inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 17., szerda

Nem baj, ha kamu

Egy magyarországi felmérés szerint a 30 év alatti budapesti fiatalok a leginkább fogékonyak az illegális szoftverekre. Érdekes, ugyanakkor elszomorító adat, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy ezen a területen sem ártana egy kis felvilágosítás…


A TNS közzétette annak a Microsoft által készíttettet felmérésnek az eredményeit, amelynek keretein belül idén ősszel 38 ezer felhasználót faggattak ki arról, hogyan is vélekedik a hamisított szoftverekről és a velük kapcsolatos tapasztalatokról. A megkérdezettek fele úgy látja, hogy a hamisított szoftverek egyáltalán nem bizonyulnak biztonságosnak, megbízhatónak, és az emberek 82 százaléka inkább az eredeti verziót javasolná az ismerőseinek, barátainak. Minden negyedik felhasználó attól fél leginkább, hogy az adatai illetéktelen kezekbe kerülnek, 23 százalékuk úgy hiszi, hogy eltulajdoníthatják a személyes adataikat, 15 százalék pedig attól tart, hogy a bűnszövetkezetek a szoftverhamisításból befolyó összegekből más bűncselekményeket is végrehajtanak.


Hamis a baba, avagy a külcsín nem minden


Viszonylag magas, 72 százalék azoknak a tudatos vásárlóknak az aránya, akik a vásárláskor a csomagolást tüzetesen átvizsgálják, hiszen így akarják leellenőrizni a program eredét.

A probléma csupán annyi, hogy a hamisítók ezen a téren is rengeteget fejlődtek, így meglehetősen nehéz különbséget tenni az eredeti és hamisított szoftver között, avatatlan szemnek szinte biztos, hogy lehetetlen.Éppen ezért a Microsoft létrehozott egy külön oldalt, ahol ismerteti azokat a külső tulajdonságokat, amelyeknek segítségével könnyebben el lehet dönteni, hogy a kezünkben lévő szoftver eredeti, vagy hamisított.


A magyar fiataloknak majd hogy nem mindegy…

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára, Tóth Zita, egy magyar felmérést helyez az előtérbe.A TÁRKI vizsgálata szerint a magyar fiatalok 41 százaléka nyitott a másolt, illegális forrásból származó szoftverek használata iránt. Ebből az okból kifolyólag rendkívül lényeges lenne, hogy az ifjabb generációk tagjai is képesek legyenek felmérni a szellemi tulajdont, az alkotói munka értékét, ezeknek jelentőségét, és azzal is tisztában kell lenniük, hogy az illegális eredetű termékek mind a gyártóknak, mind pedig az államnak hatalmas károkat okoznak, a piaci viszonyokat is negatívan befolyásolják. Elengedhetetlen, hogy a fogyasztóvédelmi szempontok, és ezek kihangsúlyozása megvalósuljon, fontos, hogy a fiatalokból is tudatos vásárlók váljanak, hogy ne higgyenek az első látásra kedvező, és csábító ajánlatoknak.


Az ételre és a gyógyszerre nemet mondunk, a szoftver viszont mehet


A HENT megbízásából készíttettet TÁRKI- felmérés azt is kiemeli, hogy az emberek nem minden típusú hamisított termékkel olyan elnézőek, mint a szoftverekkel: hamisított ételt csak 8 százalékuk fogyasztana, míg hamisított gyógyszert mindösszesen 5 százalék venne igénybe. A hamis szoftverek ellen viszont nem csak a felhasználóknak, hanem másoknak is muszáj felvenni a kesztyűt: a felmérésben résztvevők 65 százaléka szerint a kormányzatoknak, 72 százalékuk meglátása szerint pedig a szoftveriparágnak kellene erőfeszítéseket tenni a tiszta szoftverek érdekében.


Forrás: IT Café

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése