inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 14., szombat

A RIM felvásárlására készül a Microsoft?

Nemrég Steve Ballmer, a Microsoft vezetője bejelentette, hogy az új RIM Blackberry telefonokon a Bing lesz a keresőszoftver. A bejelentés sokakat meglepett, s elkezdődött a találgatás, hogy megtörténik-e a RIM felvásárlása.

A RIM



A RIM egy kanadai cég, amely 1984-ben alakult, a Blackberry márkanév 1999-ben jelent meg. Az első mobiljuk, amely ezt a nevet viselte, 2002-ben jelent meg, ez volt az 5810. Azóta több telefonjuk jelent meg.
Igyekeznek az okostelefonok piacán is versenyben lenni, azonban az Apple-lel nem tudják felvenni a versenyt. (http://mobilarena.hu/teszt/minden_a_blackberry_telefonokrol_es_rendszerrol/telefon_vagy_szolgaltatas.html)

A Microsoft



Bill Gates alapította a céget 1976-ban. Első nagy dobása a MS-DOS volt, majd Gates az Apple-től lopott technológia segítségével létrehozta az első Windows-t. Ez a legelterjedtebb operációs rendszer a világon, több fejlesztése jelent meg. Sikere abban rejlik, hogy az újabb fejlesztések a régiekre épülnek.
A Microsoft több piacon is igyekszik képviseltetni magát: jelen van a konzol-piacon az X-Box-szal, ingyenes e-mailfiók-szolgáltatása a hotmail, és még lehetne sorolni. A cikk szempontjából a legfontosabb tényező most ezek közül a saját böngészője, valamint a mobilpiacon történő próbálkozása.
A Bing a Microsoft internetes keresője, a Google keresőjének a konkurenciája.
A Microsoft próbál a mobilpiacra is betörni, első telefonja a Windows Phone 7, vagyis WP7. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Windows_Phone_7) Ezen kívül a Nokiával is üzletet kötött, miszerint a jövőben a Nokia telefonokon Windows operációs szoftver lesz található. (http://hvg.hu/Tudomany/20110211_nokia_microsoft_windows_phone_7)

A két cég kapcsolata



A Research in Motion BlackBerry World 2011 konferencián Steve Ballmer, a Microsoft vezetője bejelentette, hogy megállapodtak a RIM céggel, miszerint okostelefonjaikon nem keresőként nem a Google lesz megtalálható, hanem a Bing. A demón is látszott, hogy a telefon hangalapú keresője is a Binget fogja használni, valamint beszéltek még további közös fejlesztésekről is a platformon. A készüléket a karácsonyi szezonban kívánják piacra dobni. (http://index.hu/tech/2011/05/04/a_microsoft_kiszoritja_a_google-t_a_blackberrybol/)
Bár a részletek nem tisztázottak, a pénzügyi és mobilipari elemzők azt jósolják, hogy hamarosan a két cég egybeolvad, valószínűleg a RIM beolvadna a Microsoftba. Ez azért valószínűsíthető, mert a Microsoftnak megvan a kellő tőkéje a felvásárláshoz. Azonban valószínű, hogy ehhez a Versenybíróságnak is lenne egy-két szava. Ugyanis jelenleg is folyik a Microsoft ellen több per a piaci helyzettel való visszaélés vádjával, ezzel az üzleti lépéssel pedig egy újabb nagy versenyelőnyre tenne szert.

(A cikk, amely alapján dolgoztam: http://index.hu/tech/2011/05/08/a_rim_felvasarlasara_keszul_a_microsoft/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése