inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 15., kedd

A napelemes és a vezeték nélküli töltő páratlan kombinációja

Technet 2011. március 13-i cikke a Panasonic forradalmian új találmányáról számol be: a napelemes asztalról, amely vezeték nélkül töltődik. Az ötlet kiválósága abban rejlik, hogy a két technológiát - a napelemes töltőket és a vezeték nélküli töltőket - eddig még senki nem párosította.

Napelemes kerti asztal a Panasonic-tól

A napelemes töltőkről tudjuk, hogy sok helyet foglalnak, beépítésük nehézkes, és a töltőkből kevés a választék. A vezeték nélküli töltők hátránya pedig, hogy működéséhez hardveres támogatást kell biztosítani. Önmagában mindkét technológia megállja a helyét, ám egyesítve erejüket, nagyszerű párost alkothatnak, és gyorsan elterjedhetnek. A Panasonic kerti asztalnak szánja találmányát, jóllehet, elhelyezése az átlagos kerti bútoroktól eltérően nehézkesebb - szó szerint -, hiszen nem néhány kilót nyom, mint társai. Az asztal természetesen nem csupán kertben működtethető, ám lényegesen nagyobb hatásfokon működik szabad ég alatt, mint zárt helyiségben.

                                     (Napelemes, vezeték nélkül töltő asztal, forrás: Internet)

Kereskedelmi forgalomban egyelőre nem kapható, de az asztal iránt érdeklődőknek jó hír, hogy már nem kell sokáig várnunk a megjelenésére: a tervek szerint jövő év elején Japánban már megvásárolható lesz. Arról, hogy a világ többi pontján mikor kerül forgalomba, valamint a termék áráról nincsenek információink. A vállalkozó kedvű, hozzáértő érdeklődök azonban saját maguk is megépíthetik napelemes, vezeték nélkül töltő asztalukat - méghozzá nagy valószínűséggel a forgalomban rövidesen kapható asztal árának töredékéért.

Napelemes asztalok a közelmúltból

A napelemes asztal ötlete "nem új keletű", a Deluxe Magazin  2007. dec. 19-i cikke Ingyen energia laptopokhoz cím alatt bemutatja a Sudia Design Labs termékét , a napelemes asztalt, melynek segítségével napelemmel működtethetjük a laptopot vagy egy szórakoztató elektronikai berendezést (pl. DVD-lejátszó) - az asztal napelemekből álló lapja segítségével.

                                                           (Sun Table, forrás: Internet)

Az asztalt Devang A. Shah és Micheal Low tervezte, és amit feltétlenül hasznos tudnunk róla, az az, hogy vízálló, az elemeknek pedig 3 órára van szükségük ahhoz, hogy teljesen feltöltődjenek. Shah reményei szerint találmányuk - mely alumíniumból készült, így könnyen szállítható - ráveszi majd a használóit arra, hogy sok időt töltsenek a szabadban. Arra azonban figyelnünk kell, hogy semmit ne felejtsünk az asztallapon.
A Sun Table iránt komolyabban érdeklődök kedvéért álljon itt néhány hasznos adat a termékről:
- 13 amperórányi teljesítményt produkál 12 voltos feszültség mellett
- tartozik hozzá egy 120 voltos inverter is, így bármilyen elektronikus eszköz is csatlakoztatható az energiaforráshoz
- egy LED-kijelző - mely az asztal oldalán található - folyamatosan mutatja, mennyi energia maradt még
A Sun Table ára a cikk megjelenésének idején - 2007. dec. 19-én - 3600 dollár volt, azaz mintegy 635 ezer Forint. A terméket előrendelések alapján kezdték el szállítani, 2008 márciusától.
A cikk megemlít egy másik terméket is, ezzel is bizonyítva, hogy a napelemes eszközök térhódítása megkezdődött: a Wireless Outdoor Solar Speaker nevet viselő napelemes hangszórót. Ennek ára "alig" 147 euró, vagyis 37 ezer forint (volt akkoriban), így gyorsabb terjedésre számíthat - jóllehet, kevésbé hasznos találmány, mint a Sun Table.

Hegedűs Anita

Forrás:

Technet
Deluxe Magazin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése