inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. november 2., kedd

Idén Vietnamban a legveszélyesebb az internet

A McAfee antivírus cég közzétette új felmérését az interneten fellelhető vírusterjesztő oldalakról. A cég szakértői 27 millió weboldalt fésültek át rosszindulatú kódok után, ennek 6,2 százaléka bizonyult valóban vírusosnak. Ez azt jelenti, hogy tavaly óta, ha nem is drámai mértékben, de rosszabb lett a helyzet a neten: a 2009-es hasonló kutatás 5,9 százalékos átlagot mutatott.

Rosszabbodott a fertőzöttség a világon

A tanulmány szerint Vietnamban a legveszélyesebb ma az internet, a .vn domén alá tartozó oldalak több mint fele, pontosan 58 százaléka bizonyult veszélyesnek a teszt során. A délkelet-ázsiai ország 2010-ben lett a vírusterjesztők kedvence, tavaly még a nemzetközi lista 39. helyén állt.

A 104 országot, illetve általános doménnevet tartalmazó lista élmezőnyében, a legveszélyesebbek között szerepel még Kamerun (.cm végződés), Kína (.cn), Szamoa (.ws), a Fülöp-szigetek (.ph), Oroszország (.ru), illetve a doménnévként még létező Szovjetunió (.su), illetve a minden országban előszeretettel használt, általános kereskedelmi célú .com is.

A vietnami oldalak mellett a .info domén mutatott még fel riasztó, közel kétszeres emelkedést a veszélyes oldalak arányában, szakértők szerint a spammerek azért szeretik ezt az általános célú domént, mert a hivatalosság és az azzal járó biztonság illúzióját sugallja a látogatóknak.

Javult hazánk helyzete

Magyarország, és a .hu-s oldalak a lista középmezőnyében, az 53. helyen tűnnek fel, Csehország és Tajvan között. A McAfee tesztje 63 ezer magyar oldalon futott le, és 717 vírusosat talált. A súlyozott eredményünk 0,6 százalék, ami szép javulás a tavalyi kerek 1 százalékos arányunk után. A lista végén, vagyis a legbiztonságosabb területek között japán, Írország, Horvátország, illetve az oktatási intézmények számára fenntartott .edu, és a kormányhivatalok .gov doménje áll, 0,1 százalék alatti fertőzöttséggel.

Gyakran hasonlítgatjuk össze kicsiny országunkat - több mindenben - a szomszédos országokkal. A McAfee tesztje szerint a környező országok közül Horvátország van a legelőnyösebb helyzetben. A listában Ausztria, majd Szlovénia, aztán Jugoszlávia (Szerbia és Macedónia) szerepel, és ezek után mi következünk. Nálunk rosszabb helyen van viszont Szlovákia. Még ennél is "vírusosabb" helyen Ukrajna. A szomszédos államok közül a legrosszabb helyen, a McAfee-teszt megállapítása szerint Románia van.

Hír forrása: Index -Tech
Kép: Marton Travel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése