inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 9., szombat

Az Apple lecsapta kínát a RIM kezéről

Szokásomhoz híven egy jó kis iPad2-es cikkel készültem. Sokat olvashatunk mostanában az Apple ügyes bajos dolgairól, de most aztán igazán kitett magáért: elhappolta a konkurencia elől a kínai gyártókat, de olyannyira, hogy készlethiány léphet fel.

2011. április 8., péntek

A Sziget idei újdonságai

Magyarország legrangosabb zenei fesztiválja, a Sziget a tavalyi sikeres együttműködésen felbuzdulva idén is a Vodafone-nal fogott össze, hogy valami különlegeset nyújtson a Szigetlakóknak.

Ezúttal két bomba-ötlettel állnak elő: az egyik egy szupergyors, a Sziget területéről bárhonnan elérhető Internet-hálózat, a másik pedig egy szigetes bankkártyaként szolgáló eszköz, mely megkönnyíti, és biztonságosabbá teszi a vásárlást a Szigeten.

Ferrari(mobil) a milliomosoknak

Ha valakinek van egy gyönyörű, tűzpiros Ferrarija, és további luxusra vágyik, most a szuper járgányához passzoló szupermobilt is vehet. Ám ha ez a valaki történetesen magyar, és az új mobilját Magyarországon szeretné beszerezni, igencsak igyekeznie kell, ugyanis az  Ascent Ferrari GT modellből csupán egyetlen példány érkezik hazánkba -  legalábbis az Index értesülése szerint, 2011. április 5-i cikkében ugyanis erről tudósít.

Újra jön a C64!

Régen

Jack Tramiel által alapított Commodore Business Machines 1982-ben adta ki a Commondore 64-et. Az ára 595 dollár volt, melyért már ekkor egy nagyon jó grafikát és hangképességet kaptak. 1993-ban befejezett gyártásáig, becslések szerint 25 millió gépet adtak el.

Rekordméretű e-maillopás Amerikában

Március 30-án hackertámadás érte az Epsilon (marketinggel és távközlési szolgáltatásokkal foglalkozó amerikai cég) szervereit.  A támadás kiterjedtségéről és sikerességéről nincsenek pontos információk, de az biztos, hogy a behatolás során a hackerek e-mailcímekhez és nevekhez fértek hozzá.

Hogyan tovább e-könyv Magyarországon?

Érdekes volt megállapítani azt, hogy a cikk amit választottam ugyanazon a napon, ugyanazzal a szöveggel, vagy kis változtatással több helyen is megjelent. Kezdve az Index-szel, ahonnan én is vettem, a Magyar Nemzet Online-on, a delmagyar.hu-n, vagy a hir24.hu-n. Az indítványt L. Simon László adta be tavaly novemberben. A magyar jogszabályok újabb furcsa 22-es csapdája törvényei állnak úgymond a fejlődés útjába.

2011. április 6., szerda

Lelki terror ellen véd a brit mobil tilalom

A mobiltelefonokat szeptembertől kormányrendelettel tiltják ki a brit iskolákból. A News of the World brit lapban a napokban megjelent cikk szerint a brit iskolások 40 százaléka szenvedett már el "cyber-bullying" jellegű lelki terrort. Összefoglalóm alapjául az indexen megjelent írás szolgált.

2011. április 5., kedd

Az ESET és a jelszavak

Magyar viszonylatokban eddig még nem sok fogalmunk volt a vírusirtók és a vírusmentesség, a netezz okosan szebályairól ás működéséről. Íme tehát...

Szoftver- és hardverajándék civileknek

Újra indult a Cisco Adományozói Program

"Tavaly több mint 200 millió forint értékű szoftver- és hardveradományhoz jutottak a hazai szervezetek" - olvashattuk egy napilapban. Ez a forgalom a CivilTech Informatikai Adományozó Program keretein belül zajlott. Civil szervezetek április 25-től megint pályázhatnak arra, hogy jelentős kedvezménnyel jussanak hozzá számítástechnikai eszközökhöz.
Az adományokra jogosult szervezetek a CivilTech katalógusából többek között különféle operációs rendszerek, szerveralkalmazások, teljes irodai programcsomagok, honlapkészítő és tervező programok, routerek, biztonsági eszközök, valamint tűzfalak széles skálája közül választhatnak. A termékeket jelenleg a Microsoft és a Cisco biztosítja. A világ vezető szoftver- és hardvergyártói és az adománykérők között a San Francisco-i székhelyű TechSoup közvetít. Magyarországon a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) végzi a koordinációt.


Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója

Az egyik korábbi kedvezményezett a református egyház által működtetett budapesti Bethesda Diakonissza Közkórház volt. Náluk még 2006-ban alakított ki integrált informatikai és telekommunikációs rendszert a Cisco és a T-Systems. "Világos, hogy e projektnek adomány jellegén túl hosszú távon van üzleti célja is: szükség van olyan hely(ek)re, ahol a cégek meg tudják mutatni, hogy a legmodernebb kommunikációs technológiák tekintetében ők mit tudnak nyújtani" - mondta akkor a főigazgató a náluk megvalósult informatikai fejlesztéssel kapcsolatban.
Bár a CivilTech szolgáltatási díjat számol fel minden lebonyolított rendelés esetén (ami a program adminisztrációs költségeit fedezi), de a szervezetek még így is 90-95%-os megtakarítást érhetnek el a kiskereskedelmi árakhoz képest. Érdemes tehát pályázni!

(Nem szorosan ide tartozó hír, de érdekességként megemlíthető, hogy a Microsoft utólag ingyenesnek nyilvánította Oroszországban azokat a szoftvertermékeit, amiknek az illegális használata ürügyén zaklatták a hatóságok a rendszert bíráló újságírókat.)

Források:
Népszabadság, 2011. 04. 01., 11. oldal
Kórház. A Magyar Kórházszövetség hivatalos lapja, 2007/7-8. szám, 6-9. oldal

Microsoft Offers Free NGO Licenses Amidst Russian Raids. PC Magazin, 2010. 09. 14.

2011. április 4., hétfő

Jön... Jön... Jön...

Szoftveradományok Magyarországnak a Microsofttól és a Ciscótól
Népszabadság, 2011.04.01.

Dramatizált Elektronikus Könyvszerkesztő
Népszabadság, 2011.04.01.

A Leonar3Do magyar feltalálója, Rátai Dániel
HVG, 2011.04.02.

A digitális könyvkiadási jogokról szóló perben vesztett a Google
Adatvédelem
You Tube-tévé
Gyarapodó angol szókincs
Pornódomén

Magyar Narancs, 2011.03.31.

Itt a Flipboard, a "személyes újság"!

Változó olvasói szokások, változó médiumok

Az Apple cég nemrégiben ismét egy izgalmas számítógép-alkalmazással rukkolt elő. Az e-könyvek mintájára most már itt az igazi, kézbe vehető, lapozgatható és tetszőleges tartalommal feltölthető e-újság is. Kiknek készülnek ezek a szoftvercsodák? Valós igényeket elégítenek-e ki, vagy csak a számítógépgyártók újabb, random piaci próbálkozásáról van szó? Egyáltalán: mennyire vannak összhangban a megváltozott olvasói szokások a mai könyv- és lapkiadási gyakorlattal? Áttekintés a külföldi vélemények tükrében.



Az új közösségi hálózat: a Color

Március 24-én indult el útjára az okostelefonokról elérhető új közösségépítő hálózat, a Color. Fél év alatt 7,8 milliárd forintnyi támogatást lobbiztak össze a fejlesztők, pedig akkor még nem is létezett a termék.



Átfogó stratégia a hamisítás ellen

„A tervek szerint őszre elkészül egy olyan hamisítás elleni cselekvési program, amelynek hangsúlyos része lesz az internetes kalózkodás elleni fellépés."
Erről számolt be részletesen az Indexen megjelenő, „Őszre elkészül a magyar fájlcseretörvény” c. cikk.

2011. április 3., vasárnap

Mobil Facebook

A mobiltelefonokról való facebookozás hatalmas mérteket öltött. Míg kezdetben havi 100 millióan voltak aktív felhasználói a szolgáltatásnak, ez ebben a hónapban elérte a 250 milliót.