inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 17., kedd

A Wi-fi-s merevlemez jövője




A Seagate egy eddig még kereskedelmi forgalomban nem kapható merevlemezt dob piacra.
Különlegessége, hogy vezeték nélkül kommunikál az eszközökkel és önálló tápellátása van.


A GoFlex Satellite névre hallgató hordozható merevlemez 500 GB-os tárhelyet kínál, s néhány hónapon belül megvásárolható lesz.
Adatátvitelhez a Wi-Fi szabványt (IEEE 802.11b/g/n) használja, mely 3 eszköz kiszolgálását teszi lehetővé 9 méteres hatótávolságon belül, beépített akkumlátora 25 óra készenléti idővel rendelkezik, működés közben pedig 4-5 óráig tud energiát biztosítani.

Elsősorban mobil eszközöket használók számára jelent jóval nagyobb tárhelyet, hiszen bárhol egyszerűen és gyorsan hozzáférhetünk a rajta tárolt adatokhoz okostelefonnal, laptoppal és más készülékekkel.

A gyorsabb adatátvitelhez és töltéshez az USB 3.0-s összeköttetés mellett szivargyújtó töltő is rendelkezésre áll, illetve eSATA és FireWire800 csatlakozások.

A termék egy lépéssel közelebb visz a vezeték nélküli kommunikáló eszközök világába, ahol a háttértároló fontos szerepét töltheti be.

A vezeték nélküli környezet már régóta foglalkoztatja a technikai újdonságok iránt nyitott személyeket, így körükben jól ismert a Microsoft Home, a jövő egyik elképzelt, lehetséges otthona, melyet 1994 óta fejlesztenek.
Benne újszerű megoldások találhatók, leginkább a vizualitás kelti fel figyelmünket, de a háttérben több komplex fejlesztés áll.
Az előszobában például vezeték nélküli töltő-tálca van elhelyezve, amely kapcsolódik a többi rendszerrel és adatokat cserél az esti kocogásból hazatért lakó eszközével, frissíti a napi edzéstervet a biometrikus adatok változásának figyelembevételével, s akár rögtön továbbítja is a kezelőorvosnak.

A szobába belépve minden automatikusan aktivizálódik, a falon elhelyezett üvegfelületen megjelenő festmények életre kelnek.

Lehetne még hosszan sorolni a megannyi újdonságot, amiről néhány évtizede csak fantáziáltunk vagy megvalósíthatatlannak gondoltunk.
A jövő egy másik lehetséges otthona, pontosabban környezete a Corning üvegfelületeken megvalósuló interaktivitás, magas színvonalú technológia.

Ha minden ebbe az irányba halad, egy vezeték nélküli merevlemez már csöppet sem fog újdonságnak számítani.

Források:
PC Fórum - On-line Informatikai Magazin. cikk innen érhető el.
Prohardver
TecNet
Propono

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése