelül 1.2 millió felhasználó) nem szokott frissíteni.

A nők 34%-a, a férfiaknak pedig 21%-a nem frissíti a Windowst. Az indokok a következők: "nem értek hozzá" vagy "nincs rá időm" esetleg "nincs rá lehetőségem" valamint "nem érdekel, mert felesleges". Ezek azok a felhasználók, akik vírusírtó ellenére is összeszednek valamilyen fertőzést. Nagyon sokan azt hiszik, hogyha vírusírtó van a gépen, akkor semmilyen veszélynek nincsenek kitéve, ez viszont egy elég nagy tévhit.

Kiss Zoltán Gergő vírusvédelmi tanácsadó szerint „A válaszadók közül a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy az operációs rendszerekben előfordulhatnak olyan lyukak, sérülékenységek, melyek segítségével a kártevők készítői kijátszhatják a biztonsági programok védelmét”. A tanácsadó úgy véli a vírusírtók csak akkor tudnak megfelelő védelemmel szolgálni, ha az operációs rendszerünket rendszeresen frissítjük.

A felhasználóknak meg kell érteniük, hogy a védelem hatékonyságát csökkenti, ha az operációs rendszer és az egyéb gyakran használt szoftverek biztonsági frissítései nincsenek telepítve. A szoftvergyártó cégek ugyan rengeteget tettek annak érdekében, hogy automatikusan frissüljenek a szoftverek a gépen, viszont ezt elég gyakran megszakítják a felhasználók. Kiss Zoltán Gergő szerint elsősorban azok szakítják meg a frissítést, akik a Windows egy régebbi és feltört verzióját használják.

Szerintem elsősorban nem azok nem frissítik a rendszerüket/szoftvereiket, akiknek feltört Windows-zal van dolguk, hanem azok a felhasználók, akik nem értenek annyira a számítógéphez/Windowshoz, hogy saját saját maguk megoldják a Windows/szoftver frissítés kérdését. Gondolok itt olyanok indokokra, hogy "az előzőnek jobban tetszett a dizájnja ezért azt használom!" vagy "ilyen kezelhetetlen felhasználó felületet még nem láttam, vissza a régi!".

Na mindegy. Mindenki maga döntse el, hogy frissít-e vagy sem, viszont ha egy Windows reinstallt meg akar úszni az ember, akkor szerintem érdemes :)

forrás: Index - Nem frissíti a Windowst a magyar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése