inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 16., szombat

Fájlmegosztás, p2p

Baranyai Edit összeállítása - 2010. ősz

WEB 2.0

Hegedűs Anita, Kárpáti Melánia, Szakolczi Gabriella és Varga Attila összeállítása - 2010. őszi félév

A "long tail" jelenség

Mészáros Edit és Matzák Melinda összefoglalója - 2010. ősz

Google

Bényei Renáta, Farkas Márta, Kozma Brigitta Anikó, Veres Anikó és Zelenai Adrienn összeállítása 2010. őszi félév

Cenzúra és globalizáció

Adolf Adrienn, Bácsi Fanni Ágnes, Fujt Ildikó Zsuzsanna és Tóth Ádám összeállítása 2010. őszi félév

Microsoft

Baliga Violetta Lilla, Gaján Éva, Ladányi Hajnalka Andrea és Török Petra Ildikó összeállítása 2010. őszi félév

Mobil hálózatiság

Németh Csilla Noémi, Pál Vanda, Ratkó Anikó és Kántor Tibor összeállítása 2010. őszi félév

2010. október 15., péntek

Ingyen lehet netezni a Volán távolsági járatain

Az iPhone-os Hungary Tourism alkalmazás után újabb igen dicséretes kezdeményezésről tudunk beszámolni: a Volánbusz Zrt. és a Vodafone együttműködéséből fakadóan a tömegközlekedési vállalat 34 távolsági vonalán érhető el a mobilnet.

Wifi ingyen
A kapcsolat sebessége függ az aktuális lefedettségtől és a felhasználók számától, a vonalak listája megtekinthető a Volánbusz weboldalán.
Ingadozó sávszélességű, de ingyenes wifit a Volán legtöbb járatán használhatjuk, amivel komoly versenyelőnybe kerülhet a mobilos lefedettséget is nehézkesen biztosító MÁV-val szemben.


A távolsági járatainak kétharmadát, összesen nyolcvan járatot látott el ingyenes internettel a Volánbusz. A szolgáltatás a legtöbb belföldi vonalon igénybe vehető, számos nagyobb város felé azt vehetik észre az utasok, hogy laptopjuk vagy mobiljuk menet közben is talál wifi-jelet. A hálózat nevében általában szerepel a Busz-szó, bár az országút közepén egyébként sem kell attól tartani, hogy a Volánén kívül túlságosan sok nyitott hálózat lenne.

Azokon a buszokon, amiken elérhető a szolgáltatás, egy wifijel hívja fel erre az utasok figyelmét.

Valójában mobilnet.
A hálózat a mobilinternet jelét osztja szét az utasok között. A Volán a Vodafone-nal kötött szerződést, tehát ennek a szolgáltatónak a hálózatára csatlakozik rá a modem.

Az internetes szolgáltatás többek között a bécsi, a soproni, a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a szekszárdi, a pécsi, a bajai, a szegedi, a battonyai és az egri járatokon vehető igénybe.

2010. október 13., szerda

A Google Chrome fejlődése lázban tartja már a böngésző piacot




A Google Chrome fejlődése lázban tartja már a böngésző piacot

A google chrome, még csak két éves, de a piacon a gyorsaságával magasságokba tört. Mellette a Firefox stagnál, az internet explorer piaci részesedéséből erősen veszít.

Fent látható kép a piaci növekedés ugrását ábrázolja


A google chrome 6 háromszor gyorsabb JavaScript motorral rendelkezik, mint a
két éve kiadott első változat. Az egyik fontos újítása a grafikus processzorok (GPU) felhasználása a weboldalak , megjelenítésekor, bár egyenlőre a böngésző csak egyes tartalmak megjelenítése során képes a hardveres gyorsításra támaszkodni, ilyenek például a videók vagy a WebGL-elemek, a szövegek és képek kirajzolását még a központi processzor végzi.



Egyértelműnek tűnik a tendencia, erősödik a Chrome és új fejlesztésekre kényszeríti a konkurenciát. Igaz, a Google előnye óriási a Mozillával szemben, a világ legnépszerűbb szájtjain tudják hirdetni a Chrome-ot, például a YouTube-on vagy akár a Google főoldalán.



Hivatkozva az Index –tech- Megint kitört a böngészőháború, Index – tech Megérkezett a Google Chrome 6, Index –tech Gpu-gyorsítás kerül a Chrome-ba.

2010. október 12., kedd

eBay, vagy Vatera?

Bővül az on-line aukciósházak száma. Élesedik a konkurenciaharc?

Napvilágot látott , hogy hogy még az ősszel elindul az eBay magyarországi oldala. Az "aukciós ház" oldalát már most el lehet érni magyarul, egyenlőre azonban csak béta verzióban.

A hazai két nagy aukciós portál közül az 56 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Vatera szerint nem kell tartani az eBay megjelenésétől. Igaz ugyan hogy az internetes kereskedelemben nincsenek földrajzi határok, de lokális piaci ismeretek nélkül nehéz sikeresnek lenni. Ha az e-kereskedelem alakulását nézzük meg kell állapítanunk, hogy az adatok azt mutatják, hogy a gazdasági válság kevésbé érintette ezt a piacot, sőt, inkább kedvezett a kereskedőknek: az elmúlt évben a hagyományos kereskedelemmel ellentétben az online tranzakciók száma nőtt.
Még egy nagyon fontos érv szól a vatera mellett. Az eBay magyar változatnál nem lehet majd licitálni, csak fix árú termékeket lehet megvásárolni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy leginkább vállalati eladóktól lehet vásárolni, vagy olyan termékeket tudunk megvenni, melyeknél már lejárt a licitálási határidő és még mindig megvannak. valamint a hírek szerint csak korlátozott termékkínálattal jelenik meg itthon az eBay.
Valljuk be őszintén, ezeknek a portáloknak a valódi arcát pont a licitálás lehetősége adja meg.
Arra a kérdése, hogy miért választaná a felhasználó a Vaterát az eBay-el szemben, a hazai piacon szerzett tíz éves tapasztalat volt a válasz. A Vatera sikere: a lokális piaci ismeretek, a magyar nyelvű kommunikáció, a megszokott, kiszámítható és biztonságos fizetési és szállítási rendszerek használata.
Nem utolsósorban pedig a Vatera vezetőinek tapasztalata szerint a hazai vásárlók egy része még mindig bizalmatlanul áll az online kereskedelemhez, főleg a külföldi oldalakról történő vásárlásoktól ódzkodnak. A hazai vásárlóknak az a fontos, hogy gyorsan megtalálják a keresett terméket, megkapjanak minden szükséges információt, majd vásárlás után egyszerű átlátható fizetési móddal és átvételi-szállítási opciókkal juthassanak a termékhez.

Nekem mint gyakorló vaterásnak biztos újdonságot hoz az eBay, tudom, hogy ki is fogom próbálni, de semmi képen sem a Vatera konkurenciájának, hanem inkább annak kiegészítőjének fogom tekinteni.

Végezetül pedíg az eBay dal:)