inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 12., szombat

E-mail a postával?

Ez lehet a posta jövője? Európa egyik legnagyobb postacége, a Deutsche Post Rt. tavaly indította el fizetős e-mail szolgáltatását. Elsőre talán viccesen hangzik, hogy a posta segítségével küldjük el elektronikus leveleinket, ráadásul mindezt pénzért. A DHL csomagküldőt is birtokló német cég hibridszolgáltatása azonban megértheti az extra költségeket.


A postával biztonságosabb


A DP-nál hagyományosnak nevezhető e-mail rendszerük biztonságára, vírus-mentességére nagy figyelmet fordítanak. Ezenkívül lehetőség van e-mail által "papír alapú levelet küldeni", így például különböző szerződések vagy egyéb általában ajánlott levélként feladott dokumentumok hamarabb és biztonságosabban juthatnak el a címzettekhez. A feladó megírja és elküldi e-mailben a dokumentumot, a Posta pedig a célhelyhez legközelebbi  fiókjában kinyomtatja és kézbesíti.

Egy videó a szolgáltatásról:





A Zöldek is örülhetnek!


A "hibridlevél" előnye a nagyobb biztonság és gyorsaság mellett, hogy kevésbé terheli a Földet mint hagyományos társa. Remélhetőleg hozzánk is eljut lassan ez a szolgáltatás, hogy hivatalos ügyeinket (is) a lehető legkisebb környezetszennyezéssel bonyolíthassuk le.


Használjuk a hibrid szolgáltatásokat (!)


Rengeteg olyan szolgáltatás van, ami az internet nyújtotta lehetőségek és az alapszolgáltatás összekapcsolásaként jöttek létre. Ma már nem újdonság a neten vásárolni, on-line fizetni be a számláinkat vagy idegen nyelvet tanítani...

Egyes könyvtárak a távoli hozzáférésű katalógusokat és egyéb on-line lehetőségeket (például: hosszabítás, foglalás) túlszárnyalva szeretnének hibrid könyvtárrá válni.


A hibrid könyvtár


A hibrid könyvtár kifejezés a fizikai és a digitális könyvtárak egyesítésére utal, olyan könyvtár, mely nyomtatott és elektronikus, analóg és digitális információt egyaránt szolgáltatni képes. A hybraryk kezelik a legkülönbözőbb típusú médiumokból  felépülő gyűjteményeiket, ugyanakkor viruális könyvtárakat is  építenek.


Forrás:

Kapcsolódó olvasmányok:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése