inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 27., szerda

A Facebookot is bevonnák a terrorriasztásba az USA-ban


Az USA belbiztonságáért felelős, Departement of Homeland Security a már régóta működő, megszokott rendszer reformjára készül. Ezek szerint az eddigi öt szintből álló rendszert (vörös: súlyos; narancs: komoly veszélyhelyzet; sárga: emelt szintű készültség; kék: készültség; zöld: kis kockázatú veszélyhelyzet) kettőre kívánják redukálni (emelt szintű készültség, illetve fenyegető, hamarosan bekövetkező veszélyhelyzet), s hogy ezeket csak bizonyos körülmények fennállása esetén közlik a nyilvánossággal.
Ezeket kizárólag csak a természeti katasztrófák idején, az amerikai filmekből ismerjük ezt a módszert, hiába jelentik be ma már az időjárás-jelentéskor, hogy milyen fokozatú riasztás van érvényben.




Az emelt szint akkor lépne érvénybe, ha a hírszerzés vagy
más hatóság szerint valós fenyegetésről van szó, de a pontos helyet, célpontot nem ismerik, s ezt a szintet 30 napig tarthatnák fenn, ám meg is lehet hosszabbítani.
A második, súlyosabb fokozatot akkor jelentenék be, ha már minden körülmény ismert, illetve ha már folyamatban van pl. egy terrorcselekmény.
A riasztás ezentúl részletes információkat is tartalmaz majd a veszély jellegéről és a figyelmeztetés lejártának idejéről is, amely meghosszabbítható lesz, és nem lesz majd átfedés a figyelmeztetések között.
A lakosság riasztásának céljából igénybe vennék az olyan közösségi oldalakat is, mint a Facebook és a Twitter. A híradás szerint az új rendszert április 27-én vezetnék be.
Ez azonban számos tisztázatlan kérdést vetett fel; arról, hogy az elképzelést végül megvalósítják-e, egyelőre nem tudni.

A 2001 óta finomított és gyakran használt riasztási rendszer mint az „emberek feszültségben tartására szolgáló eszköz” már jó ideje éles kritikák tárgya – hogy mást ne mondjunk, az amerikai humoristák állandó célpontja.

A bizalmasnak minősített dokumentum világosan beszél arról, hogy például terrorveszély esetén milyen rendszerben kell terjeszteni az információkat: először a Kongresszus illetéke tagjait, majd az államok és a városok terrorellenes hatóságait, ezek után a kormányzókat és a polgármestereket kell értesíteni, s csak legvégül a nyilvánosságot, a polgárokat.

Ezen a ponton lép be az internet, ugyanis a tervezet szerint a hivatalosságok értesítése után, és ha azok már bejelentették a veszélyhelyzetet, akkor, „ha szükséges”, elindítanák a „riadóláncot” a közösségi oldalakon is.


Forrás:

http://itcafe.hu/hir/facebook_szerver_adatkozpont_amd_intel_dell_hp.html
http://itcafe.hu/hir/facebook_xss_iframe_sebezhetoseg.html
http://itcafe.hu/hir/facebook_allan_privacy_adatvedelem.html

2011. április 26., kedd

Közösségi vásárlás

Öt amerikai városban már elindult a Facebook közösségi szájt legújabb kísérlete a Facebook Deals, ezzel is eggyel több felhasználói területet lefedve.
A cég tavaly novemberben jelentette be a Dealst, amellyel a legnépszerűbb csoportos kedvezményekre szakosodott cég, a Groupon sikerét szeretné ellopni.

Betelt az internet

Nagyjából a kilencvenes évek nagy kereskedelmi internetrobbanása óta világos a szakemberek számára, hogy az interneten előbb-utóbb el fog fogyni a hely. Először a 2000-es évek közepére jósolták ezt, aztán a 2010-esekre, és most, pontosan 2011. január 24-én eljött a vég, nincs tovább, ki lehet tenni a megtelt táblát. Illetve ez azért így nem egészen pontos.

Távközlési szabadalmakat vesz a Google


A Nortel szabadalmainak eladása


Az ezredforduló idején a Nortel a technológiai szektor egyik üstököse volt, de 2009-ben csődvédelmet kért. A lépés nem érte váratlanul a piacot, a patinás múltú kanadai cég évek óta csak árnyéka önmagának, veszteséget veszteségre halmoz és
képtelen versenyezni az olyan riválisokkal, mint a Cisco, az Alcatel-Lucent vagy éppen a kínai Huawei.
Ezért a csődbe jutott cég minden megmaradt szabadalmát és alkalmazását eladja.