inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 27., szerda

Könyvnyomtatás igény szerint

Elindult a digitális nyomdai szolgáltatás

Mintegy százmillió forintos fejlesztéssel, indult néhány hete az ÍrásMűvek projekt, adta hírül a Világgazdaság. Nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint a kiadói, nyomdai és kereskedői szolgáltatásokat ötvözésére. Mit is jelent mindez a gyakorlatban. A könyvkiadás és kereskedelem eddig megszokott menetét fordítja meg a digitális nyomdai szolgáltatásokat nyújtó Onlineprint kft., azaz a rendszerben nem a kiadók által legyártott könyveket értékesítik, hanem a webáruházon forgalomba hozott címeket, a megrendeléskor nyomtatják ki. Ennek köszönhetően megszűnik a rendszerben az előregyártás és a késztermék raktározásának költséges gyakorlata.
Az "IrásMűvek modellje a könyvkiadás legköltségesebb területeit, a könyvnyomtatást és az értékesítést, raktározást racionalizálja azzal, hogy a digitális nyomdatechnikát ötvözte a webkereskedelemmel, ennek eredményeképpen a megrendelések függvényében folyamatosan állítható elő a szükséges könyv."- mondta el Györgyi János, az Onlineprint kft egyik tulajdonosa, aki egyben az ÍrásMűvek projektvezetője is.

A digitális nyomdatechnika segítségével arra is képes a rendszer, hogy egy könyvből akár egy darabot is elő lehet állítani gazdaságosan, így nem kell egyszerre több tízezres példányszámot nyomtatni és a várható fogyás mértékét kockázatként bevállalni. A rendszerhez csatlakozó partnerkiadóknak csak a könyvek tartalmi részét kell digitális formában előállítaniuk, míg a terjesztés, valamint a termékek beérkező rendelések szerinti gyártása a kft. feladata.
Az IrásMűvek könyvértékesítési rendszerének két pillérje van. Az egyik a webáruház , a másik pedig a könyvesboltokból álló viszonteladói hálózat, melynek minden egyes tagja elérhetővé teszi a felhasználók számára a digitális nyomtatás lehetőségét, valamint a webáruház szolgáltatásait.

Lényeges előnye a rendszernek, hogy az egyéni megrendelésre nyomott könyvek fogyasztói ára nem nagyobb mint a tömeggyártású könyvek esetében, hiszen itt kimarad a kereskedelmi árrés. Megoldódik ugyanakkor az utánnyomás problémája is , ugyanis digitális formában folytonos hozzáférhetőséget biztosít a korábban már megjelent és esetleg elfogyott művekhez.
További érdekes jellemzője a rendszernek, hogy a megrendelt könyvek egyedire tervezhetők. Ez lehetőséget ad cégeknek, hogy az arculatukhoz illeszkedő, például logóval ellátott műveket rendeljenek, magánszemélyek pedig személyre szabott üzenettel ellátott ajándék könyvet készíttethetnek.
Jelenleg az ÍrásMűvek kiadó mintegy száz könyve érhető el a rendszerben, de jelenleg is folynak a viszonteladói hálózathoz csatlakozni kívánó partnerek kiválasztása, illetve folyamatos tárgyalás folyik a rendszer iránt érdeklődő könyvkiadókkal.
Ha minden jól megy az előzetes becslések szerint, mintegy évi 20-30 ezer darab könyvet fognak értékesíteni a rendszeren keresztül.

Óriási siker az új Kindle

A legújabb generációs készülék júliusban jelent meg, és a gyártó szerint a nyári hónapokban is több fogyott belőle, mint a tavalyi év utolsó negyedévében, az akkor aktuális legújabb modellből.

"Kindle 3"

Az Amazonon tovább folytatódik az e-könyvek hatalomátvétele.
Másfél évvel a Kindle 2 megjelenésére jelentette be az Amazon elektronikus könyvolvasójának legújabb változatát, amelyen drámai változtatásokat hajtott végre.

A beszámolók szerint egyértelműen a konkurencia elé akar vágni a cég a továbbfejlesztett kijelzővel, gyorsabb navigációval és a teljesen újratervezett külsővel.
A Wi-Fi-s változat ára olcsóbb, míg a 3G modult is tartalmazó modellek drágábbak, de így is átlag alatti áron hozzá lehet jutni.


Változások
Sokat változott a belső és a külső is, mégis, az Amazon nem kívánja Kindle 3-nak hívni az eszközt, egyszerűen marad a Kindle elnevezésnél. Az új kiadás 15 százalékkal könnyebb és 21 százalékkal kisebb, mint a második generációs modell.
Megnövelték a belső tárolókapacitást is, mintegy 3500 könyv fér el rajta a specifikációk szerint, 2000-el több, mint az elődmodellben. Fizikai megjelenését tekintve sokat javítottak az olvasón, tömege pedig 24 dekagrammra csökkent, de nem csak saját elődjénél, hanem azonos képméretű versenytársainál is könnyebb.





Hazai megfelelői is akadnak az Amazonnak, idén több kiadó indított elektronikus kiadást és itthoni olvasó illetve iPad e-reader szoftver is kapható.