inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 5., szombat

Itt az iPad 2

Az Apple iPad készülékével egy újfajta elektrotechnikai eszközt hozott létre, ezzel megteremtve a táblagépek kategóriáját, ahol minden egy készülékben van: játék, zene, video, internet, munka, ezenkívül könnyen hordozható, nincs külön billentyűzet, egér, csak egy érintésérzékeny kijelző van, mely könnyen elfér kezünkben, otthon, máshol és utazás közben is.
És most itt az újabb változatt az Apple iPad 2.

Az Apple általában minden termékével – az iPad 2-vel is – magasra teszi a lécet, és ezzel folyamatos versenyfutásra készteti a többi céget is. Azzal is, hogy az iPad 2-t – a későbbiekben ismertetett előnyös tulajdonságokkal – is elsőként sikerült piacra dobnia, sokkal nagyobb nyereségre tehet szert, mint a konkurens termékek.

Mi az iPad jövője
Az első Apple iPad-okra még úgy gondoltak az emberek, mint olyan eszköz, ami betölti az űrt a laptopok és a mobilok (elsősorban okostelefonok) között. Azonban a végső cél nyilván nem ez, hanem, hogy az iPad idővel felváltsa a laptopokat, netbookokat, amely akár sikerülhet is, hiszen az iPad 2 jóval többet tud, mint a régi iPad, ugyanakkor ez a készülék képes kielégíteni a nagy átlag számítógépezési szokásait és emellett gyors is. A cikkben idézett Edward C Baig (az USA Today szerzője) szerint az iPad komoly konkurenciát jelenthet például a Kindle-nek (mivel az iPad-on is található e-book olvasó), a Nintendónak és a Sonynak is.


iPad 2 és iPad

Tulajdonságok
Az új iPad 2-t Steve Jobs mutatta be, mely külső megjelenésében 33 %-kal vékonyabb és 15 %-kal könnyebb elődjénél. Újítás még a két kamera: az előlapi kamerával úgynevezett FaceTime video hívásokat tudunk lebonyolítani, mely azt jelenti, hogy a képernyőn egyszerre látszik a saját arcunk és annak arca, akivel beszélgetünk, valamint beszélgetés közben a hátlapi kamera segítségével környezetünket is bemutathatjuk. A hátlapi kamerával egyébként HD felvételeket is készíthetünk. A külsőhöz tartozik még az iPad Smart Cover, mely nem része az iPad-nak, de hozzá készült. Az iPad Smart Cover mágnesesen kapcsolódik az iPad-hoz, hogy védje a képernyőt, ha teljesen ráhatjuk a képernyőre a készülék „elalszik”, ha viszont (kicsit is) felhajtjuk máris „felébred”, ezenkívül azonban még olyan funkciója is van, hogy támasztékként szolgál gépírás, játék, álló vagy mozgóképek nézegetése közben. Természetesen többféle színből is a rendelkezésünkre áll.
Termékjellemzők: az iPad 2 kétmagos Apple A5 processzort, kilencszer erősebb grafikus gyorsítót kapott melyek segítségével erősebb, gyorsabb, jobb teljesítményre számíthatunk, az akkumulátorkapacitás azonban maradt a régi 10 óra.
A készülékből van Wi-Fi-s és +G-s modell is, és mindkét modellből létezik 16, 32 és 64 gigabájtos változat. Az ár 499 és 829 dollár között mozog, változattól függően.

iPad 2 és iPad Smart Cover

Konkurencia helyzet
Nagyjából az a tendencia figyelhető meg, hogy a konkurencia az Apple tabletjéhez igazítja magát, illetve megpróbál egy kicsit jobb lenni, ám ha ez nem sikerül akkor legalább azt a színvonalat szeretnék hozni, mint az iPad 2. Erre példa, hogy a Samsung Galaxy Tab, aminek az előre bejelentett árazását gyorsan vissza vonták, amikor kiderült, hogy az Apple mit, és mennyiért ad majd az iPad 2-ben.
Az Index az iPad 2 magyarországi megjelenésével kapcsolatos cikkben is tárgyalja a konkurens termékek jellemzőit. Eszerint a Motorola Xoom-nak például hiába van kétszer annyi memóriája és valamivel gyorsabb grafikus lapkája, de árban nem tudja megverni az iPad 2-t és a szoftverkörnyezet is gyengébb az androidos platformon, mint az Apple iOS-rendszerén. A BlackBerry PlayBook-jának kijelzője pedig csak hétcolos lesz, ami mondjuk lehet előnye is (van aki jobban szereti ha tabletje kis helyen is elfér, például utazás közben), de hátránya is (és van aki a nagyobb kijelzőt szeretin mert inkább otthon, asztali gép helyett használja tabletjét). A HP TouchPad teljestítményben erősebb lenne, mint az iPad 2, de operációs rendszere a Palm webOS lenne, viszont erre a legkevesebb az alkalmazások száma.
De az összes egyéb termékkel szemben megvan az a vitathatatlan előnye, hogy ez kerül leghamarabb piacra, és a szoftverkörnyezet is az iPadre a leggazdagabb.

A képek forrása: az Index és az Apple honlapja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése