inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 7., hétfő

Kampány az Internet Explorer 6 ellen


Az Internet Explorer 6 (IE6) egy több mint 10 éves böngészőprogram. A korából feltételezhetjük, hogy nagyon elavult, egyáltalán nem biztonságos és lassú. Ennek ellenére ma is sokan használják. Ennek akar véget vetni a Microsoft és sok más cég is, akik már egy éve kampányolnak az IE6 ellen.


Az Internet Explorer története röviden

Az IE története a 90-es évekig nyúlik vissza. 1995-ben a Microsoft cég megvásárolta a Spyglass Mosaic licencét, és ennek továbbfejlesztett változata az Internet Explorer nevet kapta.
Az IE 6-os verziója 2001. október 25-én jelent meg a Windows XP részeként. Mivel az operációs rendszer része, teljesen eltávolítani nem lehet, emiatt sok támadás érte a Microsoftot. Mivel a felhasználók a Windows XP-vel együtt megkapták az IE-t is, nagy részük azt kezdte el használni. Emiatt a többi böngésző háttérbe szorult, a Microsoftot pedig monopolhelyzet teremtésével vádolták meg. Emellett apróbb trükköket tartalmazott arra, hogy saját webszerkesztőjükkel készített weboldalak hibásan jelentek meg más böngészőkben. Az IE6 volt az utolsó verzió, amit külön le lehetett tölteni. Az IE további változatait csak az operációs rendszerrel együtt lehet frissíteni.
Az IE7 2005. február 15-én jelnették be, de csak a Windows Vistával együtt jelent meg. A korábbi hírekkel ellentétben le lehetett tölteni Windows XP-re (SP2) is. Az IE8 2009. március 19-én jelent meg Windows 7-re. Az IE9 béta verziója 2010. szeptember 15-e óta elérhető.


Mégis sokan használják még az IE6-ot...

Annak ellenére, hogy az IE6 már 10 éves és már lassan az IE9 is megjelenik, a világ internetezőinek 12%-a az IE6-tal böngészi a világhálót. Pedig az IE6-nak több hiányossága is van. Többek közt nem szabványos HTML kódokat követel meg a weboldalaktól, az újabb HTML kódokat pedig nem támogatja. Ezért aki azt akarja, hogy IE6-tal is meg lehessen nyitni a weboldalát, kompatibilissé kell tennie azzal, ami sok munkával jár. Biztonsági szempontból megbízhatatlan, ami adathalászat veszélyének teheti ki a felhasználót. Kb. 500 ki nem javított hibája van, ami kb. négyszer annyi, mint az összes többi böngészőnek együttvéve (Szappanos Zoltán) Az IE6 támogatása hivatalosan 2014-ben jár le.


Az IE6 használói számokban

A használók aránya Kínában a legmagasabb (34,5). Hasonló a helyzet Dél-Koreában (24,8%), Indiában (12,3%). 
Jobb, de még mindig magas az arány: 
  • Szaúd-Arábiában (10,7%), 
  • Tajvanban (10,7%), 
  • Japánban (10,3%), 
  • Vietnamban (10%), 
  • Dél-Afrikában (8,4%), 
  • Hon Kongban (4,6%).

Ezen kívül nagyon sok ország van még 1% felett. Magyarországon kb. 1,86% az arány (néhány éve történt tömeges átváltást követően). A legjobban Finnország és Norvégia áll, ahol 0,7%-os a IE6 használók aránya. A cél az, hogy minden ország 1% alatt legyen.


Forrás: IECountdown


Ezen már egy éve munkálkodnak. Egy évvel ezelőtt a világ internetezőinek 21%-a használt IE6-ot. Ezt az arányt mára sikerült a felére csökkenteni, de még így is magasnak számít.
Pedig már egy évvel ezelőtt megszervezték az "IE6 temetését", amire még a Microsoft is küldött virágot, jelezve, hogy támogatja a mozgalmat. Egy weboldalt is létrehoztak "The IE6 Countdown (visszaszámlálás) néven. A honlapon színekkel jelzik, hogy melyik ország hogy áll ez ügyben. Aki eléri az 1% alatti eredményt, automatikusan zölddé változik. Emellett az oldalon felhívják a látogatók figyelmét, hogy mit tehetnek ők.
"Join the cause!" - aki egyetért a mozgalommal, tegye ki a weboldalára az oldal bannerét.
"Educate others!" - tájékoztassanak minden IE6 használót a veszélyekről és vegyék rá őket a váltásra.
"Tell your friends" - beszéljnek a barátaiknak a mozgalomról és céljáról.


Az üzleti felhasználás csökkenése (Forrás: Technet)


Ezen kívül népszerű weboldalak (Facebook, Google) egyes szolgáltatásaikat megszüntették IE6 alatt, hogy így vegyék rá őket a váltásra. A Facebook a chat-et tiltotta le, a Google pedig a Google Readert.

Tehát, aki még nem tért át az IE egy frissebb változatára, gyorsan érdemes megtennie a saját, biztonságos internetezése érdekében, hogy mihamarabb 1% alá csökkenjen az IE6 részesedése!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése