inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 9., hétfő

Munkát? Csak Facebook jelszóval!

Biztonsági ellenőrzés?

Igen, ismét a közösségi oldalakról.
Eddig is tudtuk, hogy nem csak az ismerőseink, de tanáraink/tanítványaink, lehetséges munkaadóink is böngészik adatlapjainkat, fotóinkat, meg ami még elérhető rólunk itt-ott.
Jó dolog(?), ha tagja vagy valamelyik ismerőskereső szájtnak, de hogy már kötelező is legyen? Pedig, ha valaki Marylandben akar smasszer lenni, előfordulhat, hogy főnöke elkéri a belépési kódját! Jobb nem belegondolni, mi lenne, ha egy ilyen embernek azt találnánk mondani, nem vagyunk regelve az arcképcsarnokra. Még azt hihetné, csak titkos bandakapcsolatainkat akarjuk eltitkolni. Szóval az a legjobb, ha fent vagy, konszolidált családi fotókat töltesz föl és nem hajlasz egyetlen szélsőség felé sem. Néha bejön egy kis hiba a főnök számításába, és az alkalmazottak nyilvánosságra hoznak ezt-azt,


de a kellemetlenség átmeneti, gyakorlatilag semmiféle következménnyel nem jár, nyugodtan jöhetnek a jogvédők.


Itthon ugyanerről

Bár sok cikk megjelent már a témában (köztük adatvédelmi szakember blogjában is) vannak felhasználók, akik még mindig nem hiszik el, hogy ez valóban így működik. Ők aztán kérdeznek.


Szabályozás

Magyarországon ez a probléma eddig nem szivárgott be a törvénykezésbe, de arra azért itthon is ügyelnünk kell, hogy ne sértsük például üzleti titkot egy bejegyzésünkkel vagy fotónkkal.
Külföldi példákból tudjuk, minden előfordulhat: a meggondolatlan egyed repülhet a munkahelyéről akár egy-egy posztja miatt. Ez a lányka például unatkozott a melóban. De csak egy darabig.
Van, aki a felmondását is a közösségi oldalon keresztül kapja meg. Huncut a főnök.


Esküszöm, nem tettem semmi rosszat!

Visszatérve az eredeti cikkhez: Amerika a lehetőségek hazája, mindig is tudtuk :-)
Tehát nem csak a munkaadók kutakodnak, de egész kis vállalkozások alapulnak arra a szolgáltatásra, amely esküdtszéki tagok kiválasztásához nyújt segítséget. A recept itt is egyszerű: megmondod, kit akarsz, mi felderítjük a hátterét és megmondjuk neked, potenciálisan mekkora kockázatot vállalsz, ha az illetőt választod esküdtnek. Természetesen így is mellényúlhatsz, de azért kisebb az esélye, mint véletlenszerűen választva. Ez az igazi információ- és tudásmenedzsment, nem? Ideje tanulnunk tőlük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése