inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 17., szerda

Késik a Google operációs rendszere

A Google által kifejlesztett nyílt forráskódú, böngészőalapú Chrome OS névre keresztelt operációs rendszer nem készül el a tervezett időpontban - jelentette be Eric Schmidt, a vállalat vezérigazgatója a Web 2.0 Summit konferencián.



Chrome OC felülete

Az ígéretek, melyek nem valósultak meg

Az operációs rendszer tavaly őszi bejelentése alkalmával a fejlesztők azt ígérték, hogy 2010 év végére mutatják be a teljes verziót. Idén nyáron a cég egyik vezetője szintén megerősítette ezt a hírt, ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a Chrome operációs rendszert használó első gépeket már idén ősszel a piacra dobják.
Alig egy hónappal ezelőtt a TechCrunch a Chrome OS fejlesztésével kapcsolatos bejegyzések között keresve azt a következtetést vonta le, hogy a fejlesztés már az utolsó stádiumban áll.
Erre a cikkre reagálva a cég így válaszolt: "Nagyon elégedettek vagyunk a Google Chrome OS fejlődésével, várakozásaink szerint még az idén megjelennek készülékek."
Ennek ellenére a nyilatkozaton még meg sem száradt a nyomdafesték, de máris kiderült, hogy az ígéreteket nem sikerült megvalósítani.

A nagyszabású tervek

A kizárólagosan a számítási felhőn alapuló operációs rendszer kezdeti célként, netbookokon fog futni, az Androidtól eltérően, amit főleg okostelefonokra fejlesztettek, és hagyományos alkalmazásokat is képes futtatni. A Chrome OS felhasználói felülete minimalista elven épül majd fel, hasonlóan a Chrome webböngészőhöz. A Chrome OS esetében minden alkalmazás távoli szerveren fut, nem magán az eszközön. Így a Chrome OS célcsoportját azok a felhasználók alkotják, akik a számítógép előtt töltött idejük nagy részében az internetet használják.




A jóslatok, melyek megvalósultak

Tavaly a Goolgle Chrome OS bejelentését követően a szakemberek már megjósolták a késedelmet és annak okait. Véleményük szerint a Linux-nak és a Microsoftnak 20 év is kevés idő volt, hiszen a fejlesztések még most sem tökéletesek. Ennek értelmében a Google szakemberei sem lehetnek annyira okosak, hogy egy szűk év alatt prezentáljanak egy hibátlanul működő, teljesen új operációs rendszert.
A Chrome OS elnevezése azonban téves, ugyanis a fejlesztők nem operációs rendszert terveztek, hanem a már meglévő Chrome webböngészőjüket módosították úgy, hogy az Windows, Linux és OS X nélkül is elinduljon a hardvereken. Valójában csak műszaki szempontból lényeges, hogy a háttérben egy linuxos rendszermag fut, a felhasználó ebből semmit nem vesz észre, hiszen minden tevékenységet a böngészőjén keresztül intézi.

A Google megtorpedózza a Microsoftot?

Az igazság az, hogy a Google akkor sem tudná elnyomni a Microsoftot, ha a Chrome OS a világ legjobb böngészőjévé válna. Valószínűleg ez nem is célja, hiszen teljesen más célcsoportot közelít meg, mint a riválisa. A Chrome OS azoknak az embereknek készül, akik az idejüket nem videóvágással, képszerkesztéssel és portálépítéssel töltik, hanem szövegszerkesztéssel, emailezéssel, csevegéssel, játékkal, információgyűjtéssel és online videózással.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése