inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 19., péntek

Instant találatok a Google magyar oldalán

A Google elindította Instant nevű szolgáltatását.



A szolgáltatás úgy működik, hogy amint a felhasználó hozzáfog egy keresőszó begépeléséhez, az eredményeket azonnal, a keresési javaslatokra támaszkodva automatikusan megjeleníti, és az újabb betűk bevitelével egy időben módosítja. A cég becslései szerint ezzel egy tipikus keresés során 2-5 másodperc spórolható meg. a lehetőség napokon belül megjelenik a google.hu felületén is a Google-fiókjukba bejelentkezett felhasználóknál. A kvázi valós idejű keresés, várhatóan komolyan meg fogja terhelni a Google infrastruktúráját.

A magyarázat az itcafe.hu szerint: "A vállalat statisztikái szerint egy átlagos keresőszó 20 karakterből áll, így ha minden egyes begépelt karakterre új keresést futtatnak, hússzor annyi lekérdezést kellene végezni, mint a régi rendszerben. Hogy erre ne legyen szükség, a cég optimalizálással – többek között a felhasználó keresési előzményeinek figyelembe vételével és a cache hatékonyabbá tételével – megpróbálta minimalizálni a dinamikus kereséssel járó extra terhelést."

Akik nem akarják a szolgáltatást igénybe venni azok a fiókbeállítások menüpontban azt kikapcsolhatják. A Google Instant várhatóan nagyobb hálózati forgalmat generál de a vállalat szerint a sávszélességigény nem nő jelentősen – mindenesetre a terv az, hogy lassabb kapcsolatokon a funkció automatikusan kikapcsol majd.

A szolgáltatás használatának feltétele, hogy a felhasználó be legyen jelentkezve a Google-fiókjába, és a Chrome, Firefox, Safari vagy Internet Explorer böngészők friss verzióit használja.

Forrás: itcafe.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése