inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. február 25., péntek

Az Apple bebiztosítja magát

Kétségtelenül az Apple a mobilplatformok legmeghatározóbb arca, amit a legfrissebb hírek szerint még jobban nyomatékosítani szeretne. Hogy megszilárdítsa hatalmát és konkurenseit a földbe tiporja, kijelentette részesedés iránti igényét a platformon keletkező bevételekből. Az Apple szemérmesen mindössze 30%-os részesedésre feni a fogát az AppStore-ból letöltött alkalmazások előfizetési díjaiból.

2011. február 24., csütörtök

Válaszott téma: Privacy

Válaszott témám: Privacy -Magánélet, Személyiségi jogok, Bizalmas információk

Választot cikkem: A digitális ellenőrzés csürhévé zülleszt bennünket

Balla Attila

2011. február 22., kedd

Új feedolvasó a magyar Bluu-tól

A bejegyzés alapja: Személyre szabható híroldal a Bluutól

Az internet folyamatos fejlődésével és bővülésével egyre több érdekesebbnél érdekesebb weboldal születik meg a világhálón. Az ember manapság sok weboldalt követ egyszerre nyomon és időigényes feladat minden egyes honlapra ellátogatni új hírek, bejegyzések után kutatva. E probléma orvoslására találták ki az ún. feedolvasókat. Ez egy olyan alkalmazás, mellyel úgy tudjuk követni kedvenc weboldalainkat, hogy nem kell egyenként végiglátogatnunk őket.

Szemmel irányítható laptopok a Lenovotól


 Ebben az évben 2011. március 1. - 5-i időpontban került megrendezésre a világ legnagyobb számítástechnikai kiállítása Hannoverben(CeBIT). A  kiállításon mutatták be először a szemmel vezérelhető laptopok első működőképes prototípusát, mely a legnagyobb kínai számítógépgyártó, a Lenovo és a svéd Tobii vállalat fejlesztéseként látott napvilágot. A fejlesztők azon dolgoztak, hogy az egereket és a laptopok érintőpadját gondolatvezérléssel lehessen leváltani. Egy Lenovo noteszgép alapjaira készítették ezt a futurisztikus fejlesztést, amit szemkövető technológiával láttak el. A laptop infrasugár segítségével érzékeli a szemmozgást, és rejtett kamerák követik a retináról visszaverődő fényt. A rendszer egyaránt beállítható a felhasználóhoz és erre a célra gyártott szemüveghez is.

Választott téma

Mesterséges intelligencia - Watson computer
Választott cikk:
Tucatnyi új fájlformátum Google Docs-ban

Elege lett a Linuxból a német külügyminisztériumnak

A Linux megjelenik a kormányzati szférában

A német külügyminisztérium úttörő módon a kétezres évek első évtizedében búcsút mondott a fizetős szoftvereknek és két lépcsőben - szerverek, majd PC-k és laptopok - nyílt forráskódú szoftverek használatára tért át. Jóllehet a döntést az anyagiak indokolták, mégis példaértékű kezdeményezés volt, a szabad szoftverek kormányzati felhasználásának úttörője.

Rövidke szárnyalás, rengeteg probléma

A sikersztori azonban nem sokáig tartott. Hiába ugyanis az ingyenes szoftver, ha a dolgozó nem tudja használni. Vagy ha a nyomtatót nem tudja kezelni. Vagy ha nemlatin ábécékkel nem birkózik meg.
Az Index február 18-án megjelent cikke arról tudósít, hogy a külügyminisztérium feladja a Linuxszal való próbálkozást és visszavált Windowsra.
Ahogy a váltáskor, itt is anyagiakkal indokolták a döntést: mivel a nyílt forráskódú szoftvereknél nincs háttércég, az üzemeltetés teljes költsége a minisztériumot terhelte. Ehhez az IT részlegük nyilván nem értett, tehát menet közben tanulták. A dolgozóknak képzéseket kellett tartani a szoftverek használatáról, ez is a minisztériumra hárult. Emellett drivereket kellett fejleszteniük, valamint kompatibilitási problémák is szép számmal adódtak, ami a munkamenetet is lassította.

A bukás

A német külügyminisztérium így visszatér az Office-termékekhez: 2014-től Windows 7 és Office 2010 programokkal fognak dolgozni a hivatali gépeken. Állítólag ez végsősoron olcsóbb lesz, mivel hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.
Érdekes lenne ezt a folyamatot végigkövetni. Vajon tényleg egyszerűbb egy laikusnak megszokni a Windows 7-et, mint a Debiant? Nem igazán hiszem.

Téma 2010-2011-2

Témámat a szemantikus webbel kapcsolatosan fogom kiválasztani.

Az én témám a tavaszi félévben: Eltűnhet a hagyományos címsor a Chorme-ból

Az általam választott cikk címe: Eltűnhet a hagyonányos címsor a Chorme-ból.

Témáválasztás

Kedves Olvasó!

http://index.hu/tech/2011/02/20/a_spiralfuzetnek_vege/ Ezt a cikket fogom a következő két hétben elemezni!

Kellemes olvasgatást!

Téma

A választott

Téma

Üdv mindenkinek!

A téma amit választottam a "game".
Fi Tamás

Témám


A téma amit választottam a "Facebook".

Tomi

Témaválasztás

Az Apple-t választottam témaként.Ezenbelülpedigezt atémát: http://dotkom.blog.hu/2011/02/18/az_apple_visszautasithatatlan_ajanlata

Kriszti

Új formátumok a Google Docs-ban

Egy új fejlesztésnek köszönhetően számos formátummal bővült a Google Docs repertoárja!

Téma - "Ez lesz a jövő Wikipediája?"

Kedves Olvasó!

Az új témám a Wikipedia lett. :) Így a következő bejegyzésemet ebben a témában olvashatjátok. Remélem érdekes és hasznos híreket tudok majd megosztani Veletek!
A témám alapja a következő cikk. Ez a Qwiki-t mutatja be.

Témám: Robotok vehetik át a pincérek helyét

Kiindulás: http://index.hu/tech/2011/02/20/robotok_vehetik_at_a_pincerek_helyet/
E. Nóri

impresszum 2011. tavasz