inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 15., hétfő

Új, "hallhatatlan" DVD-ék az adattárolásban


Új eljárással készült, 160 év élettartalommal bíró DVD-lemezt fejlesztettek ki Csehországban. A Data Trescor Disc névre keresztelt DVD egy újabb színfolt a digitális tárolóeszközök palettáján.

Új gyártási technológia

Nanorétegeket tartalmazó, kerámia alapú, időtálló DVD-lemezt fejlesztettek ki Csehországban - írta a Hospodarske Noviny című cseh gazdasági napilap. "Az új technológia kifejlesztése mintegy három évig tartott, és mi vagyunk a világon az egyetlenek, akik ezt a módszert használják"- idézte a napilap a fejlesztőcég vezetőjét. Az új szabadalom nemzetközi elismertetése még folyamatban van, azonban az eddigi tesztek is meggyőző eredményt produkáltak. A találmány lényege az adattároló réteghez használt anyagokban rejlik. A hagyományos technológiában alkalmazott szerves anyagoktól eltérően az új lemeznél parányi részecskékből álló fém és kerámia alapú port polikarbonát rétegek közé illesztenek és ultraibolya fénnyel rögzítik.

Digitális tárolóeszközök és az adatbiztonság
A ma használatos DVD-lemezeken már 2-3 év után tapasztalhatunk adatvesztést. Az új technológiával ellátott DVD-ék 160 éves élettartalma jelentős előrelépést jelenthet. De egyre több új technológiával kifejlesztett digitális optikai tárolóeszköz-formátum jelenik meg, és kérdéses, hogy mi válik majd elterjedté. A DVD utódjának szánják pl. a Blu-ray Discet, amelynek legfőbb vonzereje a nagy tároló kapacitás. Egy jelenlegi, hagyományos DVD 4.7 GB adatot képes tárolni, ami elég egy normál felbontású filmnek. De egy nagy felbontású film (HDTV) aminek sokkal tisztább képe van, 5-ször több helyet követel, ezért szükséges olyan lemezek gyártása, amelyeken sokkal több adat fér el. Adatbiztonsági szempontból viszont a Blu-ray technológia nem annyira megbízható. A DVD szerkezete sokkal inkább kedvez a biztonságos adattárolásnak, mivel két műanyag korong fogja össze az adathordozó réteget, míg a Blu-ray esetén az adat a lemez felszínén van, egy 0,1 mm vastag karcálló réteg alatt, így az sokkal sérülékenyebb.

Szélessávú adatátvitel
A szélessávú adatátvitel elterjedése jelentős változást hoz a digitális információ szolgáltatásában, archiválásában. A szoftver és hardvertechnológia fejlődésével, a metaadat-rendszerek átjárhatóságával a digitális anyagok hozzáférhetővé válnak az információs hálózatokon.

Összehangolt digitalizálási rendszer létrehozása

A digitalizálási tevékenységet és a digitális objektumok archiválását országos szinten össze kell hangolni, és létrehozni szervezeti feltételeit. Ki kell alakítani a digitális tartalmak begyűjtésének, feldolgozásának és megőrzésének feltételeit. Ennek menetét, irányelveit az Országos Digitalizálási Terv szabályozza. A digitális objektumok hosszú távú megőrzése a könyvtárak legfontosabb feladatává vált, hiszen a digitális anyagok rendkívül nagy számúak, és speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, pl. sérülékenység, különböző formátumok. Világszerte folyank kutatások és kísérletek a megfelelő hordozók, technológiák és munkafolyamatok kialakítására.

Elavult digitális formátumok kezelése
Minden digitálisan tárolt adatnál fennáll a veszély, hogy az újabb formátumok bevezetésével az adott információ örökre elvész. Márpedig az újabb és egymással párhuzamosan használt fájlformátumok gombamód szaporodnak, majd ugyanilyen gyorsan ki is mennek a divatból. Így az a törekvés, hogy hosszútávon biztosítsák a tartalmakhoz való hozzáférést, elsőrendű fontossággal bír. Az Európai Unió 2009-ben indította el a "Keeping Emulation Environments Portable (KEEP) elnevezésű programját, amelynek lényege, hogy egy univerzális emulátort hoznak létre, amely elvileg minden, 1970 óta létrehozott digitális adathotdozót és fájlt kezelni tud.

A Data Trescor Disc tehát jó irányba mutató kísérletezés a megbízható adattárolás terén, de önmagában nem elég. Szükségesek egységes digitalizálási szabályok, és a formátumok megfelelő kezelése.

Forrás: sg.hu, ki.oszk.hu, itszotar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése