inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 14., szombat

Cloud platform-rivalizáció

A bejegyzés alapját képező cikkben talán sokakat megdöbbentő hírről kaphatunk bővebb információkat.

E heti budapesti konferenciájukon a Linux-alapú operációs rendszer, az Ubuntu fejlesztői bejelentették, hogy a közkedvelt Eucalyptus cloud platform helyett az OpenStacket integrálják a rendszerbe. Ez a váltás az Ubuntu 11.10-es verziójában debütálhat majd. A laikus szemlélőkben azonban felvetődhet a kérdés, azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán mik azok a cloud platformok és mi a különbség a cikkben szereplő OpenStack és Eucalyptus között. Bejegyzésemben ezekre a kérdésekre igyekszem válaszolni.


Mik azok a cloud platformok?


A cloud platformok a cloud architektúra feladatainak elvégzését igyekeznek a gyakorlatban megvalósítani, ez azonban nem problémamentes. Különböző szempontok alapján számos neves iparági szereplő mutatta már be saját megoldását. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány példa: Amazon Elastic Computer Cloud, Azure, Google File System, Sun Cloud, Blue Cloud. Ebből is jól látható, hogy ez a terület napjainkban egyre kiemeltebb figyelmet élvez. Az elosztott rendszerek karbantartása és automatikus skálázhatósága a tudomány fontos kutatási területe. A felsorakoztatott platformok között találunk menedzselt és nem menedzselt kategóriába tartozóakat is. Az Amazon platformja pl. nem menedzselt, ami azt jelenti, hogy az alkalmazások monitorozását és karbantartását is nekünk kell elvégeznünk, a menedzselt platformokra pedig jó példa a Google AppEngine, amely esetében, ha telepítünk egy alkalmazást, akkor az futni és skálázódni is fog egyszerre.


Az Eucalyptus Cloud platform


Magáról a platformról az alábbi szócikkben bőséges információt találunk. A platform nyílt forráskódú, de az Amazon EC2 egyedi API-kat alkalmazza, ami az Ubuntu Enterprise Cloud alapja és nem sokkal később a Debianban is találkozhattunk vele. A Canonical szervertechnológiai fejlesztéseit irányító Robbie Williamson szerint azért volt szükség a váltásra, mert a jövőben szeretnék támogatni az ARM-alapú szervereket is, amit az Eucalyptus fejlesztői nem terveznek.

Az OpenStack Cloud platform

A platform a Rackspace és a NASA
együttműködéséből született. Nyílt forráskódú, szabadon hozzáférhető minden protokollja és interfésze, így az erre épülő cloudok egymás közt biztosan átjárhatóak. Az OpenStack a virtualizációs köztesrétegeket is támogatja, pl. a Xent, a KVM-et, a Microsoft-féle Hyper-V-t, a VMware ESX-et és a QEMU-t is. A projektet az alapítókon kívül számos jelentős óriáscég is a szárnyai alá vette, többek között a Citrix, a Dell, a Bull, a Mellanox, a Brocade, a Cisco, az Intel, és az AMD is, de hiányzik a támogatók sorából a cloudok átjárhatóságának szükségességét hirdető Red Hat valamint a Novell is. Az összefogás jelenleg három projekten dolgozik párhuzamosan: az első az OpenStack Compute, ami a virtuális gépekből álló cloudok felügyeletét látja el, a második projekt az Object Storage, aminek az objektumok tárolása a legfontosabb feladata, végül a harmadik fontos projekt az Image Service API, ami egységes felületet ad a rendszerképekbe való betekintéshez.

Az OpenStack legújabb verziója a Cactus, az Ubuntu Server 11.04-es verziójában tűnt fel április végén, tesztelési jelleggel, a 11.10-es verzió pedig már teljesen az OpenStack cloud platformra épül, bár a Canonical továbbra is támogatni fogja az Eucalyptust, mert a 10.04 LTS verzióban ez érhető el. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy 2015-ig még biztosan kapnak támogatást azok is, akik Eucalyptus platformot alkalmaznak. Az átállást a fejlesztők különböző szoftvereszközökkel igyekeznek megkönnyíteni, de ezek majd csak a 11.10-es verzióval együtt jelennek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése