inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 13., péntek

„Samsung legelébb, aztán Apple-ék, végül a Nokia és a maradék…”


NOKIA vs. Samsung

Ugye jól ismerjük a Nokiát és a Samsungot? Hát persze. Azt már nem biztos, hogy mindenki tudta, hogy 2010-ben még kettejük közül az előbbi vezette toronymagasan a mobiltelefon-eladási listákat. De úgy tűnik, nem is kell megjegyezni, mert jelentősen fordult a helyzet…

A Nokia a tavalyi évbenugyanis még 32,7 %-os piaci részesedéssel számolhatott, ezzel került a legelső helyre, másodikként volt jelen akkor még a dél-koreai Samsung cég 29,1%-kal.


SAMSUNG vs. Nokia

A nyugat-európai térségben azonban mostanra úgy felküzdötte magát a Samsung, hogy a korábbi második helyről az elsőre lépjen. (Igaz, csak kicsivel több, mint 1%-kal lehagyva vetélytársát.) Ebben jócskán közrejátszott, hogy megfelelően tudott dönteni az olcsóbb készülékek dizájnját illetően, valamint hogy a felső kategóriás termékek esetében bevezetett Androidos operációs rendszer rendkívül jó fogadtatásban részesült (ahogy azt az értékesítési mutatók jelzik).


Apple?

Na de van itt még valaki, aki veszélyt jelenthet a két gyártóra. A következő főszereplő nem más, mint az elegáns harmadik helyezést elért Apple. Merthogy ránk köszöntött az okostelefonok korszaka. Ezen a téren bizony az Apple volt az, aki vereséget mért a Nokiára. Csak az iPhone maga 20,8 %-os részesedésre tett szert, a Nokia okostelefonjai pedig csúfos 19,6 %-kal illeszkedtek be ötödikként a sorba. Holott tavaly még hihetetlen fölénnyel (40,6%-os részesedéssel) rendelkeztek.


A Samsung azért itt is igyekszik odarakni magát, egyelőre 12,1%-on áll, és az előző évhez képest nőttek eladásai.
A Nokia most a Windows Phone 7 operációs rendszer bevezetésébe veti reményét az okostelefonok piacát illetően. De lassan attól is el kell kezdenie félni, hogy nemcsak Nyugat-Európába, hanem Indiába és Kínába is – ami eddig húzóerejét jelentette – betör az Android rendszer, és könyörtelenül teret hódít magának.

És mintha még így se lennének elég borzoltak a kedélyek, a három cég – persze nem ez az első eset, és bizonyára nem is az utolsó – felváltva pereli egymást az egyes termékek kapcsán a szabadalom bitorlásával és a technológia másolásával, ötletlopással.


Kapcsolódó cikkek:

http://index.hu/tech/2011/04/19/beperelte_a_samsungot_az_apple/

http://index.hu/tech/2011/04/22/a_samsung_visszavag/


Forrás:

http://index.hu/tech/cellanaplo/2011/05/06/a_samsung_megelozte_a_nokiat/?token=bb57ea6a7d57c4d7901af2f9fc6f2a9d

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése