inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 25., péntek

Jön az .xxx végződésű pornódomén

Az összesítés nem áll rendelkezésre. A bejegyzés megtekintéséhez kattints ide.

Második témám

Egy új közösségi oldal kezdte meg a működését. A cikk elérhető itt.

2011. március 21., hétfő

Versenyre fel, magyar! - Tervezz "firkát" a Google-nek!

Az IT café egyik múlt heti cikkében számolt be arról, hogy a Google versenyt hirdet kis hazánkban, "Doodle 4 Google - Nekem Magyarország..." címmel.

Doodle? Az meg mi?

Gondolom néhányan felvont szemöldökkel olvasták a doodle szót a fentebb található mondatban. Megnyugtatásképpen mondom (írom), ez idáig én se hallottam még erről a - akár káromkodásnak is beillő - kifejezésről (már, ha ez bárkit is megnyugtat), de amikor utánanéztem a dolognak, jött az "aha-élmény; tehát ez az! felkiáltással". Nos... "Jeles alkalmakat, például évfordulókat és születésnapokat a Google különleges logókkal ünnepli." (http://googlelogo.blog.hu/)
"A Google doodle [firka] a Google jól ismert logójának művészi értékkel bíró kiegészítése. A doodle-öket általában a Google erre a feladatra szakosodott webdizájner csapata készíti." (http://www.google.hu/intl/hu/doodle4google/2011/doodler.html)

A versenyre visszatérve...

A rajzpályázaton általános és középiskolás diákok vehetnek részt; a győztes rajzot június 15-én tekinthetjük meg a google.hu weboldalon, a Google hivatalos logója helyén.
A versenyt négy korcsoportban hirdették meg. A szakmai zsűri által - korcsoportonként - legjobbnak tartott 15-15 rajz kerül a döntőbe. Az egyes korcsoportok győzteseit és az országos győztest internetes szavazás alapján választják ki. (A mi véleményünk is számít. Hát szavazzunk! ;-))

A versenyről még annyit érdemes tudni, hogy minden egyes beküldött rajz után a Google 1000 Ft-tal támogatja a Bátor Tábor Alapítványt (http://www.batortabor.hu/hun/a_bator_taborrol-1/bemutatkozunk-9), így nemcsak a pályázók jutnak értékes nyereményekhez, hanem a beteg gyermekeknek is még több élményben lehet részük.

A versenyről még több infó található a http://www.google.hu/intl/hu/doodle4google/2011/

Végezetül egy szép doodle :-) (Szt. Patrik nap)

Új generációs technológia a magyar IMAX moziban

Magyarország jelenleg egyetlen IMAX mozija idén márciusban két hétre zárta be kapuit, hogy beszereljék új vetítőgépet. Habár egyeduralkodó Budapesten és az országban is, de halad a korral: új vetítőgépe digitális. Alábbi összefoglaló cikkemet Dojcsák Dániel hwsw.hu-n a napokban megjelent hasonló témájú írása ihlette.

2011. március 20., vasárnap

Kiberháború új korszaka? Vírustámadás Irán ellen


A kiberháború és hackerek, már a 80-as években meghonosodtak a köztudatban. Az személyi számítógépek és az olyan filmek, mint a Wargames, könyvek mint a Neorománc, vagy Kevin Mitnick hacker munkássága megteremtették az emberekben, olyan számítástechnikai szakember fogalmát, akik az ellenség informatikai rendszereire mérnek csapást. De mi ennek a valósága 2011ben?