inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 11., péntek

Vírusirtó terjeszti a vírusokat

Egy okostelefonokra kifejlesztett biztonsági program bizonyult vírusosnak – tette közé a Symantec szoftverbiztonsági cég, hivatalos blogjában.


Az eredeti programot, az Android Market Security Tool-t a Google adta ki, s célja valóban a vírusvédelem volt. Felfedezték ugyanis, hogy több, az Android online áruházában terjesztett alkalmazás malware-eket, vagyis rosszindulatú programokat, vírusokat terjeszt. A biztonsági eszköz ezen programokat volt hivatott eltávolítani azon felhasználók készülékeiről, akik a fertőzött appok valamelyikét letöltötték. Csakhogy egyes online kínai piacokon a Security Tool olyan pontos mását készítették el crackerek, melyek telepítve nemhogy védenek – további malware-eket terjesztenek.

A megoldás

A crackerek - vagyis azok a számítógéphez mesterfokon értő emberek, akik e tudásukat mások megkárosítására használják fel - ellen úgy védekezhetnek az Androidos telefonok birtokosai, hogy kizárólag a Google által hitelesített oldalakról töltenek le szoftvert.
Persze maga is Google is tett az ügy érdekében: egy távolról, automatikusan telepített vírusirtót installált minden fertőzött telefonra, melynek az a dolga, hogy eltávolítsa az adott programok által oda telepített vírusokat. A veszélyes alkalmazásokat pedig eltávolították az online áruházból, az Android Marketből, továbbá frissítették annak védelmi „berendezését”.

Az ok

Hogy hogy fordulhatott elő egyáltalán ilyesmi? Az Android nyílt forráskódú szoftver, vagyis szabadon használható, másolható, tanulmányozható és módosítható(!), így sajnos „természetes” velejárója, hogy a hozzáértő, rosszindulatú krekkerek megtámadják. Ám fontos tudni, hogy az említett kártékony program csak az Android 2.2.2 típusú, illetve annál régebbi operációs rendszerekre veszélyes.

Senki nincs már biztonságban

Az ügy érdekessége egyébként nem maga az , hogy megtörtént – számos más, hasonló esetről számoltak már be. Újszerűsége abban áll, hogy ezúttal nem személyi számítógépre, hanem Androidra fejlesztették ki a kártékony programot, ami azt jelzi, hogy ez az új operációs rendszer méltó (vetély)társa lehet a „nagyoknak” – bár sajnos, mint látjuk, vírusok terén is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése