inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 20., szombat

Már több mint 14 millió dokumentum található az európai digitális könyvtárban

Az Europeana tartalma dinamikusan növekszik és különböző projektek indulnak a feltöltött anyagok hasznosítására olvashatjuk az itcafe.hu cikkében.

2010. november 18-án kiadott egy előzetes közleményt az Europeana állapotát, a projekt megvalósításának menetét vizsgáló vitacsoport („Bölcsek bizottsága”). E szerint a 2008-ban kétmillió könyvtári tétellel induló Europeana adatbázisa mára meghaladta az eredetileg 2010-re célul kitűzött 10 millió tételt, immár több mint 14 millió digitalizált könyv, térkép, fénykép, festmény, film és zenei klip érhető el az interneten. A „Bölcsek bizottsága”' által készített jelentést 2011 elején teszik közzé.

Az Europeana gyűjteményének 64%-át teszik ki a digitalizált fényképek, térképek, festmények, múzeumi tárgyak és más képek. A gyűjtemény 34%-a digitalizált szöveg, a portálon több mint 1,2 millió teljes könyv tekinthető meg online illetve tölthető le. A szövegek között számos ritka kézirat és 1500 előtti ősnyomtatvány (incunabulum) található. A gyűjtemény kevesebb mint 2%-ban tartalmaz videó- és hanganyagokat. Az Europeana gyűjteményében elérhető anyagok nagy része főként a jogvédelem alatt álló vagy ismeretlen jogtulajdonossal rendelkező, gazdátlan anyagok digitalizálásához és hozzáférhetővé tételéhez kapcsolódó nehézségek miatt régebbi, azaz szerzői jogvédelem alatt már nem álló mű (még abban az esetben is nehézségek merülnek fel, ha ezek az anyagok már nem szerezhetők be kereskedelmi forgalomban).

Az Europeana feltöltéséhez – különböző mértékben – minden uniós tagállam hozzájárult. Magyarország a tartalom 0,07 százalékát biztosítja. Az egyes országok hozzájárulása az Europeana portálhoz az összes könyvtári tétel százalékában megtalálható az előzetes közleményben.

Forrás: itcafe.hu , Europa-Press Releases

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése