inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 10., kedd

Hazai online zeneáruházak


 Nem is olyan régen jelent meg a hír, hogy bezár a legnagyobb magyar online zeneáruház, a Songo Zenebolt, de már itt az utánpótlás. Májusban nyitja meg kapuit a Hungaroton és a Fotexnet közös fejlesztésű zeneáruháza a Hungaroton Music Store.

Songo Zenebolt

2006-ban indult el az eMusic Kft által üzemeltetett legnépszerűbb hazai független online zeneáruház. A Songo katalógusában mintegy 1,1 millió darab zeneszám érhető el, a kínálatban szerepelnek a legnagyobb hazai és nemzetközi kiadók előadói is. Egy dal 199 forintért, egy teljes album 1990 forintért vásárolható meg és tölthető le. Fizetni átutalással, bankkártyával vagy emelt díjas SMS-sel lehet. A zenéket másolásvédett Windows Media Audio (.wma) formátumban lehet letölteni a vásárlás után az oldalról, és ezek lejátszása csak a megfelelő licenc birtokában lehetséges. A 2008-ban kezdődő gazdasági válság csökkentette a legálisan letölthető zenék iránti keresletet, mely a  weboldal bezárásához vezetett. Továbbá az is, hogy a nemzetközi zenei kiadók által támogatott, általuk is használt, digitális jogvédelmi rendszer már egyre kevésbé tudta betölteni a funkcióját, ugyanakkor korlátozta a lejátszásra használható készülékek számát is. A teljes leállás több lépcsőben zajlik le, de 2011. május 31-én megszűnik véglegesen.



Hungaroton

A Magyar Hanglemezgyártó Vállalatot (MVH) 1951-ben alapította a magyar állam, mely a korábbi magánkiadók helyébe lépett, és közel négy évtizeden át uralta a piacot. Ebből adódóan a magyar komoly és könnyűzenei élet mind itt készítette felvételeit. Ennek tízezernyi címből álló értékes archívum lett a gyümölcse. Az 1960-as években vették fel a korábbi Qualiton helyett a Hungaroton márkanevet. Az 1988-ban bekövetkezett piac liberalizálásának következtében az állami vállalat csődbe jutott, ma magáncégként működik tovább.



Hungaroton Music Store

Májusban indul a Hungaroton és a Fotexnet közös fejlesztésű online zeneáruháza. Másolásvédelem (DRM) nélküli zenéket árul majd, melyek felhasználási kötöttségek nélkül lejátszhatók. Dalai 256 kilobit/s tömörítésű MP3 fájlokban érhetők el, melyek digitális minőségükben megegyeznek az eredeti felvételekkel. A felhasználók rákereshetnek majd az előadók nevére, album- és dalcímekre is. Bankkártyás fizetéssel történik majd a vásárlás. Már indulásakor 2700 albumot, több mint 40 ezer dalt tartalmaz majd az oldal. Egyes számok ára 199 forinttól, az albumoké 1999 forinttól kezdődik. Az archivumban megtalálható a legnagyobb magyar komoly és popzenei felhozatal pl.: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc mellett a hazai könnyűzene képviselői is, Omega együttes, a Neoton Família, Máté Péter, Koncz Zsuzsa stb. Továbbá egy percnyi zenehallgatási lehetőséget is biztosít még jó minőségben. A későbbiekben bővülni fog a kínálat ritkaságokkal is, soha vagy bakelitlemezen kiadott különlegességekkel. Ezzel egy időben a Hungaroton elindítja nagykereskedelmi kiszolgálórendszerét partnereinek jobb kiszolgálása érdekében, melyen keresztül az online zenekereskedők egyszerűen elérhetik a teljes Hungaroton-katalógus adat- és zeneanyagát.



További magyar online zeneáruházak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése