inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 4., csütörtök

Képernyőolvasó vakoknak



A NonVisual Desktop Access, röviden: NVDA névre hallgató program egy a Microsoft Windows operációs rendszereken futó képernyőfelolvasó.



Előnyei:


Ingyenes letölthető és nyílt forráskódú - utóbbi azért nagyon fontos, mert a programozás mindenki számára elérhető, így a lehető legdinamikusabb fejlődés érhető el.

A programot fel kell telepíteni a Windows-t futtató pc-re. A szoftver támogatja a ma leggyakrabban használt Windows operációs rendszereket, így például a Windows XP-t, a Vistát, de a legújabb Windows 7 rendszert is használhatóvá teszi.
Az alkalmazás már telepítés közben is beszédtámogatást nyújt, így akadálymentesen feltelepíthető, a használat pedig azonnal megkezdhető.

A napokban jelent meg a 2010.2-es verziója, amely szinte minden téren újdonságokat kínál. A legfontosabb előrelépés mindenképp az úgynevezett képernyőhurok megjelenése, ami a videokártya segítségvel sokkal több információ felolvasására képes.


Hazai viszonylatok:

A program számos nyelvet támogat, köztük a magyart is, így a felhasználói felület is magyarra van fordítva, illetve a beszédszintetizátor is a magyar nyelv kiejtési szabályai szerint szólal meg. Igen széleskörű beállítási lehetőség áll rendelkezésre, szabadon állíthatjuk például a beszéd sebességét, az intonációt, de többféle hangkarakter közül is választhatunk, kinek-kinek saját ízlése szerint.


A képernyőolvasó program segítségével a vakok már közel úgy használhatják a számítógépet, mint a látók, a feladatokat pedig bizonyos esetekben még gyorsabban is képesek elvégezni a program billentyűparancsainak köszönhetően.

A Google Street View megosztja a világot

A Google új alkalmazása, a Street View korbácsolja hónapok óta világszerte a kedélyeket. Ellentétesek a visszajelzések a kezdeményezésre: akadt olyan község, amely tortát sütött a megalakulásuk tiszteletére, viszont egy teljes észak-németországi falu nemet mondott a részvételre a Google nagyfelbontású, utcanézetekkel bővített térképén.

A szolgáltatásban eddig a Google-autók kameráival felvett képeket láthatták a felhasználók, újabban azonban már a felhasználók által feltöltött képeket is hasonló módon jeleníti meg. A felhasználók képei adott esetben részletesebbek lehetnek, esetleg teljesen más szögből mutatják az adott épületet, a fotósok olyan helyekre is eljuthatnak, ahová a Google-autók nem.


Bár a Street View-ban megjelenő arcokat és a rendszámokat kitakarják, de Jóri András adatvédelmi biztos szerint ez még nem elég. Az adatvédelmi aggodalmak miatt több országban -köztük hazánkban is- letiltották a fotózást, illetve kérték a már meglévő anyagot felülvizsgálatát.

Németország

A virtuális sétákat kínáló Street View-t Németországban idén szeptemberben tervezték elérhetővé tenni. A megvalósítás azonban az adatvédelmi biztos tiltakozása miatt nem jött létre időben. Október végén Andreas Türk, a német Street View termékmenedzsere bejelentette, hogy az érintett háztartások közül kevesebb, mint 3 %, körülbelül 244 ezer lakás tulajdonos kérte a céget, hogy a tulajdonukról készített képen bizonyos elemeket homályosítsanak el. A Google 2009 április óta biztosít lehetőséget a tiltó kérelmek benyújtására, utóbbi időben már nem csak levélben, hanem e-mailben is kérhetik a személyes adatokat sértő képek elhomályosítását. A termékmenedzser hozzátette, hogy igyekeznek minél gyorsabban elhomályosítani az érintett felvételeket, ám ez egy hosszadalmas folyamat. A későbbiekben felmerülő problémák megoldására az alkalmazásban is elhelyzetek egy eszközt, melynek segítségével a továbbiakban is lehet jelezni az észrevételeket. Ha a Google végrehajtja a kért törléseket, akkor nem lesz akadálya a szolgáltatás év végi elindításának.

Olaszország

A mediterrán országban sem lelkesedtek a Street View alkalmazásért, a hatóságok elrendelték, hogy a Google jelölje meg a felvételeket készítő járműveket. A Google-nak három nappal korábban a honlapjukon, egy helyi újságban és rádión is nyilvánosságra kell hozni, merre fognak járni a Street View-autóik. Egészen pontosan meg kell adni az útitervet, melyik város, melyik kerületében fognak járni az autók. Az olaszországi személyes adatok védelmével foglalkozó hivatalának elnöke azzal indokolta a döntést, hogy néhány helyi önkormányzattól olyan híreket kaptak, hogy tüntetésre készülnek a lakosok.
A Google nem nyilatkozott a legújabb szabályozás részleteiről, de annyit elmondtak, hogy folyamatos kapcsolatban állnak a hatóságokkal a személyes adatok védelme érdekében és tájékoztatják a lakosságot az autók helyzetéről.


A tiltakozások ellenére úgy tűnik a Google nem hagyja magát, mindent elkövet, hogy meggyőzze a lakosságot szándékai tisztaságáról. A kért törléseket kérdés nélkül teljesíti, akár a már meglévő anyagokat is újravizsgáltatja. Az alkalmazás világméretű prezentálása ugyan csúszott, de a fejlesztők szerint nem kell már sokat várni, és hódító útjára indul a világméretű virtuális séta.


Forrás: Tech Blog, ITcafé, SG.hu, Profitline.hu

2010. november 3., szerda

.BUD lesz Budapest saját domain végződése!?

Új domain nevek, új lehetőségek

A domain nevek kiosztásáért felelős szervezet, az ICANN részleges liberalizációt vezet be a felső szintű domainek területén. A tervek szerint gyakorlatilag bármilyen, legfeljebb 64 karakter hosszú betű kombináció regisztrálható lesz végződésként.

Számos nagyvároshoz vagy földrajzi területhez kapcsolódó cég vagy konzorcium is jelezte már saját domaintérre való igényét. Róma, London, Berlin, Párizs, Barcelona, "Bajorország" és a Szár-vidék is saját internetes azonosító használatával akarja az ott élőket és tevékenykedőket megkülönböztetni.

A magyar dotbud konzorcium szintén lecsapva az új lehetőségre egy budapesti közösség számára létrehozandó végződést, a .bud bevezetését szeretnék kérni.

A jelenleg működő végződések négy csoportba sorolhatóak
• országkódos tartományok (.hu Magyarország, .sk Szlovákia, .ro Románia)
• globális tartományok (.com, .net, .org)
• tematikus tartományok (.aero - légügyi szektornak, .travel - utazási átazatnak, .museum - múzeumok részére)
• nemzetiségi vagy etnikumhoz tartozó tartományok (.cat - katalán közösség)

Több érdekcsoport határozott úgy, hogy saját végződés bevezetését kezdeményezi.
Igy várható lesz például .afrika, vagy a meleg közösség számára kiosztandó .gay vagy a szállodák számára fenntartott .hotel, és a környezetvédők számára a .green végződés is. A bevezetés előtt álló végződéseket gyűjtő newTlds.tv oldal adatai szerint több mint 120 végződés bevezetésre van érdeklődés.

A jelentkezőknek pályázat keretében kell alátámasztaniuk az általuk bevezetni kívánt domain tartomány piaci megalapozottságát. Az üzleti terv és a pályázó(k) szakmai elkötelezettségének, elismertségének átvizsgálása után dönt az ICANN arról, hogy mely új végződések bevezetését támogatja.
Sikeres pályázat esetében 2012 elején vehetőek majd használatba a .bud doménnevek.

Mit ígér ezért a dotBud konzorcium?

• Gyors regisztrációt (Nem kell várakozni, ha már foglalt a domainnév- természetesen szerintem csak addig míg kellően népszerű nem lesz)
• Internetes ügyintézést
• Kedvezőbb domain név lehetőség

Mennyibe is kerül a .bud név?

Sajnos még nem tudható, de az már biztos, hogy a .hu domain nevekkel verseny képes lesz. Amennyiben egy ismert közösségi portál, facebook bud rajongói tagja vagy, abban az esetben az ismeretlen árból 50% kezdeményben részesülsz, természetesen csak az első bud domain névnél.

Összegezve a kezdeményezés jó, legyünk könnyebben, többféle képen elérhetők, de bud – pajtás szócska szerintem nem a legkedvezőbb választás.

Hivatkozva: index.hu

Új keresőmotor a piacon: elindult a Blekko

2010. november 2-án, kedden indult el a Blekko keresőmotor béta verziója. A Blekko biztonságosabb keresést ígér vetélytársainál: kiszűri a spameket, a hamis anyagokat és a káros tartalmakra mutató oldalakat a találatok közül, előnyben részesítve a minőségi webhelyeket.

Keresés a felhasználók segítségével

A Blekko egy egyszerű eszközre, a Slashtag technológiára alapozza működését. A rendszer minden egyes keresést előre meghatározott kategóriákba rak – kulcsszavak, azaz tagek segítségével. A kategóriákat regisztrált felhasználói csoportok hozzák létre, de ők határozzák meg azt is, hogy mely honlap kerülhet ezekbe bele (a munka egy részét azután automatikusan végzi a rendszer).


A nyáron tartott zárt bétatesztelésen az eredeti hét fő kategóriához (egészség, oktatás, autók, gazdaság, dalszövegek, receptek, hotelek) több mint háromezer új típust adott hozzá a tesztelésben résztvevő nyolcezer felhasználó. Mivel az összes találat ezekbe a kategóriákba kerül bele, így elvileg lehetetlen spamet, vírust rejtő honlapra eljutni a kereső segítségével. A szerkesztők arra is törekednek, hogy megjelenő hivatkozások között manipulált vagy szponzorált oldalak ne jelenjenek meg.
Ha az adott keresés (még) nem tartozik a Blekko előre meghatározott kategóriáinak egyikébe, a rendszer a saját szabadalmaztatott algoritmusait használja a minél hatékonyabb keresésre.

Perjel és kulcsszó

A keresés során két (vagy több) keresőszó közé illesztett perjel révén (a slash szó perjelet jelent magyarul) a kereső csak azokat az oldalakat adja fel találatként, melyek megfelelnek minden keresési kritériumnak. Ha viszont a szavakat perjel nélkül írjuk be, a Google-hoz hasonló módon rendezett találatokat kapunk. A Blekko a legnépszerűbb slashtageket külön oszlopba gyűjti, így azokra csak rá kell kattintani, ha hozzá akarjuk tenni a keresett kifejezésünkhöz, de fel is kínálja a begépeléskor a tag-hozzáadásokat.

Angol nyelvű videó a Blekko használatáról

Az új kereső fejlesztői szerint a találatok pontossága a felhasználók számának növekedésével lesz egyre pontosabb. A Blekko tartalomjegyzékében jelenleg 3 milliárd weboldal található, a világelső Google azonban egybilliónál, azaz ezermilliárd oldalnál is több hivatkozást ismer.



Forrás: index.hu

A 3D-s jövő


Amíg fiatalkorunkban a háromdimenziós világ a mozikban volt sláger, ma már egyes televíziók is képesek erre sőt a jövő azt mutatja, hogy már 3D kamerával vesszük fel a családi eseményeket.

Az első kereskedelmi forgalomban kapható 3D tévéket már tavaly bemutatták, de igazán csak az idén állt rá a piac erre a technológiára, és elképzelhető hogy a piac tizenhétmilliárd dollárossá fejlődhet 2018-ra és 2013 után már el fog terjedni a világon a 3D tévé, nagyjából hasonló ütemben, mint az lcd-tévéknél láttuk néhány éve.

A még kialakulóban lévő piacból a Samsungnak sikerült a legnagyobb szeletet kihasítania, egyes adatok szerint a piacnak például jóval több mint kétharmada a cégé.

A 3D tévéket egyelőre csak szemüveggel lehet nézni, nincs még olyan technológia, melynél szemüveg nélkül is élvezhető képet kapnánk, persze már most is kísérleteznek szemüveg nélkül nézhető 3D tévékkel, többet be is mutattak a berlini IFA-n. Ezek azonban csak bizonyos szögből élvezhetőek, ráadásul nem éles a kép, nem élvezhetőek a filmek.

Egyelőre alig van 3D tartalom, és ez nemcsak Magyarországra igaz, hanem az egész világra. A 3D tévé-tulajdonosok egyelőre csak három-négy film közül válogathatnak itthon, a műholdvevővel rendelkezők találhatnak egy-egy 3D csatornát.

A berlini IFA kiállításon elhangzottak szerint a 3D-s televízió világot a játékipar fogja felkapni, illetve már ki is lehetett próbálni az első 3 dimenziós felvételeket készítő fényképezőgépeket és videókamerákat is.


Felhasznált cikk: A 3D már a spájzban van

Jön az e-kórlap és e-TAJ-kártya

A Digitális Magyarország 2010-2014 program három fő célkitűzése :
-Az állampolgárok, jólétének, esélyegyenlőségének, életminőségének javítása
-Vállalatok versenyképességének növelése
-Az állam hatékonyságának javítása
Az elsődleges cél a hatékonyság növelése, mindezt fejlesztések támogatásával új szolgáltatások bevezetésével és modernizálással akarják megvalósítani.
Fontos a digitális analfabetizmus teljes felszámolása, ezt lakossági tanfolyamok tartásával akarják elérni, hogy az eddig informatikai szempontból inaktív lakosság is a jövőben az interneten intézhesse ügyeit.
Gondol a kormány a határon kívüli magyar lakosságra is, őket is bevonná az informatikai fejlsztésekbe, illetve a lakossági tanfolyamok tartásába is. Itt elsősorban az információs központok a faluházak lennének.
Továbbfejlesztenék az eMagyarország Pontok eszközparkját is.
Tervezik a kultúrális, történelmi és turisztikai közvagyon digitalizálást is, amelyet digitális közmunkások bevonásával valósítanának meg.
Fontos a sávszélességek bővítése is, a letöltési sebességek növelése céljából.
Nagy hangsúlyt fektetnek az országhatáron belül az e-egészségügy fejlesztésére, amely már magában foglalja az e-kórlap, e-recept és e-TAJ kártya bevezetését is. Informatikai eszközökkel segítenék az otthoni ápolást.
E célok megvalósításának még nincs meg a pénzügyi tervezete, így a befektetések nagyságrendjéről sincsenek még információink.



Forrás: Index Tech

2010. november 2., kedd

Idén Vietnamban a legveszélyesebb az internet

A McAfee antivírus cég közzétette új felmérését az interneten fellelhető vírusterjesztő oldalakról. A cég szakértői 27 millió weboldalt fésültek át rosszindulatú kódok után, ennek 6,2 százaléka bizonyult valóban vírusosnak. Ez azt jelenti, hogy tavaly óta, ha nem is drámai mértékben, de rosszabb lett a helyzet a neten: a 2009-es hasonló kutatás 5,9 százalékos átlagot mutatott.

Rosszabbodott a fertőzöttség a világon

A tanulmány szerint Vietnamban a legveszélyesebb ma az internet, a .vn domén alá tartozó oldalak több mint fele, pontosan 58 százaléka bizonyult veszélyesnek a teszt során. A délkelet-ázsiai ország 2010-ben lett a vírusterjesztők kedvence, tavaly még a nemzetközi lista 39. helyén állt.

A 104 országot, illetve általános doménnevet tartalmazó lista élmezőnyében, a legveszélyesebbek között szerepel még Kamerun (.cm végződés), Kína (.cn), Szamoa (.ws), a Fülöp-szigetek (.ph), Oroszország (.ru), illetve a doménnévként még létező Szovjetunió (.su), illetve a minden országban előszeretettel használt, általános kereskedelmi célú .com is.

A vietnami oldalak mellett a .info domén mutatott még fel riasztó, közel kétszeres emelkedést a veszélyes oldalak arányában, szakértők szerint a spammerek azért szeretik ezt az általános célú domént, mert a hivatalosság és az azzal járó biztonság illúzióját sugallja a látogatóknak.

Javult hazánk helyzete

Magyarország, és a .hu-s oldalak a lista középmezőnyében, az 53. helyen tűnnek fel, Csehország és Tajvan között. A McAfee tesztje 63 ezer magyar oldalon futott le, és 717 vírusosat talált. A súlyozott eredményünk 0,6 százalék, ami szép javulás a tavalyi kerek 1 százalékos arányunk után. A lista végén, vagyis a legbiztonságosabb területek között japán, Írország, Horvátország, illetve az oktatási intézmények számára fenntartott .edu, és a kormányhivatalok .gov doménje áll, 0,1 százalék alatti fertőzöttséggel.

Gyakran hasonlítgatjuk össze kicsiny országunkat - több mindenben - a szomszédos országokkal. A McAfee tesztje szerint a környező országok közül Horvátország van a legelőnyösebb helyzetben. A listában Ausztria, majd Szlovénia, aztán Jugoszlávia (Szerbia és Macedónia) szerepel, és ezek után mi következünk. Nálunk rosszabb helyen van viszont Szlovákia. Még ennél is "vírusosabb" helyen Ukrajna. A szomszédos államok közül a legrosszabb helyen, a McAfee-teszt megállapítása szerint Románia van.

Hír forrása: Index -Tech
Kép: Marton Travel

2010. november 1., hétfő

Befalazott pendrive- ok a New Yorki utcákon



Néhány éve Magyarországon is közkedvelt volt a „Veszíts el egy könyvet!” elnevezésű kezdeményezés, amely akkor az olvasást hivatott népszerűsíteni. Ehhez hasonlatos, ám még kezdeti stádiumban lévő próbálkozás most New York utcáit keríti hatalmába, mindez egy brémai fiatalembernek köszönhető…

A meglepő és olykor mulatságos ötleteiről is elhíresült Aram Bartholl újabb fába vágta a fejszéjét: New York egyes utcáin a falakba USB-s tárolókat rejtett el, ezeknek pedig az a célja, hogy egyfajta „offline P2P- fájlmegosztást” tegyenek lehetővé.

A német, eredetileg építészként végzett Barthollról köztudott, hogy főként a digitális és a való világ között fennálló kapcsolatok keltik fel az érdeklődését, ennek fényében szervez figyelemfelkeltő akciókat, és az intermedialitást fürkésző munkásságát több neves nemzetközi szervezet is díjjal honorálta.

Titkos üzenet…

A projekt a „Dead Drops” elnevezést viseli magán, a dead drops angol nyelven egy olyan titkos helyet takar, ahol két személy anélkül hagyhat egymásnak üzenetet, hogy mások tudomást szereznének róla. Ha felidézzük ifjúkori filmélményeinket, példát is találunk erre a különleges üzenetküldési megoldásra: az Abigél című alkotásban a főszereplőt egy szobornál várta a magánjellegű üzenet.

Töltő pontok a Nagy Almában

Bartholl arra szeretné rábírni az embereket, akik részt vesznek a projektben, hogy sétáljanak el a kijelölt pontokra természetesen a laptopjuk társaságában, majd aztán töltsenek fel és le tartalmakat, mindezt név nélkül. Egyelőre öt helyen lehet New Yorkban a falba ágyazott tárolók adta lehetőséggel élni, de Bartholl blogja szerint ezt még bőven überelni fogják, hiszen nem sokára több amerikai nagyvárosban is felbukkannak majd a befalazott csatlakozók, és hamarosan egy kampány is kezdetét veszi, amelyben videó és szöveges magyarázat segítségével instruálják azokat, akik szívesen töltögetnének szabad téren.


Forrás: IT café

Kölcsönözhető e-könyvek

Az Amazon.com által kifejlesztett Amazon Kindle e-könyv olvasóra letöltött könyveket kölcsön lehet majd adni egymásnak. A terv szerint a kiadók döntésétől függ majd, hogy melyik könyv kölcsönözhető, és melyik nem. Ha kölcsönadtunk egy könyvet, akkor mi magunk nem olvashatjuk azt. Egy egyszer megvásárolt könyvet, csak egy alkalommal lehetne kölcsönadni.

A könyvtárak vajon kölcsönöznek majd e-könyveket?
Ezt a kérdést múlt év áprilisában tették fel maguknak az Új-zélandi könyvtárak.
Az akkor felmerült kérdések:
  • Egy alkalommal a könyvtár által megvásárolt e-könyvet hányszor, és milyen feltételekkel lehetne kölcsön adni?
  • Rendelkezésre állás kérdése
  • Könyvtárlátogatások száma csökkenne ugyan, de a távhasználat nőne. Mit szólnának ehhez a könyvkiadók?
Megoldási ötletek:
  • A könyvtár ne kölcsönözzön e-könyvet
  • Szigorú, és korlátozó szabályrendszer szerint tegye
  • Kölcsönzésként fizetendő díj
Az Amazon.com által kifejlesztett megoldás talán közelebb hozza a pénzügyi megoldást is.

Forrás: Index - Tech

2010. október 31., vasárnap

A MacBook Air új generációja

MacBook AirA már 2008-ban bemutatott Apple-terméket tovább fejlesztették, így még vékonyabb és még gyorsabb lett, mint valaha.
Két változatban, egy kisebb és egy nagyobb teljesítményű formában kapható.

Felépítése
A gépet három alumíniumlapból alakították ki, melyből egy a kijelzőé, egy a munkaterületé, egy pedig az alja. A szerkezet teljes értékű billentyűzettel felszerelt.

Jellemzők
A gyártó igyekezett a tabletek és a laptopok legjobb tulajdonságait kihozni az új termékből, így az eredmény egy félig iPad, félig laptop lett. A subnotebook-kategóriájába tartozik, és nem nevezhető netbooknak.
1,4 gigahertzes processzorral és a Geforce 320M grafikus gyorsítóval felszerelt gép alkalmas az 1080p-s, vagyis a legnagyobb felbontású videók lejátszására is.
Memória tekintetében a kisebbik gépben 64 vagy 128 gigabájt, a nagyobbik gépben 128 vagy 256 gigabájt áll rendelkezésre, melynek köszönhetően 15 másodperc alatt működésbe helyezhetjük, és harminc napra alvó-módba is kapcsolhatjuk a szerkezetet. A már bekapcsolt gépek, folyamatos használatban, 5-7 órára üzemképesek.
A gépházba sztereó hangfalakat építettek.
A gép nagyjából 1 kg, ami a hordozhatóság szempontjából nem elhanyagolható.

Mindent a minőségért a marketinggel karöltve
A termék megálmodói tisztában vannak vele, hogy manapság a design milyen fontos. Tehát arra is hangsúlyt fektetnek, hogy a gép, amit a használó minden nap magával visz, vagy akár egy kávézóban közszemlére is teszi, ne csak egy fémdoboz legyen, hanem egy divatos “kiegészítő“. Mindemellett a teljesítmény nem elhanyagolható, ezért a gyártók nem elégszenek meg az egyre kisebb körben érdekelt netbook teljesítményével, az iPad kezelhetőségével, vagy a tabletek adottságaival. Az új terméknek minden korábbi lehetőség előnyét tartalmaznia kell. Ezért dobták most piacra ezt a MacBook Airt, kihasználva, hogy még mindig igen keresett árucikk a laptop.

Központban
a felhasználó

forrás: youtube

Forrás: Index Tech

További hasznos oldalak: Apple - MacBook Air, Wikipedia - MacBook Air, PC - Két új MacBook Air