inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 14., szombat

Google dolgozó akarok lenni!

A felmérések azt mutatják, hogy napjainkban a fiatalok körében a magas fizetés mellett a munkahely presztízse is döntő fontosságú. Ki ne álmodna arról, hogy egy nemzetközi, az élet minden területén jelen lévő vállalat munkatársa legyen? Valljuk be, nem lenne rossz, a hol dolgozol kérdésre valahogy így válaszolni: "... hát, tudod Google-nél vagyok...” A Közösségi Háló című filmben hangzik el a következő mondat: „Az előző programozónk elment dolgozni a Google-hoz.”



...mert megéri
A Szilícium völgy vállalatai között nemcsak a fejlesztések és a marketing területén dúl a harc, hanem a munkaerőpiacon is. A Microsoft a Facebook a Google és az összes többi nagyvállalat folyamatosan bővül, fejlődik, egyre több munkatársra van szükség, ennek ellenére ezekhez a vállalatokhoz bekerülni szinte lehetetlen. Azoknak, akik mégis bekerülnek, rengeteg lehetőséget nyújt a Google. Ilyen lehetőség például: Ingyenes ebéd, munkahelyi buszok használata, részvények juttatásának lehetősége. Ezek egyébként alapvető szolgáltatásnak számítanak, a Google összes amerikai munkatársa részesűl belőlük. Ezeken felül igénybe vehető még a gyerekfelügyeleti szolgáltatás és számos sportolási lehetőség is.



Google módszer
Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója a gigaom nevű hírportálnak mesélt a Google felvételi módszereiről. Korábbi hírek szerint bevett szokás, hogy a jelentkezőt felhívják telefonon és azonnal válaszolnia kell matematikai kérdésekre.
A jelentkezőknek rejtvényeket szoktak feladni, amivel a leendő Google dolgozók feladatmegoldó képességét tesztelik. Eric Schmidt elmondása szerint a jelentkezők olyan kérdésekkel szembesülhetnek, hogy: miként helyezhető el egy elefánt egy hűtőszekrényben? Hány zongorahangoló van New Yorkban? Természetesen erre nincs pontos válasz, de nem a pontos válaszadás a cél, hanem a logikai láncolat amivel a jelentkező eljut a kérdéstől a válaszig.

Az ideális munkatárs olyan mint egy Borg
Schmindt kitért arra is, hogy milyen az ideális munkatárs. Az ideális dolgozót nem kell menedzselni, csak támogatni. Schmindt a menedzsment gondolkodásmódját Borgszerű viselkedéshez hasonlította, utálván a Star Trek univerzum kiborgok alkotta társadalmára, ami egy agresszív és technicista társadalom. A Borgok a saját társadalmuk tökéletesítésére törekednek, ezt azáltal érik el, hogy más, biológia vagy technológiai képességei szerint fejlett, számára hasznosnak tekinthető fajokat erőszakosan magába olvasztanak, ezáltal megsemmisítik őket és terjeszkednek.
Ezek alapján nem véletlen, hogy a Google a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb vállalata.

Magyarországi helyzet
Magyarországi állásinterjúkon is találkozhatunk hasonló feladatokkal mint a Google-nél. Egy telefonos munkára jelentkezőknek például véletlenszerű szavakból generált „termékeket” kellett eladniuk. Így történhetett, hogy megkapta az állást, aki el tudott adni egy Hullámos Birodalmi Lépegetőt egy nyugdíjasnak és volt aki „elvérzett” mert nem tudott eladni egy pöttyös kecskét.
Szintén népszerű, a: kit mentenél ki egy bányából játék. A bányában rekedt emberek között kell sorrendet kialakítani. Az első kettő biztosan megmenekül, az utolsó kettő biztosan meghal. A bányában rekedt emberekről pontos karakterleírásokat kapnak a jelentkezők. Ennek sincs megfejtése, csak a mérlegelési döntési képességet mérik vele.

Megoldások
Végezetül utána néztem az Eric Schmidt által említett Google felvételi kérdések lehetséges megoldásainak.

Hány zongorahangoló van New Yorkban?

Körülbelül tízmillió ember él New Yorkban. 10 millió ember kb. 2 millió családot jelent.
Nem minden családban van zongora. Feltételezzük, hogy minden ötödik családban van zongora.
Ezek szerint négyszázezer zongora van New Yorkban.
Átlagban évente hangolják a zongorát, akkor az négyszázezer hangolás évente.
Feltételezzük, hogy egy zongora hangoló napi négy zongorát hangol be és számoljunk évi 200 munkanappal. Ezek szerint egy zongora hangoló évi 800 zongorát hangol be.
400000 (a zongorák száma) osztva 800 (a zongorahangolások száma) = 500 (a zongorahangolók száma)
A válasz: körülbelül 500 zongora hangoló van New Yorkban.
(Természetesen nem a válasz a lényeg, hanem maga a levezetés.)


Miként helyezhető el egy elefánt a hűtőszekrényben? (egy kérdésláncolat első kérdése)

1. Kinyitni az ajtót
2. Betenni az elefántot
3. Becsukni az ajtót


Miként helyezhető el egy zsiráf a hűtőben?
1. Kinyitni az ajtót
2. Kivenni az elefántot
3. Betenni a zsiráfot
4. Becsukni az ajtót


Az oroszlán bulit rendez, amire az összes állatot meghívja. Csak egy állat nem megy el a bulira. Melyik állat és miért?
Az zsiráf, mert a hűtőben rekedt


Két felfedező át akar kelni egy krokodilok lakta folyón. Hogy kelnek át a folyón?
Simán, mert a krokodilok a buliban vannak




A Google felvételi kérdéseit és válaszait tekintve, elég hihetőnek tűnik a Közösségi Hálóban látott felvételi teszt. Ott a programozóknak kódtörés közben minden három perc után fel kellett hajtaniuk egy felest, minden tízedik programsor után is, és, ha a szerver érzékelte a behatolást, akkor szintén.
Nincs mese, komolyan fel kell kötnie a gatyáját annak, aki a processzorokkal és programnyelvekkel kikövezett IT világban érvényesülni akar.

Forrás: http://www.sg.hu/cikkek/81768/mikent_keres_munkatarsakat_a_google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése