inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 14., szombat

Digitális zenetárolás: Google Music, Amazon

Nagy óvatosságok közepette elindult a Google Music Beta, a szolgáltatás egyelőre csak tesztüzemben működik: nincs se zenebolt mögötte, se az elvárható funkciókat nem kínálja. Az óvatosság, pedig a törvények, szerzői jogok miatt van.
A szolgáltatás még csak Amerikában érhető el, és a béta megjelölésnek megfelelően a funkciók is korlátozottak. Google Music jelenleg egy olyan felhőalapú zenetár-szolgáltatás, amely lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy digitális zenei gyűjteményüket – jelenleg legfeljebb 20 ezer dalt – ingyen feltöltsék a vállalat szervereire, majd azokat streamként hallgathassák. A szolgáltatás kísértetiesen hasonlít az Amazon által bemutatott Cloud Drive-ra, ám annál kevesebb funkciót kínál, a Google szerint azért, mert a Music Beta „teljesen” törvényes keretek között működik, hisz’ ki szeretné, ha megvádolnák azzal, hogy az illegális zeneletöltést támogatja.

Törvényesség
A Google szerint addig jogi szempontból támadhatatlan a szolgáltatás, amíg a felhasználók privát zenegyűjteményeinek biztosít tárhelyet, és a dalokat folyamatos internetes kapcsolatot igénylő streamként engedi lejátszani. Letölteni a zenetárból viszont nem lehet, ahogy zeneáruház sincs egyelőre a Google Music mögött, mivel a vállalat nem tudott megállapodni a kiadókkal.


Működés
Zenéink tárhelyéhez Flasht támogató böngészőben elérhető, illetve egy okostelefonokon és tableteken futó Android-alkalmazáson keresztül tudunk hozzáférni. Ez menedzseli a felhőbe költöztetett privát zenekollekciót: egyrészt ezen keresztül lehet oda számokat feltölteni, másrészt médialejátszóként is ez funkcionál, ez játssza le streamelve a dalokat, ad lehetőséget lejátszási listák, automatikus mixek összeállítására, keresésre. A szolgáltatás a fájlokat legfeljebb 320 kbps minőségű állományba konvertálja, és megengedi néhány dal cache-elését, helyi tárolását arra az esetre, ha offline módban szeretnénk azokat hallgatni. A Flash-alapú megoldás kizárja az Apple iOS-t futtató készülékek (iPhone, iPad, iPod touch) tulajdonosait a szolgáltatásból.

Amazon
És most nézzük az elődöt, az Amazon felhőalapú tárhelyszolgáltatását.
Amint az a videóból is kiderül a vállalat ezzel a szolgáltatással igyekszik kiváltani az mp3-ak ide-oda másolgatásának procedúráját. A tárhelyen lévő privát gyűjtemény bárhol, bármikor elérhető, már ha van internetkapcsolat.

Működés
Az Amazon Cloud Drive biztosítja az internetes tárhelyet a multimédiafájlok számára, a Cloud Player, pedig az ehhez kapcsolódó webes, illetve alkalmazásként is elérhető lejátszó.
A Cloud Drive egy hétköznapi online tárhely, melyre bármilyen dokumentumot, képet, zenét vagy videót fel lehet tölteni. Ezen 5 GB kapacitást ingyen ad a vállalat az ügyfeleinek, de a rendelkezésre álló terület bővíthető is, 20 GB egy évre 20 amerikai dollárba kerül. Ügyfélcsalogató kedvezmény, hogy az Amazon MP3 zeneáruházban vásárolt számok nem foglalnak területet a tárhelyen.
Az ehhez kapcsolódó Cloud Player zenelejátszó, amely elérhető webböngészőn keresztül és Google Android operációs rendszerre fejlesztett alkalmazásként is. Ez menedzseli a felhőbe költöztetett privát zenekollekciót: egyrészt ezen keresztül lehet számokat feltölteni, másrészt ez játssza le streamelve vagy tölti le az adott készülékre a számokat. A zenelejátszó mp3 és AAC formátumú fájlokat kezel.

Cloud computing
Mivel, hogy ezek a szolgáltatások felhőalapú alkalmazások, ejtsünk néhány szót a cloud computing-ról, vagyis számítási felhőről. A cloud computing azt jelenti, hogy az adataink egy részét már nem a számítógépeinken tároljuk, hanem az interneten, és a számítások egy részét is a szerverek processzorai végzik el. Ez a technológia az okostelefonok és táblagépek miatt kezd elterjedni, mert a készülékek memóriájában nem fér el minden adat.

Források: Index, IT café, rövid cikkrészlet az Index-en a cloud computingról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése