inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 16., hétfő

Ha nem tudjuk lehallgatni, tiltsuk be!

A cenzúra, bármilyen hihetetlen, nagyon is elterjedt kis világunkban. A diktátorok félig az internetet és úgy néz ki a fejlett országok is tartanak tőle. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint be kell tiltani a Skypeot, a Gmailt és a Hotmailt, de akár a Facebook, Twitter, stb. is erre a sorsra jutna, ha rajtuk múlna.



Az FSZB politikája vs. minden normális közízléssel rendelkező ember

Az illetékes kormánybizottság már fel is állított egy munkacsoportot, akik az üggyel foglalkoznak majd, de már pusztán a felvetés is hatalmas közfelháborodást keltett. Bár a javaslatok még október 1.-ig váratnak magukra, sokan teljes mértékben nonszensznek tartják a felvetést is. Az ellenzők között számos politikus is van, akik szintén ne tartják jó ötletnek az ilyen mértékű korlátozást. Sokan a második Észak-Koreát vízionálják és bár egyáltalán nem végleges a döntés, ha így marad, akkor hatalmas visszaesés következhet be az oroszoknál.

"Ha nem értjük, betiltjuk!"

Ez a mondat körülbelül mindent elmond a helyzetről, ugyanis a FSZB(nem nem a fészbúk még mindig) arra hivatkozik, hogy ezek a rendszerek számukra ismeretlen és így ezáltal ellenőrizhetetlen algoritmusokkal dolgoznak, amik magas fokú biztonsági kockázatot hordoznak ezáltal magukban. Erre a legjobb példa, hogy a terroristák relatíve gyakran használják a Skypeot, azt viszont a FSZB nem tudja lehallgatni, mivel a protokolljait nem ismerik. Így szerintük a legjobb módszer ezen programok betiltása lenne és helyettük lehetne pályázni, új, de tökéletesen kontrollálható programtervekkel.

Az ellenzők(egyébiránt nagyon is népes tábora) viszont azzal érvelnek, hogy hiába tiltanak be egy szolgáltatást, azonnal megjelenik egy új változata vagy akár több is, így beállna az egyet előre kettőt hátra effektus. Ezenfelül pedig a másik logikus lépés az lenne, ha a FSZB nem betiltást, szeretne elérni, hanem szimplán megtanulná használni ezen szolgáltatásokat és algoritmusait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése