inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 16., kedd

A pokol felé lovagolnak az androidos mobilgyártók?

Az Android

Napjaink legsikeresebb okostelefonos platformja, és a legdinamikusabban terjedő operációs rendszere. A legfrissebb piackutatási számok alapján az elmúlt naptári negyedévben mintegy 20 millió androidos okostelefon fogyott, vagyis a világon eladott okostelefonok negyede Androidot futtatott.


A Symbian

Ugyan még mindig vezeti a piacot, de csak idő kérdése, mikor érik utol a többiek. A symbianos telefonokat teljesen más típusú vevők és teljesen más kivitelben veszik, mint akik a modern okostelefonokat: üzletemberek, vállalatok, megszokásból - és mert olcsók, és könnyű azokat beilleszteni a céges működésbe.



Az iPhone 2007-es megjelenésével az Apple újradefiniálta az okostelefonok fogalmát, és lényegében ki is sajátította azt. A Symbian és Windows Mobile, de a Blackberry is milliók szemében vált egycsapásra ódivatúvá, de szinte bármilyen más mobil is szinte érdektelennek tűnt az iPhone mellett. A Windows Mobile 6.x és a Symbian meg sem közelítette az iPhone OS képességeit.


Az Android sikerének háttere

A Google vezetésével fejlesztett operációs rendszer előnye a nyílt forrású operációs rendszer. Az Android volt az egyetlen olyan operációs rendszer volt, amely eredményesen vette fel a harcot az időközben iOS-szé átnevezett iPhone OS képességeivel.
Pár éve elkülönültek egymástól az egyes mobilos márkák. Meghatározó volt, hogy ki nokiás, ki siemenses vagy ericssonos. Ma a kérdés az: iPhone vagy Android?
A készülékek gyártói jelenleg átengedik a vezető szerepet szofver gyártóknak, történetesen a Google-nek és a Microsoftnak. A szoftver számít ma, nem a hardver!
Valójában a mobilcégek már elkövették korábban ezt a hibát a Symbian és Windows Mobile esetében, ezúttal a Google és a Microsoft törekvéseihez igazodnak, és az operációs rendszereikhez készítenek készülékeket, amiért cserébe ők is pénzhez jutnak. Most azonban már a cégek jövője áll vagy bukik a szereplésen, ahogyan az okostelefonok tömegessé válnak.
Az androidos-windowsos mezőny jelenleg abban a szerencsés helyzetben van, hogy viszonylag kevés fajsúlyos szereplő van piacon, és prémiumot tudnak aratni.
A házon belül fejlesztett mobil operációs rendszer ellen szól a a megfelelő szoftverfejlesztői és projektmenedzsment kompetencia hiánya, és az a tény, hogy ha egy vállalat nem képes finanszírozni egy házon belüli tevékenységet, akkor kényszerűen ki kell szerveznie.



Közelmúltban történt rajtjáig az Android volt az egyetlen olyan operációs rendszer volt, amely eredményesen vette fel a harcot az időközben iOS-szé átnevezett iPhone OS képességeivel. A közeljövő eladási statisztikái adják meg a választ, hogy a Microsoft újra színre lépésével valóban "pokol felé lovagolnak az androidos mobilgyártók"?


Az eredeti cikkért kattints ide.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése