inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 14., szombat

Új gazdára lelt a Skype

Az utóbbi hetekben több pletyka keringett arról, hogy a Skype-ot felvásárolhatja valamelyik multimilliárdos cég. A jelentkezők között a Google-t és a Facebook-ot emlegették. A végén azonban egy nevető harmadik vásárolta fel a Skype-ot: a Microsoft...
Az üzlet 8.5 milliárd dollárba került a Microsoftnak, amely rekordnak számít, hiszen ez a cég történetének legnagyobb felvásárlása.

Egy kis Skype történelem

A Skype-ot 2003-ban alapította Niklas Zennstrom és Janus Friis, akik nevéhez olyan híres vagy inkább hírhedt(!) program fűződött a múltban, mint a Kazaa fájlcserélő. A Skype 2003-ban olyan peer-to peer (csomópont nélküli, közvetlen kapcsolat) alkalmazást nyújtott, ami abban az időben egyedinek számított. A csevegőplatformok legfeljebb szöveges üzenet küldésre voltak alkalmasak, ellenben a Skype már ingyenes hanghívásokat tett lehetővé "hálózaton belül". Ezzel a Skype igen nagy népszerűségre tett szert.
A program minden fontosabb operációs rendszerre letölthető és vannak mobiltelefonos változatai.
2005-ben az eBay részesedést vásárolt 2,6 millió dollárért. Az eBay terve, hogy az eladók és a vásárlók közötti kommunikációs csatornává alakítják a Skype-ot kudarcba fulladt. 2009-ben az eBay a részesedése 70%-át eladta magánbefektetőknek.

Miért pont a Skype?

Felvetődik a kérdés, hogy mire kellhet a Skype a Microsoftnak. Hiszen a Microsoftnak ott van a Live Messenger, ami szintén magas népszerűségnek örvend és képes minden ugyan olyan, ma már alapszintű funkcióra (videó és hanghívások), mint a Skype.
Habár a Skype-nak ma már 663 millió regisztrált felhasználója van, emellett igen nagy pénzügyi gonddal is rendelkezik:

-A felhasználók 92 százaléka nem vesz igénybe fizetős prémiumszolgáltatást.
-2010-ben 7 milliós nettó veszteséget könyvelt el.
-686 millió dolláros adóssága is van a cégnek.

Pénzügyileg tehát nem ér meg 8,5 millió dollárt a Skype.
Akkor mégis mi lehet az üzlet igazi oka? Ez egyik ok minden bizonnyal az, hogy ne az imént említett konkurens cégek egyike - Google vagy a Facebook - kaparintsa meg a Skype-ot. Ezzel is szeretné a Microsoft erősíteni a monopol helyzetét.
A szakértők szerint a másik ok valószínűleg a mobil piac lehet."A Skype megszerzésével Redmondba kerülne az egyik legszélesebb körben használt, Androidon, iOS-en, Symbianon és BlackBerry OS-en egyaránt elérhető okostelefonos szolgáltatás."
A tervek szerint a Microsoft össze fogja kapcsolni a Skype-ot saját üzenetküldő platformjaival és klienseivel. Hamarosan a Live Messenger, a Lync, az Outlook és az Xbox Live mellé tehát a Skype is becsatlakozik a "közös hálózatba".
A bejelentést követően Steve Ballmer Microsoft-vezér, és Tony Bates, - Skype egykori, és a Microsoft Skype Division leendő vezetője - közös sajtótájékoztatón elhintettek némi információt a jövőbeli tervekkel kapcsolatban.
A bejelentés szerint az egyik legfontosabb változtatás az a Skype-on található hirdetéseket fogja érinteni. A Microsoft ugyanis szeretné a Skype adta marketing lehetőségeket a legjobban kiaknázni, ezért a hirdetések mennyiségét szeretnék jóval magasabbra növelni.


Hivatkozások:
- http://index.hu/tech
- http://www.hwsw.hu
- http://index.hu/tech

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése