inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 8., kedd

Apple kontra Android

Nagy a felfordulás a táblagépek piacán. Sorra jelennek meg az újabb és újabb eszközök, kérdés, hogy a gyorsaság nem megy-e a minőség rovására? A válasz egyszerű: de igen! Vegyük górcső alá az Apple iPad-jait és az egyéb androidos csodákat, pro és kontra.

A táblagép

Először tisztázzuk, hogy mi is az a táblagép, mitől lesz jó, és értékes. Nagyjából be kell behatárolnunk, hogy hova is tartozik egy ilyen kütyü. Több, mint egy csúcskategóriás telefon, de még a laptop-ot nem kőrözte le. Személy szerint én valahova a kettő közé sorolnám. Tudunk rajta internetezni, játszani, letölteni stb. A lényege egy ilyen masinának a gyorsaság, a szép, élvezhető kijelző, a felhasználóbarát kezelőfelület. Az áruk is ennek megfelelően alakul, bár még nincs túl sok versenyző a táblagépek piacán, hiszen nemrég kezdődött el az egész mizéria.

A mezőny

A versenyzők között természetesen megtalálhatjuk az Apple-t, az iPaddal és az iPad2-vel. Ezen kívül versenybe szállt még a Samsung a Galaxy Tab-bel, illetve a Motorola a Xoom-mal, a Research in Motion is PlayBook-jával. Ugyan Kína is próbálkozik (ZTE), de nem sok sikerrel, hiszen jóval olcsóbb, de annyival gagyibb is, amit nyújtani tudnak. Elég naivak voltak, ha azt gondolták, hogy az olcsóbb táblagépeikkel lenyomhatják az árakat a piacon.


Mi a különbség?

Az alapvető különbség egy Apple és egy Androidos termék között, hogy míg egy iPad-ra nem, addig egy androidos ketyerére gond nélkül készíthetünk szoftvereket és tuningolhatjuk a masinánkat. Tehát az android egy nyíltabb platformmal rendelkezik, az Apple-nél pedig el kell fogadnunk azt, amit ők nyújtanak nekünk.

Az Apple már eleve nagy előnnyel indul, hiszen ők már több hónapja gyűjtik a tapasztalataikat a felhasználókkal kapcsolatban, hogy mit kell javítaniuk a rendszeren, milyen alkalmazásokat töltenek le legtöbbet a felhasználók, milyen igények merültek fel stb. Az androidos kütyük pedig csak nemrég kerültek a piacra, így lépéshátrányban vannak az Apple-hez képest. Még nem tudni, hogy az android hogy fog szuperálni, milyen esetleges hibái vannak, mik a szerethető tulajdonságaik, de annyi bizonyos, hogy a Samsung elcsodálkozott az iPad 2-n és újragondolta a Tab árát, hiszen az Apple sokkal ügyesebb megoldásokat dolgozott ki a táblagépén. Ritka dolog ilyet látni a piacon, hogy az egyik gyártó beismeri a hibáját és lép is ez ügyben. 
Az Apple egy videóval azt szemléltette, hogy az iPad 2-hez képest a Galaxy Tab lassan forgatja el a képet és hozzá képest még szaggat is a böngészője, és nem elhanyagolható az sem, hogy az új iPad-ben már kétszer gyorsabb processzorral ügyeskedhetünk.
De a Samsung nem hagyja magát, előrukkolt a Galaxy Tab 10.1-el, amit az iPad2 megjelenése után azonnal átdolgozott és ennek köszönhetően az új változat már vékonyabb és könnyebb lett, mint vetélytársa.

A kulcsfontosságú kérdés azonban a szoftvereket érinti. Nagyon lényeges, hogy milyen gyorsan készülnek el, hiszen egy táblagép attól lesz igazán értékes, hogy minél több szoftverrel bővíthetjük tovább és ezek minél gyorsabban jelenjenek meg. Az Apple természetesen ebben is előrébb jár (65000 kontra 100 az Apple javára..), mint a Honeycomb. Elviekben nem behozhatatlan a hátrány, hiszen nem a nulláról indul az android sem, de érdekes összevetni a két adatot. Van még mit fejleszteni rajta, de ha ez sikerül, akkor sokkal kifizetődőbb lesz megvásárolni egy ilyen androidos készüléket, mint most.

Végezetül...

A konklúzió tehát, hogy aki egy olyan táblagépet szeretne, ami jó és hozzá sem kell nyúlnia, illetve szoftverek és alkalmazások garmadája vár rá, annak az Apple iPad-jára van szüksége. Ha megelégszik az első verzió nyújtotta szolgáltatásokkal, akkor az iPad-re, ha pedig szüksége van az új verzió nyújtotta extrákra, akkor az iPad 2-re.
Aki szeretné szabadjára engedni kreativitását, és saját igényeire szeretné formálni a táblagépét, akkor egy androidos táblagép a legmegfelelőbb választás, de abból sem a gagyi, hiszen sokkal jobban járunk egy élvezhető és jól használható ketyerével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése