inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 6., vasárnap

A jövő számítógépe egér és billentyűzet nélkül


Az Index 2011. február 25-i cikke a Microsoft egyik forradalmi, új ötletével foglalkozik: a jövő számítógépével, melyhez "nem kell egér". A Microsoft fejlesztőmérnökei február 21-én bemutatót tartottak a tervezett számítógépről.

Bemutatkozik a jövő számítógépe

E bemutató célja volt, hogy a felhasználók háromdimenziós szkennelést végezhessenek magukról átlagos kamera és szoftver segítségével, az így nyert adatok alapján elkészítve saját maguk 3D-s avatarját.
A fejlesztőmérnökök elképzelése szerint a jövő számítógépe egér és billentyűzet nélkül működik majd, a felhasználók pedig közvetlenül adnak parancsokat a szoftvereknek - mégpedig hanggal, érintéssel és mozgással - a Kinect ennek egyik példája.

                                        (Kinect használat közben, forrás: Internet)                                        

A Labs Natural User Interface (NUI) elnevezésű projekt tehát - mely Bill Gates ötletét viszi tovább - forradalmasítani akarja a felhasználó és a számítógép kapcsolatát.
A fentebb említett "vezérlőmódszerek" közül az érintéssel való parancsadás ma már mindennapinak számít, ez azonban csupán a kezdet. A Microsoft gőzerővel dolgozik azon, hogy a jövő a valóban természetes kezelőmódszereké legyen. 

                                                                    (Forrás: Internet)

További projektje a Microsoftnak - mellyel egyébként rengeteg cég foglalkozik a világon -, hogy olyan 3D-s megjelenítést hozzon létre, melynek nézése "szabad szemmel" történik. Ígéretük szerint, e terv megoldásai a nem is olyan távoli jövőben elérhetők lesznek Xbox Live-on Avatar Kinect néven.

Alig négy évvel ezelőtt...
                
A technika rohamos fejlődésére bizonyíték az Itmania.hu 2007.05.30-i cikke , mely kevesebb mint négy éve még arról számolt be, a Microsoft ötévnyi kitartó munka után elkészült Milan nevű gépével, mely billentyűzet és egér használata nélkül, érintéssel utasítható. Újdonsága a korábbi, érintőképernyős gépekhez képest az, hogy a Milan egyszerre több felhasználóval is kapcsolatba tud lépni - így a Microsoft e gépével elsősorban nem az itthoni felhasználókat célozta meg, hanem az éttermeket, kaszinókat, hotelek halljait, stb.                
Alig jelent meg tehát a piacon a Milan, máris forradalmian új számítógépeken töri a fejét a Microsoft, még több érzékszervet bevonva a gép irányításába.
A felgyorsult tempót egy 1999. dec. 1-jei cikk rövid bemutatásával érzékeltetném még, mely a számítógéphez csatlakoztatható egérről szól. A cikk szerzője egy helyütt ezt írja:
"Megvalósulni látszik a valódi vezeték nélküli jövő, amikor nemcsak a telefonkészülék, hanem szinte minden, eddig vezetéken "kommunikáló" eszköz, mint számítógép-billentyűzet, egér, monitor, telefon, TV-vevő stb. vezeték nélküli kapcsolat útján adja-veszi az információkat."
Annak ismeretében, hogy a fentebb idézet cikk mindössze tizenegy éve jelent meg, joggal számíthatunk arra, hogy a fejlődés nem áll meg, és ami ma újdonság, az holnap már elavult.

Hegedűs Anita

Forrás:

Index.hu
Itmania.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése