inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. december 11., szombat

Világszínvonalú fejlesztés a magyar akadémiai hálózaton

HBone+, GÉANT hálózatok


HBone+

A 2010.12.09-én átadott hibrid hálózat tovább emeli a magyarországi kutatói hálózat tekintélyét, arról nem is beszélve, hogy kiemelkedő lehetőségeket nyújt a hazai egyetemek és intézetek számára.

Az egyik leginnovatívabb magyarországi közösségi IT-fejlesztés, a HBone+ nevű hibrid hálózat átadására került sor.

Ez a hagyományos internetet és a legkorszerűbb dinamikus pont-pont összeköttetéseket is lehetővé tevő hibrid rendszer átadása (ahogy résztvevők fogalmaztak) mérföldkő a magyar informatika történetében, és ezt a Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet (az NIIF Intézet) műszaki teljesítményének köszönhetően, többéves kutatómunkával, világviszonylatban is a leghaladóbb technológiák alkalmazásával valósították meg.

A fejlesztés a legkorszerűbb technológia alkalmazásával teszi elérhetővé a hazai kutatók, közgyűjtemények, egyetemi oktatók és hallgatók számára az egész világ kutatóit összekötő GÉANT rendszer elérését. Így hozzáférést biztosít: - a nagy értékű kutatási erőforrásokhoz, - kísérleti eszközökhöz, - szuperszámítógépes kapacitásokhoz, - a kutatási információk adattáraihoz, - a távoli kutatási együttműködés eszközeihez, - világ különböző részein található egyedi nagy berendezésekhez is.

A magyar kutatás nemzetközi pozíciója és az ország gazdasági versenyképessége szempontjából alapvető jelentőségű hibrid hálózatot az NIIF Intézet az ún. sötét szálas infrastruktúrára alapozva építette ki. A sötét szálas infrastruktúrára épülő DWDM technológia a legmagasabb elérhető átviteli kapacitást biztosítja, így a hibrid hálózat sávszélessége a későbbiekben is költséghatékonyan bővíthető, a kutatók speciális nagy sebességű kommunikációs igényei maradéktalanul teljesíthetőek.

Ezáltal a hibrid adathálózat kialakításával a hazai felsőoktatás és kutatás informatikai háttere világszínvonalúvá vált. A fejlesztés nyomán Közép-Kelet-Európában elsőként nálunk alkalmazható a 40 Gb/s technológia. 2011-től a 100 Gb/s-os technológiák, illetve az integrált menedzsmentet megkönnyítő IPoDWDM technológiák tesztelésére is lehetőség nyílik a fejlesztésnek köszönhetően.

További alapvető szempont volt az eddigi rendszerrel való kompatibilitás. A meglévő – az NIIF közösségnek már eddig is nyújtott – szolgáltatások migrálhatósága mellett kiemelt szempont volt a jövőállóság (azaz a jövőbeni 40, illetve 100 Gb/s sávszélességű Ethernet interfészek alkalmazásának a lehetősége), a menedzselhetőség, valamint a routerek felügyelhetősége és magas rendelkezésre állása is.

A fejlesztés eredményeinek elsődleges élvezői a Közép-Magyarországi Régión kívüli egyetemek, amelyekben hamarosan elkezdődnek a hibrid infrastruktúra kiaknázására vonatkozó első kísérletek. A projekt közép-magyarországi korlátos finanszírozottságát figyelembe véve a Közép-Magyarországi Régióban elhelyezkedő helyszíneken a felszabaduló Cisco 6500/7600 eszközök felhasználásával tudták biztosítani a legalább 10Gb/s adatsebe lehetőségét, ezeken a helyszíneken így feleltek meg a projekt esélyegyenlőségi elvének.

A hibrid felsőoktatási és kutatási adathálózati fejlesztés a HBone+ nevű, átfogó elektronikus infrastruktúra-fejlesztési projekt része, melyet az NIIF Intézet 2009 és 2011 között valósít meg, az NFT2 (Új Magyarország Fejlesztési Terv) által támogatott TIOP 1.3.2 projekt és KMOP-4.2.1/A_2 projekt keretében, európai uniós források bevonásával.

HBone+ High Definition videokonferencia eszköz






GÉANT-projekt

A GÉANT páneurópai e-infrastruktúra, amely a nemzeti felsőoktatási és kutatási hálózatokat (NREN-ek) kapcsolja össze. Jelenleg már több, mint 50.000 km optikai szálat tartalmaz.

Tíz sikeres évet tudhat maga mögött a GÉANT, az Unió által is finanszírozott nagysebességű kutatói hálózat.



Az EU által támogatott nagy sebességű kutatói hálózat, a GÉANT fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli.

A GÉANT-nak köszönhetően a kutatók mind Európában, mind világszerte úttörő kutatásokat végezhetnek együtt, valós időben. A hálózat 40 európai ország 40 millió kutatójának biztosít hozzáférést olyan feldolgozási kapacitásokhoz, amelyek révén nagy adathalmazokat oszthatnak meg, például a legkisebb ismert részecskéknek a svájci nagy hadronütköztetőben történő tanulmányozása során, vagy olyan globális kihívások megválaszolása érdekében, mint az epilepszia gyógymódjának felfedezése vagy a forgószelekre időben figyelmeztető riasztási rendszerek kiépítése.

Gyorsan fejlődő technológiájának, szolgáltatásainak és kapacitásának köszönhetően a GÉANT továbbra is a világ legfejlettebb kutatói hálózata.

A GÉANT hálózat térképe.

A GÉANT egy 50 000 kilométer hosszú páneurópai adathálózat, amely tagállami kutatási és oktatási hálózatokat kapcsol össze Európa-szerte. A kutatóközpontok közötti, külön erre a célra kiépített szélessávú „point-to-point” (pont-pont) internetes kapcsolatnak köszönhetően 40 országból 40 millió felhasználó dolgozhat együtt valós időben kutatási projekteken. A GÉANT-projekt technikai megoldásokat dolgoz ki a hálózati felügyelet, a hálózatkezelés és a szolgáltatásnyújtás területén. Minden felhasználónak, legyen az intézmény, egy projekt vagy egy kutató, biztonságos és megbízhatóan működő hozzáférést biztosít.

A GÉANT-on keresztül kapcsolatba léphetnek egymással a kutatók, így a regionális együttműködés Európa-szerte fellendül, és az európai kutatás egésze is megerősödik.
A GÉANT összeköttetésben van továbbá 9 másik regionális kutatási és oktatási hálózattal is, így világszerte közel 85 millió felhasználóhoz jut el.



Háttérinformációk
A GÉANT-hálózat jelenleg nagysebességű összeköttetést biztosít Ázsiával, a földközi-tengeri térséggel, Dél-Afrikával, Latin Amerikával, és a fekete-tengeri térséggel. Pakisztánt szintén összekapcsolja a tudományos világgal, ahogy az európai fúziókutatókat is az őket kiszolgáló szuperszámítógépes központokkal.

A GÉANT-hálózatot egy cambridge-i non-profit vállalkozás, a DANTE (Delivery of Advanced Network Technology to Europe) kezeli és működteti, valamint a 27 uniós tagállam, Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Izland, Izrael, Montenegró, Norvégia, Szerbia, Svájc és Törökország nemzeti kutatási és oktatási hálózatainak megbízásából támogatást kap a TERENA-tól is (Trans-European Research and Education Networking Association). Társult hozzá továbbá a belarusz, a moldovai, az orosz és az ukrán nemzeti kutatási és oktatási hálózat is.

Az Európai Bizottság a 2009 és 2013 közötti időszakban kutatási keretprogramjain keresztül 93 millió EUR összegű finanszírozással támogatja a GÉANT-hálózatot.


Forrás: ITcafe , GÉANT , Europa-Press Releases

2010. december 10., péntek

Változtatásra kényszerülhet az online reklámpiac az Internet Explorer 9 RC-verziójának megjelenésével




A Microsoft egyszerre próbál megfelelni az adatvédelmet számon kérő kormányzati elvárásoknak és a hirdetési ipar igényeinek az Internet Explorer 9 RC- verziójával, amely egy olyan adatvédelmi eszközt fog tartalmazni, amelynek segítségével blokkolni lehet a kéretlen adatgyűjtő szolgáltatásokat.


"A felhasználók ma alig vannak tudatában annak, és éppen ezért nem is tudják ellenőrizni, hogy ki követi nyomon online tevékenységüket"- hangsúlyozta blogbejegyzésében Dean Hachamovitch, az Internet Explorer fejlesztéséért felelős menedszer, a Microsoft alelnöke. Az IE9-ben bemutatkozó Tracking Protection nevű program a szakember szerint, lehetővé teszi, hogy az emberek felismerjék és blokkolják a nyomkövető szolgáltatásokat.

Követő programok blokkolása
Az új eszköz lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó, egy lista alapján letiltsa az adott weboldalon megjelenő tartalmakat (Tracking Protection list). Az IE9 ezt a listát kérdezi majd le akkor, ha a felhasználó egy hivatkozásra kattint vagy egy URL-t ír be a címsorba. Így akadályozható meg, hogy a meglátogatott mellett egy harmadik fél is információkat gyűjtsön webes tevékenységéről és követhesse őt. A szoftver első telepítésekor ez a lista még teljesen üres lesz. Hogy milyen oldalak blokkolását végzi el a Tacking Protection, azt két módon lehet megadni: a felhasználó vagy feliratkozik egy számára szimpatikusnak, megbízhatónak számító listára, vagy pedig saját maga hoz létre egy ilyet.


Forrás: Youtube

Aggályok
Az egyesült államokbeli Szövetségi Kereskedelmi Felügyelet (FTC) elnöke, Jon Leibowitz úgy nyilatkozott, hogy üdvözli a Microsoft bejelentését, az adatvédelmi szakemberek szintén támogatják a megoldás bevezetését. Ugyanakkor az online reklámipar szerint veszélybe kerülhet sok olyan internetes cég, amely az üzleti modelljében a reklámokra és az anonim követésre épít. Ugyanis rossz szándékkal, hathatós marketingeszközökkel komoly károkat lehet okozni cégeknek, amennyiben sikerül elterjeszteni róluk, hogy ők olyanok, akiket a tiltólistára fel kell venni. Így a blokkoló funkció segítségével letiltásra kerülhetnek olyan reklámok is, amelyekkel az ingyenes internetes tartalmak finanszírozhatók.

Az Internet Explorer 8-as verziójában megjelent egy hasonló program, de azt az online reklámipar befolyásos szereplőinek fellépésére visszavonták, illetve átalakították. Az új funkció várhatóan a jövő évben megjelenő IE9 első RC-verziójában debütál, ha erősebbnek bizonyul az adatvédelmi érdek.

Forrás: Index, sg.hu

Kapcsolódó oldalak:
100 millióan töltötték le a Firefox reklámblokkolóját
A tudatalattit céloznák meg a reklámokkal a kutatók

2010. december 9., csütörtök

Bemutatták az első gépeket a Google operációs rendszerével

A Google a héten mutatta be az első Chrome os-es számítógépeket

Chrome OS Netbook To Ship in November?


Sokan kérdezték ezt a mondatot az elmúlt időkben. Nos a Google meg is válaszolta!

A Google már tavaly bejelentette, hogy erőforrásainak egy részét abba fekteti, hogy az operációs rendszert az internetes böngészésre optimalizálja, arra a területre, ahol a felhasználók egyébként is idejük java részét töltik.


A héten San Franciscoban mutatta be a Google az első gépeit melyeken, a saját fejlesztésű Chrome operációs rendszer fut. A meghívottak megismerkedhettek a Chrome böngésző újdonságaival, valamint a Chrome webáruházzal is. Bár az amerikai internetóriás még javában fejleszti a notebookos operációs rendszert, melyet a Google sok dolgozója elsődleges eszközként használ munkája során, a szakemberek azonban elérkezettnek látták az időt, hogy külső felhasználókat is bevonjanak a fejlesztések további szakaszában. .A cég tesztgépeket ad felhasználóknak, fejlesztőknek, iskoláknak, valamint cégeknek, igez egyenlőre csak az USA-ban, de a további tervek között szerepel más országok felhasználóinak bevonása is.

Új rendszer, új hardver mondhatnánk, ami jelen esetben igaz is. Az első chrome-es notebookokat várhatóan jövő év elsőú felétől a Samsung és az Acer dobja piacra, de a tervek szerint folyamatosan fognak más gyártók termékei is megjelenni.

A bemutatott tesztkészülék egy teljes értékű billentyűzettel és 12.1 colos monitorral és integrált szélessávú mobilkapcsolattal bíró notebook. Akkumulátorának üzemideje 8 óra, nyolcnapos készenlétí idővel. A teljesen fekete tesztkészülék érdekessége, hogy sem logó, sem márkajelzés nem látható rajta.


Bár ezek a gépek is notebook méretűek lesznek, a Chrome OS-t úgy alakították ki, hogy a gépek széles skálájával kompatibilis legyen, így a későbbiekben az asztali pc-ken is futhat az operációs rendszer.

A Chrome operációs rendszerrel futó notebookat, azonnali internetelérésre tervezik. Egy egyszerű bejelentkezés, jelszó és felhasználónév megadása után mindenki a saját alkalmazásaihoz, könyvjelzőihez és böngészőbeállításához fér hozzá. Ebből kiderül, hogy az azonnali internet elérés mellet a másik fő szempont a készülékek és alkalmazások megoszthatósága, barátokkal, családtagokkal.

Az azonnali internetelérést szolgálja, hogy az instant kereső beépül a Chrome böngésző sávjába, az Omniboxba. (az Omnibox, nem más mint a minden böngészőfül felsőrészén megtalálható címsáv féleség), ezáltal a felhasználó még gyorsabban juthat a keresési eredményekhez. Komplex JavaScript programokat is gyorsabban képes futtani a Chrome V8-as, mint a Chrome jelenlegi elérhető verziója. Ez a két újítás a felhasználói csatornán már elérhető, és a jövőben fokozatosan lesz minden felhasználó számára hozzáférhető.

A bemutatót azonban történt még egy jelentős bejelentés is. Bemutatták a Chrome webáruházának elindítását is. Az alkalmazásokat a fejlesztők folyamatosan töltik fel, ám a szolgáltatás egyenlőre csak az USA-ban elérhető. De ígéretük szerint a jövő évtől számos más országra és pénznemre is kiterjesztik. Érdekes e tekinteben a Google üzletpolitikája is. A cég mindössze ötszázalékos kezelési költséget számít fel a fizetős alkalmazások eladásai után, szemben más hasonló rendszerekkel, ahol az infrastruktúra tulajdonosa, közel 30 százalékot von el a fejlesztői bevételekből.

A Chrome Web Store:


ahol persze játszani is lehet:




Forrás: HCC Informatikai online, index.hu, vg.hu

2010. december 7., kedd

Világbotrányt robbantott a WikiLeaks

A WikiLeaks elnevezésű oknyomozói portál a közelmúltban szigorúan titkos diplomáciai iratokat hozott nyilvánosságra. Az iratok között, amelyeket a WikiLeaks kiszivárogtatott, Európával, sőt Magyarországgal kapcsolatos dokumentumok is voltak.

Vihar előtti "csend"

2008-ban nagy port kavart, amikor a WikiLeaks elérhetőségét az Egyesült Államokban korlátozták egy svájci bank panasza alapján. A vizsgálódás után a bíróság feloldotta a tiltást.
A botrány 2009 októberében tovább folytatódott, amikor a WikiLeaks honlapján megjelent egy "Szigorúan bizalmas!" felirat, mely egy 2400 oldalas dokumentumra engedett betekintést. Az irat a brit Védelmi Minisztériumból származott, tartalmát tekintve komikusan éppen arra nézve adott tanácsokat, hogy miként lehet megelőzni a szigorúan bizalmas dokumentumok kiszivárgását.
A bizalmas anyagban részletezik, hogy a külföldi, főleg kínai és orosz titkosszolgálatok, ipari kémek, terroristák, valamint az oknyomozó újságírók milyen módszerekkel próbálnak meg hozzájutni a titkos dokumentumokhoz.
A Védelmi Minisztérium úgy nyilatkozott, hogy a kézikönyv megjelenése semmilyen biztonsági kockázatot nem jelent, hiszen 2001-ben íródott, így tartalmilag elavult.


Ideiglenes áramszünet


Hónapokkal később, miután a WikiLeaks népszerűsége tetőfokára hágott, az üzemeltetők anyagi okokra hivatkozva ideiglenesen beszüntették a felület működését. Az oldalra látogatókat ez az üzenet fogadta: „Annak érdekében, hogy az oldal működéséhez nélkülözhetetlen szükséges anyagi források előteremtésére koncentrálhassunk, von akodva bár, de felfüggesztettünk minden egyéb tevékenységet. Hamarosan jövünk vissza!”
A magát nonprofitnak nevező cég nem fogadott el sem a kormánytól, sem vállalkozóktól adományt, így a fenntartásához szükséges évi 600 ezer dollárt nem tudták összegyűjteni.

A legnagyobb botrányok

A sajtószabadságért harcoló szervezet legnagyobb dobása az afganisztáni háború titkos dokumentumainak közzététele volt: közel 100 ezer titkos irat látott napvilágot a portálon. Az eseményt három világlap - a New York Times, a Der Spiegel és a The Guardian- is címlapon közölte.
Szintén óriási botrányt okozott annak a videónak a nyilvánosságra hozatala, melyen jól látszik, ahogy 2007-ben Bagdadban amerikai katonák 12 embert megölnek egy helikopter fedélzetéről, köztük a Reuters két munkatársát is.



A bagdadi videó megjelenése után megemlítették, hogy bőven akadnak még kompromittáló háborús dokumentumaik, melyeket nyilvánosságra fognak hozni. Ezek egyike lehet az a már interneten is elérhető csomag, amely 92 021 jegyzőkönyvet, jelentést tartalmaz. Ezek főleg olyan katonai akciókról szólnak, amiket 2004 januárja és 2009 decembere között folytattak Afganisztánban az amerikaiak és szövetségeseik, de akadnak közöttük titkos szolgálati jelentések és helyi politikusokkal folytatott tárgyalások kivonatai is.


Assange nyomában az Interpol


A WikiLeaks arcaként megjelenő alapító, Julian Assange ellen közel három héttel ezelőtt az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. Az ismeretlen helyen tartózkodó Assange ezzel egy időben az amerikai külügyminiszer, Hillary Clinton lemondását követelte. Eközben a WikiLeaks továbbra is szivárogtatja az Egyesült Államok titkos dokumentumait néhány tekintélyes európai és amerikai lap segítségével.
Egy héttel később Assange-t őrizetbe vették Londonban. Az elfogatóparancs két nő feljelentése miatt született meg, akikkel állítólag Assange 2010 augusztusában erőszakot alkalmazott.
A szabadságharcos természetesen tagadja a vádakat, és úgy véli, hogy a hamis vádak egy ellene irányuló lejárató politikai kampány részei.
Kristinn Hrafnsson, a WikiLeaks egyik szóvivője, a Reutersnek elmondta, hogy Assange letartóztatását a sajtószabadság elleni támadásnak tekintik, ami azonban nem akadályozhatja meg a titkos akták nyilvánosságra hozását.
"A Wikileaks tovább működik. Történjen Julian Assange-zsal bármi, az nem változtat a publikálásokkal kapcsolatos terveinken."



Forrás: IndexTech, Kitekintő, Techline, Hvg

Megjelent a Google Nexus S

A Samsung gyártja az Android 2.3-at bemutató okostelefont, amellyel rádiós csipeket is beolvashatunk.
Hajlított üveg mögé került a kijelző, és a mobil készen áll arra, hogy átvegye a bankkártya szerepét.
Az új Google Nexus S
A Google megint megmutatta, hogy milyennek kell lennie egy okostelefonnak 2010 végén.
A Nexus S nevű referenciamodellt a Samsung gyártotta le, az Egyesült Államokban december 16-tól kapható, Nagy Britanniában 20-án jelenik meg. Szolgáltatófüggetlen mobil, a Best Buy műszaki áruházlánc 530 dollárért dobja piacra, míg a T-Mobile USA hűségszerződéssel 200 dollárért adja. A britek havi 35 fontos előfizetéssel ingyen adják, a független verzió 550 font.

Google Nexus S paraméterei
1.5GHz processzor, 1.5GHz processzor, 16Gb belső memória, 5 Megapixeles kamera, 1500mAh akkumulátor, Android 2.3 (Gingerbread), mindez megfejelve 4 colos AMOLED kijelzővel, szelíden lekerekített hátlappal és egyéb gyönyörökkel.



Android 2.3-as szoftver debütálása
Ezen a mobilon debütál az Android 2.3-as verziója. Jobb virtuális billentyűzete van, amellyel állítólag könnyebb gépelni, egyetlen helyen lehet kezelni minden letöltött fájlt, és beleépítették telefonba a VoIP támogatását. A multimédiás funkciók a V8 videokodek, illetve az aac és amr hangformátumok támogatásával bővültek.



A Nexus S egyetlen komoly újítása az NFC (Near Field Communication) hardveres és szoftveres támogatása. Ezt a technológiát használják bizonyos bankkártyák és irodai belépőkártyák is. Magyarán a Nexus S be tudja olvasni a rádiós címkéket, és ezeket az adatokat szoftverek is felhasználhatják. Az NFC elméletileg lehetővé teszi, hogy a mobiltelefon fizetőeszközzé váljon.

A Google 2 évvel az első Androidos telefon 2008. novemberi megjelenése után, bemutatta az Android platform legújabb verzióját, a Gingerbread-et és új Nexus készülékét, a Nexus S-t…
Az elmúlt két év alatt az Android nyílt rendszere több mint 100 különböző androidos mobilkészülék fejlesztését inspirálta, és mára naponta több mint 200 000 androidos készüléket aktiválnak világszerte. A Nexus S és a Gingerbread/Android 2.3 mai bejelentésével egyidőben fejlesztők számára elérhetővé válik a Gingerbread SDK/NDK is.

2010. december 6., hétfő

MobilDocs

Szövegszerkesztés mobillal

forrás: Daily Mobile

Némileg furcsán hat, de néhány napja lehetőség van a mobiltelefonunkkal is szöveges dokumentumokat írni. Ehhez nem kell más, csupán egy okostelefon és egy arra alkalmas szoftver.


Mi is ez?
A mobiltelefonnal már eddig is lehetőség adódott a neten való böngészésre, vagy akár a Google Docsban megszerkesztett szövegek olvasására. Azonban, mostantól kezdve lehetőség van arra is, hogy a mobiltelefonunkon hozzunk létre új dokumentumokat, vagy már meglévőket szerkesszünk tovább. Mint a számítógépen, ugyan úgy végezhetjük el ugyan azokat a műveleteket, legyen szó akár egyéni, akár csoportos - megosztott munkáról, függetlenül attól, mennyi Google fiókkal rendelkezünk. Ez azt jelenti, hogy akár lépegethetünk is az egyes accountok között.


És miért lehet erre szükség?
A Google Mobile Blog rögtön meg is adja a választ. Azért, hogy a tömegközlekedéssel eltöltött időt is hasznosan tölthessük, például jegyzetek, emlékeztetők készítésével, vagy azért, hogy bármelyik percben újabb csapatmunkát kezdhessünk, illetve folytathassunk a munkatársainkkal, esetleg egy előadás pontos részleteit tudjuk azonnal lejegyezni, és így szöveg hűen visszaidézni másnap, de akár a vásárlólista frissítését is megtehetjük, ha éppen eszünkbe jut valami.


Használat
A MobileDocs az Android 2.2 (Froyo) operációs rendszeren, és az Apple iOS 3.0, vagy újabb platformon érhető el, utóbbi az iPhone mellett iPad tableten is.
Az alkalmazás használatához a megfelelő mobillal el kell látogatni a www.docs.google.com oldalra, ki kell választani a szerkeszteni kívánt dokumentumot, és az "Edit" gomb lenyomásával már is internetes környezetben dolgozhatunk a dokumentummal.
Fontos megjegyezni, hogy egyelőre csak azok örülhetnek ennek az újdonságnak, akik a Google angol felületét használják, illetőleg korábbi verziójú eszközökön biztosan nem működik, a Google Docs frissítése ellenére sem.
A szerkesztő funkcióban lehetőség van különböző formátumokba, például Word, PDF konvertálni is a szövegeket.


A szövegszerkesztés módja az alábbi videón tekinthető meg

forrás: Youtube


Felmerül a kérdés, hogy valóban szükség van-e az ilyen szintű mobiléletre?
A fizikai adottságokat leszámítva, mint hétköznapi mobilhasználó nemigen lehet szükség erre, elég csak arra a sok ki nem használt funkcióra gondolni, ami már egy egyszerűbb telefonon is megtalálható.
A Google már említett fórumán a kommentekből kitűnik, hogy alapvetően két táborra oszlik a közvélemény. Az egyik csoport már alig várta ezt a funkciót, viszont a másik egyáltalán nincs elragadtatva a lehetőségtől, mert így a főnöke akár a családdal töltött vasárnap délutánjában is megjelenhet.
Ez a fejlesztés a Google számára üzleti szempontból sem elhanyagolható, hiszen olyan rétegeket is be tud vonzani a felhasználói körbe, akik eddig csupán hagyományos módon dolgoztak dokumentumokkal, viszont rendelkeznek a megfelelő készülékkel. És ez visszafelé is működhet, azaz az üzleti szféra is ebből a lehetőségből kiindulva, esetleg inkább ilyen mobilokat ad dolgozóinak.