inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 6., vasárnap

Konzolos mozgásvezérlők PC alkalmazása, a Kinect és a hackerek

A mozgás vezérlős Nintendo Wii 2006-os sikere óta a Microsot és a Sony erősen dolgozott, hogy megtörje a Nintendo mozgásvezérlők terén szerzett egyeduralmát. A két cég más irányból közelítette meg a problémát. Microsoft a Natal tervezettel, míg a Sony a Playstation Move-val. Míg a Sony rendszere, csak a kontrollert követi, a Natal program a teljes emberi test 3dimenziós követését végzi kamerákkal és infra szenzorral.




Legyél te a kontroller

A Munka eredményeként a Microsoft Magyarországon december elején adta ki az időközben Kinect-re átnevezett mozgásvezérlőt. A Siker hatalmas volt. A rendszer a karácsonyi eladási listák sztárja lett, de dolog iróniája, hogy az eszközt módosító hackerek hozták ki az eszközből a maximumot.Mivel a rendszer szabványos USB porton kommunikál a számítógéppel, gyorsan megjelentek az első kalóz driverek és fejlesztő készletek a neten. A nem hivatalos Kincet alkalmazások özönleni kezdtek PC-re, mivel Kinect képes érzékelni a mozdulatokat, legyen az egy karlendítés, ugrás, ütés vagy elhajlás. A sztereó kamera rendszer felismeri a játékos testének elmozdulását. A Microsoft elmondása szerint kontroller sok ember számára legyőzhetetlen akadály. Ahhoz, hogy valaki nekikezdjen egy játéknak, eddig mindenképp meg kellett tanulni a billentyűzetkiosztást. A Kinect ezzel szemben sokkal intuitívabb felületként működik, ahol a mozgásfelismerést kiegészíti az arckifejezések azonosítása, illetve a hangfelismerés.




A lavina elszabadul


Persze más oka is van, hogy ilyen gyorsan fejlődtek a kinect közösségek, az Adafruit Software nevű, nyílt forráskódú fejlesztőcég oroszlánrészt vállalt a feladatban. Az Adafruit ugyanis közvetlen a készülék premierje előtt felhívást intézett hackerekhez, és 1000 dolláros díjat ajánlott fel annak, aki elsőként írja meg a nyílt forráskódú meghajtót, majd azt 3000 re növelte. A Kinect-hackerek alkotásai azonban valóban lenyűgözőek: a készülékből készült teljes térbeli képalkotást, így filmfelvételt és térbeli rajzolást lehetővé tévő szoftver, és átalakították vetített, vagy monitoron megjelenített felületen használható többkezes (multitouch) vezérlőeszközzé is. A játszadozáson kívül a készüléket így használhatják a 3D-s grafikai vagy mérnöki tervezéssel foglalkozó szakemberek is.



Microsoft az ingyenes szoftverek "támogatója"

A legmeglepőbb a történetben, hogy a rejtélyes mecénás nem volt más, mint a Microsoft egyik volt alkalmazottja, a Kinect egyik vezető fejlesztője. Később az Adafruit is megerősítette, hogy valóban az ex-Microsoft alkalmazott volt az, aki elindította az Open Kinect versenyt, s aki egyúttal kitágította a Kinect univerzumot. A Microsoft, először nem vette jó néven a kezdeményezést: a vállalat képviselői a CNetnek azt mondták, a szoftvercég "nem hagyja jóvá" a készülék módosítását, vagy feltörését.A redmondi szoftvercég azonban látva, hogy tehetetlen inkább kihasználva a lehetőséget végül elismerően szolt a hackerek munkájáról. Ezek után joggal vetődik fel a kérdés, hogy a Microsoft miért nem egyenesen PC-s perifériaként dobta piacra az eszközt?




Ha nem tudsz az útjába állni csatlakozz


Akármi is volt a Microsoft célja, a sikert látva más cégek is készek kifogni a szelet a Microsoft vitorlájából. A CeBIT 2011 rendezvényen az Asus bemutatta új mozgásérzékelős eszközét a Wavi Xtiont, amely pontosan úgy működik, mint a Kinect, sőt meglehetősen hasonlít is rá, mivel az Asus ugyanazt az Izraeli fejlesztőcéget kérte fel a munkához, aki a Kincet kifejlesztésén is dolgozott.



Kinect-hackek elszaporodásának hála a redmondi szoftvercég is változtatott az álláspontján, így ősszel várhatóan érkezik majd az eddig Xbox-exkluzív eszköz PC-s fejlesztőkészlete. Jelen állás szerint a Wavi Xtion így közvetlen riválisa lehet a Microsoftnak. Ugyanazt az élményt kínálják, s ráadásul külalakra is hasonlóak.Összegzésként elmondható, hogy az Openkinect kezdeményezés és az ősszel érkező KinectSDK fejlesztő csomag hatására a PC-s mozgásérzékelők piaca jelentősen fel fog gyorsulni a közeljövőben, rengeteg új alkalmazást és eszközt várhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése