inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 12., szombat

E-mail a postával?

Ez lehet a posta jövője? Európa egyik legnagyobb postacége, a Deutsche Post Rt. tavaly indította el fizetős e-mail szolgáltatását. Elsőre talán viccesen hangzik, hogy a posta segítségével küldjük el elektronikus leveleinket, ráadásul mindezt pénzért. A DHL csomagküldőt is birtokló német cég hibridszolgáltatása azonban megértheti az extra költségeket.

2011. március 11., péntek

Vírusirtó terjeszti a vírusokat

Egy okostelefonokra kifejlesztett biztonsági program bizonyult vírusosnak – tette közé a Symantec szoftverbiztonsági cég, hivatalos blogjában

2011. március 9., szerda

Az ételt még nem robotok főzik

De majdnem. Ha elképzeljük, milyen lesz étterembe járni egy-két évtized múlva, bizonyára arra gondolunk, hogy bizony ezen a területen is átveszik az emberi munkaerő helyét a robotok. Sokakat lelkesít ez a feltevés, sokakat elborzaszt – ami tény, hogy néhány helyen már megvalósították az elképzelést. Az Index cikke azokkal az éttermekkel és technikákkal foglalkozik, melyekkel mindez valóra vált.

2011. március 8., kedd

Apple kontra Android

Nagy a felfordulás a táblagépek piacán. Sorra jelennek meg az újabb és újabb eszközök, kérdés, hogy a gyorsaság nem megy-e a minőség rovására? A válasz egyszerű: de igen! Vegyük górcső alá az Apple iPad-jait és az egyéb androidos csodákat, pro és kontra.

Lehúzta a rolót az utolsó online zenebolt

A címhez rögtön hozzá is tenném, hogy a dolog Magyarországot érinti, hiszen internetes zeneáruházból többet is találni a nemzetközi porondon. Elég csak az Apple boltját megemlíteni, az iTunest, de a felröppenő hírek szerint hamarosan a Google is zeneboltot nyit majd, a szolgáltatás neve nemes egyszerűséggel Google Music lesz.

Tovább fejlődött a Google Docs


A Google Docs jelentősen bővítette palettáját: a 2007-ben megjelent Microsoft Office formátumoknak (xlsx, pptx), az Adobe egyes formátumainak (AI, psd), a PostScript fájloknak (ps, eps) és számos egyéb – főként grafikai – szoftver egyedi formátumainak (dxf, pages, svg, ttf, xps) böngészőben való megnyitását teszi immáron lehetővé – számolt be Dojcsák Dániel február 21-én a hwsw.hu-n.

Diszkriminál a Facebook?


A The Daily Beast szerkesztői egy 30 napos kísérlet révén tesztelték a Facebook hírfolyamait. Most elolvashatja a közösségi portálon végzett kutatás eredményeit; mit látunk valójában a Facebookon.


2011. március 7., hétfő

Kampány az Internet Explorer 6 ellen


Az Internet Explorer 6 (IE6) egy több mint 10 éves böngészőprogram. A korából feltételezhetjük, hogy nagyon elavult, egyáltalán nem biztonságos és lassú. Ennek ellenére ma is sokan használják. Ennek akar véget vetni a Microsoft és sok más cég is, akik már egy éve kampányolnak az IE6 ellen.

Google és Facebook - Harc a Twitterért?

Versengés alakulhat ki a napról napra népszerűbb Twitter megszerzéséért. A Google és a Facebook képviselői mellett más cégek is megkeresték a Twittert, először egy 8, majd egy 10 milliárd dolláros ajánlattal próbálkoztak, de a Twitter vezetőinek nem áll szándékában eladni a céget. A The Wall Street Journal tudósítása szerint a Twitter értéke már 10 milliárd dollárra rúg, ami azért érdekes, mert 2010 decemberében még „csak” 3,7 milliárdra becsülték a Twitter értékét.
A Evan Williams és Biz Stone által alapított Twitter működése 2006-ban indult, kevesebb mint 5 év alatt a regisztrált felhasználók száma elérte a 200 milliót. Ez hatalmas szám, még akkor is, ha megnézzük a Facebookot, aminek több mint 600 millió regisztrált felhasználója van.

Képek, videók s infók tömkelege!

Wikipédia története

A nyíilt tartalmú enciklopédiát 2001-ben índitották a Nupedia projekt kiegészítéseként. A Nupedia egy bonyolúlt rendszer, s szerkesztéséhez hozzáértő szakemberek kellenek. Így elég lassan lehetett bővíteni.

Internetes játékkal ösztönzik kutatói pályára a fiatalokat

A számítógépek megjelenésével és elterjedésével párhuzamosan a számítógépes játékok is az életünk részévé váltak. Azon kívül, hogy kikapcsolódást, szórakozást nyújtanak és érzelmeket válthatnak ki belőlünk, ma már tanítás és oktatás céljából is felhasználhatóak.

2011. március 6., vasárnap

Konzolos mozgásvezérlők PC alkalmazása, a Kinect és a hackerek

A mozgás vezérlős Nintendo Wii 2006-os sikere óta a Microsot és a Sony erősen dolgozott, hogy megtörje a Nintendo mozgásvezérlők terén szerzett egyeduralmát. A két cég más irányból közelítette meg a problémát. Microsoft a Natal tervezettel, míg a Sony a Playstation Move-val. Míg a Sony rendszere, csak a kontrollert követi, a Natal program a teljes emberi test 3dimenziós követését végzi kamerákkal és infra szenzorral.



A jövő számítógépe egér és billentyűzet nélkül


Az Index 2011. február 25-i cikke a Microsoft egyik forradalmi, új ötletével foglalkozik: a jövő számítógépével, melyhez "nem kell egér". A Microsoft fejlesztőmérnökei február 21-én bemutatót tartottak a tervezett számítógépről.