inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 13., szombat

Fizetés telefonnal

Most már nemcsak a parkolási díjat, de a kenyeret is fizethetjük mobiltelefonunkkal.


November 11-től mindenki élhet a MobilFizetés lehetőségével a Spar, az InterSpar és a Kaiser's üzleteiben, aki Telenor, vagy T-Mobile előfizető.


MobilFizetés

A Telenor, a T-Mobile és az FHB Bank 2008 őszén vezette be a MobilFizetés szolgáltatást, mellyel a két mobilszolgáltató ügyfelei egy új, gyors, és kényelmes fizetési lehetőséget vehetnek igénybe. A MobilFizetés elfogadóhelyek száma, az így fizethető termékek és szolgáltatások köre azóta is folyamatosan bővül.

FHB Bank és Spar
A Spar Csoport tagjai és az FHB Bank együttműködésének keretében tehát új fizetési lehetőség nyílik, melynek menete igen egyszerű és gyors.
A MobilFizetéshez nem kell mást tennünk, mint nyitni egy számlát az FHB Banknál és a már meglévő Telenor, vagy T-Mobile készülékünket a megfelelő módon "aktiválni".

MobilFizetés-szerződés
MobilFizetés használatához szerződést kell kötnünk az FHB Kereskedelmi Bankkal, ezután a mobilunkkal a szolgáltatáshoz kapcsolt MobilFizetés bankszámla, úgynevezett mSzámla egyenlegének terhére fizethetünk. Ez a fizetési lehetőség nemcsak az okostelefonok esetében lehetséges, hiszen minden SMS-képes mobiltelefonnal működik, mindössze a SIM kártya cseréjére van szükség. A díjmentes SIM-csere és a MobilFizetés szerződés megkötése a mobilszolgáltatók kijelölt üzleteiben kezdeményezhető.

Fizetés menete
A vásárlás roppant egyszerű, leginkább a bankkártyás fizetéshez hasonlítható. A kasszánál jelezni kell a pénztárosnak, hogy MobilFizetéssel fizetünk, ezután megadjuk a mobilszámunkat, vagy a MobilFizetés azonosítónkat, esetleg az ezzel egyenértékű vonalkódot, melyet a szerződés megkötésekor kaptunk a banktól, matrica formájában. A tranzakció elindítását követően egy MobilFizetés üzenet érkezik a készülékünkre, melyet egy sajátos PIN-kóddal, úgynevezett mKóddal saját készülékünkön jóváhagyunk. Ezt követően a kassza kinyomtatja a blokkot, és a vásárlás befejeződött.

Fizetési díjszabás
A szolgáltatás igénybevétele nem ingyenes. Míg a bankkártyás fizetéskor a tranzakció költsége a fogadóhelyet terheli, úgy MobilFizetéssel ez a teher a vásárlóra hárul, ami jelenleg 20 Ft/SMS.


Forrás: Index- Tech

További hasznos oldalak: Spar - Mobilfizetés, LogSped

2010. november 9., kedd

Nook Color az új e-könyv olvasó

E-Ink
Először egy kínai gyártónál jelennek meg a színes e-tintát használó ekönyv-olvasók, az ismert márkák inkább lcd-vel színesítik eszközeiket. Az e-tinta kevesebbet fogyaszt, de nem olyan szép, és éles, mint az lcd kijelző.

E-book
A Barnes & Noble bemutatta az új e-könyv-olvasóját, a Nook Colort. Az olvasó szakított az e-Ink technológiával és lcd érintőkijelzőt kapott. Az első Nook még e-Inket használt a könyvolvasáshoz.

Most a Nook Color teljesen szakít az e-Inkes technológiával, színes lcd-kijelzőt kapott.


Milyen az új Nook Color?
Az új kijelző 16 millió színt tud megjeleníteni, 1024x600 pixeles lesz. A technológia ragyogó színeket, és nagy betekintési szögeket biztosít. Az akkumulátora kikapcsolt wifivel nyolc óráig bírja.
A NooK Colorba 8 GB szabadon felhasználható háttértár került,
ami azt jelenti, hogy nagyjából hatezer könyvet lehet rámásolni,de akár 32 Gb-os microSd-vel is bővíthető. Természetesen a Wi-Fi-vezérlőt sem hagyták ki a masinából, továbbá fülhallgató-kimenet, és microUSB-kapu is került a gépházba.




A Nook tehát kiszakadt a hagyományos e-könyv-olvasók közül, megjelenésében is inkább a tabletek felé mozdult, Android 2.1-es operációs rendszere is inkább a tabletek közé sorolja.

Hazánk és az e-book
Hazánkban egyelőre nem hódítanak az e-bookok magyarok többsége hű maradt a hagyományos nyomtatott könyvekhez. Viszont egy e-book megjelenéséhez nincs szükség papírra és nyomdára, tehát a legmagasabb költségek kiesnek. Ebből adódóan talán az új művek is kiadóra találnak az elkövetkezendő években, és a kultúra terjedése nem lesz többé anyagi korlátok közé szorítva.